KG RSS https://kvindeguiden.dk da-DK KG News Fri, 12 Apr 2024 12:03:57 +0200 Fri, 12 Apr 2024 12:03:57 +0200 TYPO3 EXT:news news-13026 Thu, 11 Apr 2024 14:25:00 +0200 Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse https://www.kvindeguiden.dk/temaer/opskrifter-raavarer/artikel/opskrift-kimchi-en-koreansk-delikatesse Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse. Kimchi er krydret fermenteret kinakål med en skøn, spicy, saltet og syrlig smag. Den kan, ligesom chilisovs, nydes i alverdens sammenhænge og tilføje umami til enhver asiatisk ret såvel som til din hotdog, til grillet kød og fjerkræ, i sandwichen og salaten.

Ifølge ernæringseksperter, så har kimchi, ligesom kombuca, kraut og andre fermenterede delikatesser, endda nogle sundhedsmæssige egenskaber i form af probiotika, som gavner bakteriebalancen i mave og tarm og fremmer fordøjelsen, ligesom kimchi også er kilde til vitaminer og mineraler.

Kimchi er nemt at fremstille, den er langtidsholdbar og således en dejlig delikatesse man kan have glæde af længe. Bemærk, at kinakålen skal ligge i lage i 12 timer før kimchien kan hældes på glas, og at kimchien herefter skal fermentere i en uges tid. Her bringer vi opskriften.
 

]]>
Opskrifter & råvarer
news-13624 Thu, 11 Apr 2024 13:38:00 +0200 Empati fra vugge til voksenliv https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sundhed/sjael-psyke/artikel/empati-udvikles-allerede-fra-18-maaneders-alderen Det er kendt, at den kontakt, forældre etablerer med deres barn i barnets første år, har afgørende indflydelse på barnets sociale kompetencer gennem livet. Det gælder også evnen til at føle empati, fastslår ny forskning, som viser, at evnen til at genkende og forstå andres følelser former sig allerede fra 18-måneders-alderen. Små børns følelsesmæssige spejl

Tidligere undersøgelser har belyst, hvordan selv helt små børn registrerer og reagerer på forældres ansigtsudtryk og kropssprog. En pludselig mangel på disse kommunikative signaler kan udløse forvirring og frustration hos barnet.

Nu viser et nyt studie, udført af forskere ved Department of Psychological Science ved Loyola Marymount University, at små børn allerede fra 18-måneders-alderen ikke kun reagerer, når kontakten til forælderen udebliver, men også kan registrere og reagere med empati, når forælderen udviser følelser, som frygt eller sorg.

At skelne egne følelser fra andres

”Denne evne til at kunne mærke et andets menneskes følelse af bekymring kræver, at barnet kan skelne mellem sig selv og et andet menneske, og dét er første skridt i udviklingen af empati," siger Markus Paulus, der står bag undersøgelsen. Han forklarer videre, at når et barn vokser op i et stimulerende miljø, kan det allerede ganske tidligt i livet udvikle evnen til at genkende andre menneskers følelser hos sig selv og samtidig være bevidst om, at det er andres følelser og ikke egne, der er i spil.

”At det lille barn er i stand til at leve sig ind i et andet menneskes følelser bekræftes ved, at barnet i situationen ikke overvældes af egen frustration, men er i stand til at regulere sine følelser og reaktion,” siger Markus Paulus.

Studiet viser, at empati ikke er en medfødt evne, men en evne, der kan udvikles i et miljø præget af stimulerende sociale interaktioner, hvilket understreger vigtigheden af den stimulerende kontakt mellem barn og forældre.

]]>
Sjæl & psyke
news-13623 Wed, 10 Apr 2024 12:03:06 +0200 Studie afslører: Loyale ansatte kan havne i en ond cirkel https://www.kvindeguiden.dk/temaer/job-karriere/artikel/studie-afsloerer-loyale-ansatte-kan-havne-i-en-ond-cirkel En undersøgelse offentliggjort i Journal of Experimental Social Psychology peger på, at det ikke er ualmindeligt, at ledere udnytter deres mest loyale medarbejdere ved at pålægge dem ulønnet arbejde og opgaver uden for arbejdstiden. Ifølge forskningsleder lektor i filosofi Matthew L. Stanley ved Duke University skyldes det antagelsen om, at loyale medarbejdere er mere villige til at ofre privatliv og personlige interesser for virksomhedens skyld. Loyalitetens bagside

Loyalitet anses som en dyd i arbejdslivet, fordi det skaber tillid og stabilitet i professionelle relationer og bidrager til et positivt arbejdsmiljø. Men undersøgelsen tyder på, at loyaliteten har en bagside. Blandt de adspurgte ledere viste det sig nemlig, at de i overvejende grad satte lighedstegn mellem medarbejderes villighed til ulønnet overarbejde og vedkommendes loyalitet.

