Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så kræver det rygrad ikke at snuppe en lille bakke med hjem fra supermarkedet.

Men med prisen på hindbær, kunne man foranlediges til at tro, at de små bær er håndplukket i ufremkommelige hindbærkrat. Det er de ikke. De bliver, ligesom jordbær, dyrket kommercielt i lange lige rækker i frugtplantager i udlandet og herhjemme. Dyre, det er de! Omkring 30 kroner skal man slippe for en lille bakke med kun 170 gram - men så er de også dyrket i Danmark. 

Langs landevejen ude i sommerlandet kan man være heldig at støde på en ’hindbær-pusher’, der sælger bakken for en tyver, men ellers står det også enhver frit for, at forsyne sig med selv-pluk af vilde hindbær, der lige nu vokser i store krat i enhver skovlysning.

 

Hindbær au naturel

 

Nogen serverer hindbær med fløde, men friske hindbær er uovertrufne, når de spises au naturel. Man kan frigøre bærrets smagsstoffer og får den fulde hindbæroplevelse ved at mose bærrene let med en gaffel.

De små bær er også delikate i salaten, i en tærte med en fed creme fraiche til, i lagkager, på morgen-yoghurten og i chiagrøden, i smoothies eller i kølende, læskende ispinde på en varm sommerdag.

 

Hindbær kan fryses

Hindbær er tilmed ideelle til frysning og kan puttes direkte i fryseposen fra plukkeskålen. Inden bærrene lægges i frostposen skal de tjekkes grundigt for orm, men for at bevare hindbærrets konsistens, bør bærret ikke skylles inden nedfrysning. Hindbær indeholder mange forskellige gode vitaminer og mineraler, blandt andet E- og B-vitaminer og mineralet kalium, foruden 87% delikat vand.

Hindbær-jordbærsmoothie

 

En lille bakke friske hindbær (170 gram) og samme mængde frosne jordbær kommes i blenderen sammen med en halv liter god appelsinjuice (evt. hjemmepresset), og en spsk. flydende honning. Tryk på knappen og voila - en herlig og supersund smoothie, som man helt uden dårlig samvittighed kan spise som is eller slik, og så smager den oven i købet meget bedre.

 

Prøv også:

 

Miljø
Honning- & Jordbærdag 2024 

Der findes næppe to danske fødevarer, der er så tæt forbundne med solskin og dansk sommer som jordbær og honning. Og når de to serveres sammen, har man en absolut himmelsk mundfuld.

Den 22. juni 2024 bliver der rig lejlighed til at dyppe solmodne jordbær i nyslynget honning, for her fejrer biavlere…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^