Hindbærsæson og hindbæropskrifter

Hindbærsæsonen topper i juli og august, hvor de friske bær er bedst. Købebær er dejlige, men den mest intense hindbærsmag finder man i et hindbærkrat.

Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så kræver det rygrad ikke at snuppe en lille bakke med hjem fra supermarkedet.

Men med prisen på hindbær, kunne man foranlediges til at tro, at de små bær er håndplukket i ufremkommelige hindbærkrat. Det er de ikke. De bliver, ligesom jordbær, dyrket kommercielt i lange lige rækker i frugtplantager i udlandet og herhjemme. Dyre, det er de! Omkring 30 kroner skal man slippe for en lille bakke med kun 170 gram - men så er de også dyrket i Danmark. 

Langs landevejen ude i sommerlandet kan man være heldig at støde på en ’hindbær-pusher’, der sælger bakken for en tyver, men ellers står det også enhver frit for, at forsyne sig med selv-pluk af vilde hindbær, der lige nu vokser i store krat i enhver skovlysning.

Hindbær au naturel

Nogen serverer hindbær med fløde, men friske hindbær er uovertrufne, når de spises au naturel. Man kan frigøre bærrets smagsstoffer og får den fulde hindbæroplevelse ved at mose bærrene let med en gaffel.

De små bær er også delikate i salaten, i en tærte med en fed creme fraiche til, i lagkager, på morgen-yoghurten og i chiagrøden, i smoothies eller i kølende, læskende ispinde på en varm sommerdag.

Hindbær kan fryses

Hindbær er tilmed ideelle til frysning og kan puttes direkte i fryseposen fra plukkeskålen. Inden bærrene lægges i frostposen skal de tjekkes grundigt for orm, men for at bevare hindbærrets konsistens, bør bærret ikke skylles inden nedfrysning. Hindbær indeholder mange forskellige gode vitaminer og mineraler, blandt andet E- og B-vitaminer og mineralet kalium, foruden 87% delikat vand.

Opskrift: Hindbærispinde

Ingredienser

  • 300 g friske eller frosne hindbær
  • 2 dl vand
  • 100 g sukker (juster efter smag)
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk vaniljeekstrakt (valgfrit)

Sådan gør du

  1. Forbered hindbærene: Hvis du bruger friske hindbær, skyl dem grundigt og fjern eventuelle stilke. Hvis du bruger frosne hindbær, lad dem tø lidt op.
  2. Lav hindbærpuré: Kom hindbærene i en blender sammen med vandet. Blend indtil du får en glat puré. Hvis du ønsker en glattere tekstur, kan du sigte puréen for at fjerne frøene.
  3. Sød hindbærpuréen: Hæld hindbærpuréen i en gryde sammen med sukkeret. Varm op ved middel varme, mens du rører indtil sukkeret er helt opløst. Tilsæt citronsaft og vaniljeekstrakt, hvis du bruger det. Smag til og juster med mere sukker eller citronsaft efter behov.
  4. Køl af: Lad hindbærblandingen køle af til stuetemperatur.
  5. Fyld ispindeforme: Hæld den afkølede hindbærblanding i ispindeforme. Hvis du ikke har ispindeforme, kan du bruge små plastikbægre og ispinde eller skeer som håndtag.
  6. Frys ispindene: Sæt formene i fryseren og lad dem fryse i mindst 4-6 timer, eller indtil de er helt frosne.
  7. Servering: Når ispindene er frosne, kan du tage dem ud af formene ved at dyppe formene kortvarigt i varmt vand for at løsne ispindene. Server dem straks og nyd!

Tip: Du kan eksperimentere med at tilføje andre frugter, som jordbær eller blåbær til hindbærblandingen og opfinde dine egne unikke smagskombinationer.

Opskrift: Hindbær-jordbærsmoothie

En lille bakke friske hindbær (170 gram) og samme mængde frosne jordbær kommes i blenderen sammen med en halv liter god appelsinjuice (evt. hjemmepresset), og en spsk. flydende honning. Tryk på knappen og voila - en herlig og supersund smoothie, som man helt uden dårlig samvittighed kan spise som is eller slik, og så smager den oven i købet meget bedre.

Prøv også ...

Årstidens råvarer
Hokkaido-græskar: Smagfulde retter og masser af næring 

Hokkaido-græskar er ikke kun et smukt efterårssymbol – det er en ægte smagsperle fra Japan, som vil forvandle dine retter med sin delikate, sødlige smag og silkebløde tekstur. Dens fasthed og gyldne farve gør den perfekt til både søde og salte retter, hvilket betyder, at Hokkaido er din nye bedste…

Læs mere
Hjemmelavet hyldebærsirup - Sund og smagfuld
Opskrifter & råvarer
Lav din egen hyldebærsirup - en naturlig kilde til smag og godt helbred 

Hyldebærsirup er med sin fine syrlig-søde smag en sand delikatesse. Denne mørke, fyldige sirup har en rig og intens smag, der er skøn i teen, i desserter og bagværk, men også som glace, i saucer og dressinger.

Derudover har hyldebær også nogle dokumenterede sundhedsmæssige egenskaber og et…

Læs mere
Hyldebærsaft – lav din egen hjemmelavede saft fyldt med vitaminer og smag.
Opskrifter & råvarer
Hyldebærsaft: Sensommer på flaske 

Hylden vokser vildt i skovbryn, hegn og haver, og det er netop nu, de smukke, sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil nyde hjemmelavet hyldebærsaft på de lange vinteraftener. De mørke bær kan koges til en skøn, mørkerød saft, der smager vidunderligt og er fyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Hyldebærsaft: Kog bærrene for at undgå kvalme og diarré
Forbrugernyt
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme er nogle af de symptomer, man risikerer at opleve, hvis man spiser de saftige hyldebær rå. Selvom hyldebær er en delikatesse, når de er korrekt tilberedt, kan de være sundhedsskadelige i rå tilstand.

Læs mere
Gode råd til svampejagt og tilberedning af vilde svampe
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Spiselige svampe og bær – undgå deres farlige dobbeltgængere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Selvpluk Jylland, Fyn og Sjælland
Årstidens råvarer
Selvpluk: Find vej til gode æbleplantager 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Æblekage med kanel
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Sensommeren er den perfekte tid til at bruge sæsonens frugt i bagværk, og der er næsten ikke noget bedre end en klassisk, hjemmelavet æblekage, der kombinerer de syrlige æbler med sødme og varme krydderier som kanel. Vores yndlings opskrift er Tanternes æblekage, en hyldest til de enkle, men lækre…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^