Ifølge Matthew L. Stanley risikerer loyale medarbejdere således at blive fanget i en ond cirkel, hvor de udnyttes på grund af deres loyalitet og føler sig forpligtet til at acceptere, at bliver udnyttet for at bevare deres ry som loyale.

Så selvom man på de fleste arbejdspladser gør en stor indsats for at sikre retfærdige og respektfulde arbejdsforhold, hersker der ofte nogle subtile former for udnyttelse, som understreger behovet for at genoverveje, hvordan virksomheder værdsætter og belønner loyalitet.

 

]]>
Job & karriere
news-5937 Mon, 08 Apr 2024 12:39:00 +0200 Tips til mindre kemi i garderoben https://www.kvindeguiden.dk/temaer/forbrugernyt/rent-hjem/artikel/vask-dit-nye-toj Formaldehyd, fluorstoffer, bisphenol A og ftalater er ofte skjulte kemiske gevinster, når nyt tøj ryger ned fra butikkernes hylder og hjem i tøjskabet. Selv når det drejer sig om stoffer, der ikke er ulovlige ifølge lovgivningen, så kan den samlede udsættelse for kemikalierne være problematisk og give allergiske reaktioner, udslæt og irriteret hud. Ved at have Miljøstyrelsens anbefalinger med i dine overvejelser, når du køber tøj, sengetøj og håndklæder, kan du mindske uønskede kemikalier i hverdagen:

 • Gør miljømærker til dit go-to valg
  Når du shopper, så gå efter Svanemærket, EU-Blomsten, GOTS eller Oeko-tex. Disse mærker garanterer færre skadelige kemikalier og mere ansvarlige produktionsmetoder.

 • Vask altid nyindkøbt tøj, sengetøj og håndklæder
  Knap otte ud af ti er godt klar over, at der kan være kemikalierester i deres nye tøj, alligevel er det ikke alle, der vasker deres nye tøj, inden de tager det på.
  Ved at vaske nyindkøbt tøj, håndklæder og sengetøj en til to gange inden brug, skylles mange restkemikalier ud inden brug.

4 problematiske kemiske stoffer i tekstiler

 1. Ftalater
  Stoffet ftalater, der blandt andet blødgør plastikken PVC i regntøj, kan være hormonforstyrrende.
 2. Bisphenol A
  Stoffet bisphenol A (BPA), som blandt andet anvendes til farvning af tekstiler, vurderes af Forbrugerstyrelsen som hormonforstyrrende, derfor opfordres forbrugerne til at købe tøj i rene naturmaterialer og miljømærket tøj.
 3. PFAS og fluorstoffer
  PFAS dækker over en stor gruppe af kemiske stoffer, der blandt andet har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber. Stofferne kan ikke nedbrydes, hvilket betyder, at de kan ophobes i miljøet og kroppen med øget risiko for sænket immunforsvar, øget kolesteroltal og hormonforstyrrelser.
  PFAS anvendes ofte til behandling af tekstiler til regn- og vintertøj. Du kan undgå stofferne ved at vælge produkter mærket 'Fri for fluorstoffer', 'PFC-free', 'Gore-tex ePE' eller 'PFAS-free'.
 4. Formaldehyd
  Stof behandlet med formaldehyd krøller mindre, er mere smudsafvisende og en mere holdbar farve. Ifølge Forbrugerstyrelsen er formaldehyd imidlertid et yderst problematisk stof, som kan være allergifremkaldende i selv små doser.
]]>
Rent hjem
news-5931 Sun, 07 Apr 2024 15:50:00 +0200 DIY: Lav selv betræk til strygebræt + 10 tips til perfekt strygning https://www.kvindeguiden.dk/temaer/forbrugernyt/rent-hjem/artikel/lav-selv-betrak-til-strygebrat Det er super nemt at få opfrisket strygebrættet med et fint nyt betræk. Få tips til projektet - og 10 gode råd til, hvordan du får det bedste resultat af strygningen. Sådan gør du:

 • Tag det gamle stof af strygebrættet, og tjek hvorvidt filunderlaget stadig er pænt og intakt. I modsat fald kan du finde stof til strygeunderlag hos stofforretningen eller evt. et færdigsyet strygeunderlag i byggemarkedet.
 • Til selve betrækket skal du vælge et kønt og slidstærkt bomuldsstof.
 • Læg dit strygebræt på stoffet og tegn efter. Læg ca. 10 cm ekstra stof til inden du klipper, så har du til en løbegang.
 • Zigzag kanten, buk op og sy løbegang, træk elastik eller snor gennem løbegang og træk betrækket sammen så det ligger glat.

