Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Karl Johan finder du især i bøgeskove og granplantager. Svampen er stor og flot, hatten har en brun eller gråbrun, glat og lidt fedtet overflade. Stokken er hvid eller lysebrun, og på svampens underside ses de fine rør helt tydeligt. På unge svampe er undersiden hvid, men efterhånden som svampen ældes, skifter farvent til gullig og får til sidst en grøn nuance.

Navnet "Karl Johan" har svampen fået efter den Svenske konge Karl XIV Johan, der holdt meget af svampens milde og nøddeagtige smag. Og det er også på grund af den fine smag, at den i dag er en af Europas mest eftertragtede spisesvampe. Den kan spises rå, ristes eller koges. Samtidig er den velegnet til at både fryse eller tørre.

Sådan tørrer du dine svampe

Du kan tørre Karl Johan ved at brede dem ud på avispapir, lade dem ligge på en rist eller trække dem på snor og hænge dem op. Hvis du vælger at tørre svampe på avispapir, skal du huske at vende dem fra tid til anden. Lad svampene tørre ved stuetemperatur og skær store svampe i mindre skiver, så tørretiden bliver kortere. Svampene er klar, når de føles tørre. Svampene opbevares herefter i lufttætte glas, f.eks. sylteglas. Kan opbevares i op til 1 år.

Når svampene skal tilberedes, lægger du dem blot i blød i koldt vand i ½ time inden de skal bruges. Du kan hakke de tørrede svampe direkte ned i saucen eller gryderetten og lad dem bløde op sammen med retten.

Nem opskrift på syltning af bær
Opskrifter & råvarer
Tips og nem opskrift: Hjemmelavet marmelade og saft 

Hver sommer nyder mange af os at tilbringe tid i køkkenet med at fremstille hjemmelavet saft og marmelade. Der er noget helt særligt ved projektet – fra duften af simrende bær til den tilfredsstillende ved at forsegle lækkerierne i glas og flasker.

Hjemmelavede marmelader og saft er ren velsmag,…

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Hindbærsæson og hindbæropskrifter
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Kreative jordbær opskrifter til sommeren, nye måder at nyde friske bær, fra salater til desserter
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrifter: 4 nye måder at nyde friske jordbær på 

Sæsonen for danske jordbær er kort, så det gælder om at få mest ud af de fine bær, mens de stadig er at finde på hylderne. Hvis du kan bruge til inspiration, så kig med her, hvor vi præsenterer fire kreative, nye måder, at nyde dine friske jordbær på.

Læs mere
Opskrift på hjemmelavet bærsaft
Årstidens råvarer
Brug overskydende bær til saft og marmelade 

Når man nu er i gang med det store bærsyltningsprojekt, så er det om at få mest muligt ud af sine anstrængelser. Intet behøver gå til spilde. Af samme portion bær får du nemt både den dejligste bærsaft og lækreste marmelade.

Læs mere
Opskrifter med nye kartofler
Opskrifter & råvarer
6 herlige sommeranretninger med nye kartofler 

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og lige nu ligger årets frilandskartofler klar i dagligvarebutikkerne. Her får du tips til tilberedning af de små knolde og idéer til lette, lækre sommeranretninger med kartofler.

Læs mere
Miljø
Honning- & Jordbærdag 2024 

Der findes næppe to danske fødevarer, der er så tæt forbundne med solskin og dansk sommer som jordbær og honning. Og når de to serveres sammen, har man en absolut himmelsk mundfuld.

Den 22. juni 2024 bliver der rig lejlighed til at dyppe solmodne jordbær i nyslynget honning, for her fejrer biavlere…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^