Tips til strygning af tøj

For at få det bedste resultat af strygningen og undgå at brænde hul i tøjet, er det vigtigt at huske:

 1. Vælg den rette temperatur
  Kontroller tøjets etiket for at finde den anbefalede strygetemperatur. Forskellige materialer kræver forskellige temperaturer - bomuld og linned tåler generelt høj varme, mens syntetiske stoffer som polyester oftest kræver svag varme.
 2. Brug damp
  Mange strygejern har en dampfunktion, der kan hjælpe med at glatte stof ud og fjerne krøller mere effektivt. Damp hjælper med at blødgøre stoffet og gør det lettere at stryge. Sørg for at strygejernet er fyldt med vand, hvis det har en dampfunktion.

 3. Stryg mens stoffet er fugtigt
  Linned, bomuld og hør kan ofte være nemmere at stryge, hvis det er lidt fugtigt. Læg det let fugtige stof på et håndklæde og stryg ved så lav en temperatur som muligt. 

 4. Test varmen
  Inden du stryger hele tøjet, test strygejernet på et lille, skjult område for at sikre, at stoffet ikke skades eller brændes.

 5. Brug et mellemklæde hvis stoffet er sart
  Hvis du er bekymret for direkte varme på stoffet, kan du bruge et tyndt mellemklæde mellem strygejernet og tøjet. Dette kan være et køkkenhåndklæde eller et specielt strygeklæde.

 6. Stryg i rigtig rækkefølge
  Begynd med tøjdele, der kræver lavest varme og arbejd opad. Stryg altid i stoffets længderetning for at undgå at strække det.

 7. Vend tøjet på vrangen
  For at beskytte ydersiden af tøjet, især ved mørkere eller mere sarte stoffer, kan du vende det på vrangen før strygning.

 8. Hold jernet i bevægelse
  Lad aldrig strygejernet stå stille på tøjet. Konstant bevægelse forhindrer at varmen koncentreres på et område for længe.

 9. Brug strygespray
  For ekstra krøllede tøjstykker kan en strygespray eller let fugtning hjælpe med at glatte stoffet.

 10. Lad tøjet køle ned
  Efter strygningen, lad tøjet køle og tørre helt, før du hænger det op eller lægger det sammen, for at sikre at krøllerne ikke kommer tilbage.

 

]]>
Rent hjem
news-5933 Sun, 07 Apr 2024 13:55:00 +0200 Sådan får du flotte rene gulve https://www.kvindeguiden.dk/temaer/forbrugernyt/rent-hjem/artikel/saadan-faar-du-flotte-rene-gulve Grå skjolder på lud- eller oliebehandlede gulve, matte lakerede gulve, hvide kalkplamager på terrazzogulvet? Her får du de bedste tips til, hvordan du får dit gulv smukt og skinnende rent. Rengøring af ludbehandlede gulve

Det ludbehandlede gulv fejes eller støvsuges, hvorefter gulvet vaskes med moppe med samme type sæbe som gulvet oprindeligt er behandlet med. Gulvet kan også vaske med sæbespåner, hvilket både renser gulvet og giver det en smudsafvisende overflade. Hvis det ludbehandlede gulv har fået skjolder, er blevet gråt og kedeligt at se på, så kan det være en god ide helt at rense gulvet for lud. Brug træ-rens og skur gulvet i årenes retning med en grov skurebørste. Når gulvet er rent og tørt skal det ludbehandles på ny.

Rengøring af oliebehandlede gulve

Det oliebehandlede gulv rengøres ved at feje eller støvsuge gulvet. Herefter vaskes gulvet med vand tilsat oliesæbe eller en anden egnet plejesæbe efter olieleverandørens anvisninger. Brug en gulvmoppe og anvend så lidt vand som muligt. Har gulvet fået en ridse, kan du lægge en våd klud over ridsen, hvorved træet rejser sig. Har gulvet fået skjolder og pletter, kan olien renses af med træ-rens, hvorefter det oliebehandles på ny.

Rengøring af malede eller lakerede gulve

Lakerede eller malede trægulve holdes bedst rene ved at støvsuge dem. Gulvene kan tørres af med en hårdt opvredet klud. På den måde undgår man at der trænger vand ned gennem ridser og ødelægger lakken. Er der behov for grundigere rengøring af det lakerede eller malede gulv, så er en såkaldt laksæbe at anbefale. Anvend hverken sulfo- eller ammoniakbaserede rengøringsmidler, da de ødelægger lakkens glans og overflade. Brun sæbe og sæbespåner er heller ikke at anbefale, da sæben lægger sig, som en fedtet hinde over lakken.

Terrazzo gulve

Terazzo gulve kan rengøres med stenrens, som fjerner film fra plejemidler, olie og fedt. Afrensning af kalkbelægninger og rust på terazzogulve kan fjernes med en skuresvamp eller vandslibepapir. Efter afslibning skal gulvet forsegles med en overfladebehandling f.eks. Hvid Vaselinolie. Anvend aldrig eddike og rengøringsmidler med kalkfjerner eller syre på terrazzogulve, da det opløser cementen i terazzoen.

Klinke- og flisebelagte gulve

Glaserede flise- og klinkegulve er nemme at rengøre og vedligeholde. Gulvene kan rengøres med universalmidler og eventelle kalkbelægninger fjernes med eddike. Svanemærket grundrens kan fjerne fedt og sæberester.

 

]]>
Rent hjem
news-7028 Sun, 07 Apr 2024 13:38:00 +0200 Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips https://www.kvindeguiden.dk/temaer/foraar/artikel/rengoring-med-omtanke-6-miljovenlige-tips Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx sæbespåner og lidt knofedt. Beskyt din hud

 • Beskyt huden med handsker, når du arbejder med rengøringsmidler og vand. Nogle rengøringsmidler kan være hårde ved huden og give udtørring, eksem eller allergi. Vask og tør hænderne efter rengøringen, og gnid dem ind i en mild hudcreme. Læs Rengøringsmidler kan give kronisk eksem og allergi

Pas på børnene

 • Opbevar altid rengøringsmidler udenfor børnenes rækkevidde, og husk: Begrænser du mængden af rengøringsmidler, begrænser du også risikoen for børneulykker. Fakta er, at mellem 300 og 400 små børn hvert år havner på skadestuen, fordi de har spist eller drukket af et rengøringsmiddel.
]]>
Forår Rent hjem
news-13467 Sat, 06 Apr 2024 13:12:00 +0200 Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sjael-og-psyke/artikel/test-dig-selv-har-gamle-indestaengte-frustrationer-gjort-dig-bitter Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt. Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde facaden i længden, og frustrationerne vil komme til udtryk gennem en samenbidt, utilnærmelig og bitter adfærd. Det kan blive en ond cirkel, fordi konsekvensen som regel er, at andre tager afstand, hvilket man, i manglen på erkendelse af at det er ens egen adfærd, der er problemet, hurtigt kan få bildt sig selv ind, er fordi ingen gider én. Test dig selv: Hvordan er dine reaktionsmønstre?

Hvis du jævnligt finder dig selv i en situation, hvor du føler dig ignoreret eller overhørt, så kan det være en god idé at vende blikket indad og se din egen adfærd efter i sømmene. Er det de andre, den er gal med, eller er du måske ikke så åben og imødekommende, som du tror?

Ifølge Seth Meyers kan nogle enkle spørgsmål måske give dig lidt mere indsigt i, hvordan andre oplever dig, og dine svar et praj om, hvorvidt der er noget, du kan have gavn af at bearbejde.
Prøv at tænke tilbage på, hvordan du har handlet og opført dig de seneste dage:

 • Har du sendt en vred eller frustreret e-mail, eller efterladt en tilsvarende besked på en telefonsvarer?
 • Har du haft en eller anden form for konflikt med nogen i dit private eller professionelle liv?
 • Har du reageret med irritation overfor en fremmed, fx i trafikken eller når du har været på indkøb?
 • Har du svaret eller udtrykt dig kort og irriteret, når nogen har sagt eller spurgt om noget?

Find ud af om du måske har nogle uhensigtsmæssige måder at takle dine frustrationer på:

 • Er du tilbøjelig til at finde på undskyldninger, der retfærdiggør din opførsel? Tænker du fx ofte med bitterhed på, at andre ikke værdsætter alt det, du gør for dem?
 • Mister du nemt tilliden til andre mennesker?
 • Føler du dig værdsat i dit forhold, eller, hvis du er single, i dit seneste forhold?
 • Oplever du, at når du endelig deler dine tanker og frustrationer, så har andre tendens til at negligere dem?

Vejen ud af bitterhed

Det kan måske være svært at tro på, at dine tanker, og dine forhold til andre mennesker, kan forandres. Måske har du allerede opgivet tanken om, at du nogensinde vil føle dig glad, tryg og lykkelig, måske har du forliget dig med, at du nok altid ville føle dig bitter. Men der er lys forude hvis du er villig til at gøre en indsats, lover Seth Meyers. Det handler om at mærke efter og handle.

Bitterhed er ofte en følge af mange år undertrykte følelser og frustrationer. Det kan fx være i forbindelse med gamle uløste konflikter, skuffelser, svigt, ubearbejdet sorg og magtesløshed. Alle de negative følelser, du gennem tiden har fået samlet er en del af dig og din historie, og nænsomt bearbejdes.

Det kan være en tung og følelsesmæssig udfordrende proces, og det er derfor en god idé at alliere sig med en behandler. En dygtig terapeut vil kunne hjælpe dig med at se og forstå, hvorfor du tænker og handler, som du gør, og den indsigt er forudsætningen for at kunne ændre dine tankemønstre.
 

]]>
Humør, energi, sjæl og psyke
news-13498 Sat, 06 Apr 2024 11:29:00 +0200 Sådan undgår du giftige bekendtskaber https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sjael-og-psyke/artikel/saadan-undgaar-du-giftige-bekendtskaber Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden er et rigtigt skidt bekendtskab. Al den imødekommenhed og interesse, man indledningsvist blev mødt med, viser sig at have været spil for galleriet. Når det tager os så lang tid at indse, at vedkommende ikke er, hvad han/hun giver sig ud for, så skyldes det måske, at adfærden er så absurd og respektløs, at man er tilbøjelig til at tro, at der er noget, man selv har misforstået eller gjort forkert. Så man giver bekendtskabet en chance og gør sig ekstra umage for at vise, hvor dedikeret man er.  Først alt for sent får man øjnene op for bedraget, og da har man fået investeret så meget af sig selv, at det er svært at håndtere skuffelsen.

4 advarselssignaler, du bør reagere på

Så hvordan spotter man i tide et bekendtskab, der kan ende med at blive en rigtig dårlig oplevelse? Det er ikke nemt, men især fire tegn bør få os til at stoppe op:

 1. Når der er noget, der ikke rigtigt stemmer ...

  De fleste af os har en god intuitiv fornemmelse af, hvad det er for et menneske, vi står overfor, så ofte gælder de blot om at være opmærksom. Hvis en lille indre stemme hvisker, at der er noget her, der ikke stemmer, så skal den ikke sidde overhørig – også selvom man umiddelbart kan have svært ved at se, hvad det helt præcist er, der er galt.

  Som regel kan man blive klogere på et andet menneske ved at trække sig lidt, og tage sig tid til at observere, hvordan vedkommende agerer i samværet med andre mennesker.
   
 2. Hvis man flere gange føler sig afvist og ignoreret

  Hvis man i flere omgange føler sig ignoreret eller dårligt behandlet, så er det bedst at holde afstand. Lad være med at lefle for opmærksomhed, og lad være med at bide på krogen, når du kun allernådigst får den. Vent til du føler dig helt sikker på, at vedkommende har reelle hensigter og ægte interesse.
   
 3. Hvis vedkommende ikke kan sige undskyld

  Et menneske, der ikke kan give en undskyldning, hvor en undskyldning er berettiget, skal man ikke spilde tid på. Som regel bekræfter det, at man har med et indbildsk og arrogant menneske at gøre, som ser sig selv så højt hævet over andre, at vedkommende ikke føler sig forpligtet til at tage ansvar og erkende sine fejl.
   
 4. Hvis vedkommende foretrækker at omgås mennesker med succes og status

  Alle har brug for venners opmuntring og støtte og muligheden for at dele holdninger og erfaringer, så man har noget at reflektere over og spejle sig i. Vi er glade på venners vegne, når det går dem godt og de har succes, men vi har ingen forventning om, at deres succes vil fremme vores egen.

  Nogle mennesker er imidlertid så sygeligt optaget af andres sociale status, at de tilsidesætter alt og alle, hvis de får mulighed for at omgås nogen med succes og indflydelses. For dem handler det ikke om at de glædes på andres vegne, men om at høste fordelene af andres succes.

  Står man overfor et menneske, der tilsyneladende går mere op i magt og materielle goder end loyalitet og venskab, så bør man nøje overveje, hvad vedkommendes interesse i bekendtskabet er drevet af. Hvis det udsigten til at kunne sole sig i din succes, så bør du indstille dig på at vedkommende formentligt dropper forbindelsen og finder et nyt offer, når han/hun har fået, hvad de kom efter.
]]>
Humør, energi, sjæl og psyke
news-13620 Tue, 02 Apr 2024 13:48:57 +0200 Opskrift på hjemmelavede proteinbarer https://www.kvindeguiden.dk/temaer/opskrifter-raavarer/artikel/opskrift-paa-hjemmelavede-proteinbarer Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter. Ingredienser:

 • 100 g havregryn
 • 50 g chiafrø eller hørfrø
 • 50 g knuste nødder (f.eks. mandler, valnødder)
 • 100 g peanutbutter eller andet nøddesmør
 • 75 g honning eller ahornsirup
 • 5 ml (cirka 1 tsk) vaniljeekstrakt
 • Et nip salt
 • 50 ml mælk eller et plantebaseret alternativ
 • Valgfrit: 50 g mørk chokolade, hakket, eller chokoladechips

Fremgangsmåde:

 • Bland 100 g havregryn, 50 g chiafrø/hørfrø og 50 g knuste nødder i en stor skål.
 • I en mindre skål, kombiner 100 g peanutbutter, 75 g honning/ahornsirup, og 5 ml vaniljeekstrakt. Opvarm blandingen let, hvis den er for tyk.
 • Hæld den våde blanding over de tørre ingredienser og rør grundigt sammen.
 • Tilsæt 50 ml mælk lidt efter lidt, indtil blandingen er fugtig nok til at holde sammen. Juster mængden om nødvendigt.
 • Tilføj eventuelt 50 g hakket mørk chokolade eller chokoladechips til blandingen.
 • Pres blandingen jævnt ned i en firkantet form beklædt med bagepapir.
 • Lad den køle af i køleskabet i mindst en time, indtil den er fast.
 • Skær i barer eller firkanter efter ønsket størrelse.

Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet.

]]>
Opskrifter & råvarer Kom i form
news-4354 Tue, 02 Apr 2024 13:38:00 +0200 Proteiner til musklerne fra morgenstunden https://www.kvindeguiden.dk/temaer/opskrifter-raavarer/artikel/proteiner-til-musklerne Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning. Proteiners betydning for sundhed og velvære

Proteiner er afgørende for vores kroppe, fordi de bidrager til vores energiniveau, muskelkraft, mentale trivsel og generelle overskud. De spiller en central rolle i opbygningen og reparationen af væv, herunder muskler, og er nødvendige for hormonbalancen og enzymfunktionerne i kroppen.

Symptomer på proteinmangel er blandt andet muskelsvaghed og tab af muskelmasse, træthed og lavt energiniveau. Sundhedsstyrelsen skriver, at kroppen har brug for 0,83 gram protein per kg kropsvægt pr. dag, hvilket de fleste får gennem en alsidig, dansk kost. Til gengæld er proteinbehovet stører hos ældre og alvorligt syge, som anbefales 1,2 - 1,5 gram per kilo kropsvægt. 

Start dagen med en lækker og proteinrig morgenmad

Proteiner findes især i kød og fjerkræ, men det betyder ikke at der skal tilberedes store bøffer fra morgenstunden. Æg og mejeriprodukter er gode proteinkilder, ligesom nødder og frø også er oplagte ingredienser til et proteinrigt morgenmåltid:

 • Mejeriprodukter med masser af protein
  Det er ikke tilfældigt, at den syrlige hytteost og cremede skyr er populære. Det er fedtfattige mejeriprodukter med mange naturlige mælkeproteiner og brede anvendelsesmuligheder. Frisk hytteost er skøn med skiver af æbler, og savner man topping til sin skyr, så kan man med proteinrige nødder og frø, tilberede alletiders granola.
   
 • Æg er godt – og der er mange muligheder
  Hver femte dansker spiser jævnligt æg til morgenmad, og æg er da også en god proteinkilde. Den store fordel ved æg er, at det kan tilberedes på utallige måder, så der er masser af mulighed for at variere og eksperimentere. Lav fx en omelet og fyld den med hytteost og tomater, så har du et lækkert og proteinholdigt morgenmåltid, der kan holde dig mæt frem til frokosten.
  Er du vild med champignon, så er de også kilde til proteiner på linje med bønner og ærter.
   
 • Proteinpandekager
  Vågner du op med en sød tand, kan du lave en omgang amerikanske pandekager. Drop hvedemelet, og brug i stedet havregryn samt æggehvider, hytteost, mælk, bagepulver og evt. lidt kanel eller vanilje. Topper du samtidig med en håndfuld friske bær, hakkede mandler og lidt skyr, har du en sund og lækker morgenmad, som med stor sandsynlighed også vil være en succes i resten af familien.
   
 • Frugtrige proteinsmoothies
  Hører du til dem, der foretrækker et let og flydende morgenmåltid, kan du tilberede en smoothie. Brug skyr og blend med friske eller frosne frugter.
   
 • Pålæg med proteiner
  Brød med pålæg er blandt danskernes morgenmadsfavoritter og kan også sagtens være en god kilde til protein. Ost i alle afskygninger byder på et højt proteinindhold, men prøv også en hjemmelavet hummus, hvor kikærterne er en god proteinkilde i sig selv. Blend en dåse kikærter med tahini (sesampasta), lidt citronsaft og olivenolie. Du kan spare på olien og optimere proteinindholdet ved at tilsætte skyr, der bidrager til en endnu mere cremet og lækker konsistens.
]]>
Opskrifter & råvarer Kom i form
news-11923 Mon, 01 Apr 2024 15:14:00 +0200 Sådan får du et sundere indeklima https://www.kvindeguiden.dk/temaer/forbrugernyt/artikel/saadan-faar-du-et-sundere-indeklima Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste kilder til forurening af indeklimaet er indendørs, og samtidig nogle vi selv står for. Det gælder blandt andet hverdagsaktiviteter som madlavning, tøjvask og hygge med stearinlys, som er nogle af de væsentligste kilder til partikelforurening i hjemmet. 7 tips der kan forbedre indeklimaet

 1. Sving kosten
  Indret rengøringsvenligt, og sørg for, at det er nemt at komme ind under sofaen og ud i krogene med klud og støvsuger. Afgasning fra fx materialer kan nemlig binde sig til støv, så det er vigtigt at gøre rent både grundigt og jævnligt.
   
 2. Gå glad i bad
  ... men luft ud bagefter. Dampen er med til at øge luftfugtigheden i huset eller lejligheden, så åbn vinduet, eller tænd for udsugningen.
   
 3. Lunt er godt
  Hold temperaturen på omkring 20 grader i alle rum (bortset fra ved udluftning). På den måde undgår man, at bløde møbler og senge bliver fugtige og klamme og inviterer husstøvmider og skimmelsvamp til fest.
   
 4. Ud og ind med luften
  Indbo som fx elektronik, legetøj og møbler afgiver partikler til luften, og osen fra madlavning kan også indeholde skadelige partikler. Det er en af grundene til, at det er vigtig at lufte ud med gennemtræk i fem til ti minutter flere gange om dagen.
   
 5. Gør rent med allergimærkede midler
  Rent er godt – men rengøringsmidler kan være skrappe for hud og luftveje. Vælg derfor produkter med omtanke, og gå efter varer med Den Blå Krans.
   
 6. Lys i mørket
  Minimér brugen af levende lys. De afgiver partikler, der kan genere luftvejene. Tænd for lyskæden eller brug batterilys.
   
 7. Væk med vådt vasketøj
  For høj luftfugtighed kan medføre skimmelsvamp – og husstøvmider.

 

]]>
Forbrugernyt Rent hjem
news-13454 Mon, 01 Apr 2024 14:01:00 +0200 8 gode råd til at skabe nye venskaber https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sjael-og-psyke/artikel/8-gode-raad-til-at-skabe-nye-venskaber Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed. Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv indsats for at skabe de kontakter, der skal til for at udvikle et venskab. Venskaber kommer man ikke sovende til, det bekræfter en amerikansk undersøgelse, der viser at der er en klar sammenhæng mellem indsats og venskaber.

I undersøgelsen blev deltagerne delt op i to grupper; Én gruppe der mente, at det kræver en aktiv indsats at danne og bevare venskaber, og én gruppe, der fandt at venskaber opstår som følge af held og tilfældigheder.

For deltagerne i gruppen der var indstillede på at gøre en aktiv indsats, fx ved at deltage i fællesarrangementer og interessefællesskaber, var chancerne for at skabe kontakter og opbygge varige venskaber, langt bedre end for gruppen der satsede på held.

For sidstnævnte blev deres indstilling en slags selvopfyldende profeti, som kom til udstyk, da de i undersøgelsen 5 år senere, raporterede at deres tilværelse var præget af ensomhed.

Sådan forbedrer du dine muligheder

Er man indstillet på at gøre en indsats, så behøver det ikke at være svært at få nye venner, for mange af de udfordringer man møder, kan faktisk takles med bevidst at bruge være lidt strategisk.

 1. Lad andre mærke din interesse

  Hvis andre ikke ved at du gerne vil have kontakt, så er det svært at få nye venner. Derfor er det vigtigt, at du viser åbenhed og interesse gennem din adfærd. Sætter du dig fx for dig selv i frokostpausen, så vil andre tolke det som at du ønsker at være i fred. Vælger du gang på gang ikke at møde op til fællesarrangementer, så holder folk op med at invitere dig. 
   
 2. Engager dig i fællesskaber

  Undersøg mulighederne for at være med i et fællesskab fx som frivillig i hjælpeorganisationer, frivilligt eller politisk arbejde, dyrke motion sammen med andre, eller fordyb dig i en hobby med andre med samme passion.

  Nu behøver man ikke have en masse fællesinteresser for at blive venner, men i fællesskaber, hvor man møder mennesker med samme interesser, er der fundament for et godt venskab.
   
 3. Et bekendtskab kan blive et venskab

  Overvej om der er nogen, du allerede kender overfladisk, som har potentiale til at blive en god ven.
   
 4. Tag det første skridt

  Du kan melde dig ind i stribevis af fællesskaber, men hvis du ikke udstråler imødekommenhed og snakker med folk, så får du stadig ikke venner. Husk, at enhver du taler med, kan vise sig at blive en god ven. 

  Åbn samtalen med små positive kommentarer, og se hvor det bærer hen: ”Har du også glædet dig til at være med i dag?” eller ”Er det ok, at jeg sætter mig her ved siden af dig?”. Du kan også give et kompliment: ”Nu har jeg stået og kigget på din kjole, og jeg vil bare sige, at den er så flot på dig!”, men undlad at gøre komplimentet for personligt, det kan gøre modtageren utilpas.
   
 5. Husk de gode manerer

  Gode manerer er vigtige, når du færdes blandt andre. Det giver et godt førstehånds indtryk og sender et signal om at du er et opmærksomt og ordentligt menneske. Det kan giver andre mod til at tage kontakt, og lyst til at lære dig bedre at kende.
   
 6. Øv dig i spejling af andres kropssprog

  At spejle kropssprog, kan have god indflydelse på en samtale og give indtryk af at være lyttende og interesseret. Prøv subtilt at efterligne udtrykket og bevægelserne hos den du taler med. Hvis de fx smiler eller læner sig frem, mens de taler til dig, så gør det samme.
   
 7. Udvis interesse og lyt!

  De fleste mennesker nyder at have andres opmærksom, og hvis de kan mærke, at den de taler med lytter med interesse, så fortæller de gerne om dem selv. Ved at lytte mere end du taler, vil du fremstå som venlig, interesseret og imødekommende. Hold øjenkontakt, nik, og følg op med spørgsmål eller kommentarer under samtalen.
   
 8. Hold samtalen i gang med smalltalk

  Hvis der synes at være interesse for at fortsætte samtalen, så prøv at holde den i gang ved at stille spørgsmål og fortælle lidt information om dig selv. Det behøver ikke være meget personligt, men blot vise, at du både kan lytte og bidrage med interessante bidrag til samtalen.

 

Kilde: Newall, Nancy & Chipperfield, Judith & Clifton, Rodney & Perry, Raymond & Swift, Audrey & Ruthig, Joelle. Causal beliefs, social participation, and loneliness among older adults: A longitudinal study. Journal of Social and Personal Relationships - J SOC PERSON RELAT. 26. 273-290. 10.1177/0265407509106718.

]]>
Humør, energi, sjæl og psyke
news-3757 Mon, 01 Apr 2024 12:26:00 +0200 Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sommer/haven-altanen/artikel/haveeksperten-hvad-er-bedst-at-plante-i Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej. Hul i bunden

Det gælder for alle krukker, potter og kasser, at de skal have hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk. Ellers lider planterne den sikre druknedød.

Form og farve

Vælg potter, der ikke snævrer ind foroven. Det kan gøre det meget besværligt at få plantens rodklump ud af potten, når den skal tømmes om efteråret.
Mørke potter bliver varmet op af solen, og det kan betyde at jorden i potten også bliver meget varm. Det gælder især for de tynde plastpotter. Det bevirker at krukkerne skal vandes mere, og i værste fald at rødderne tager skade af varmen.

Lerkrukker & terracotta

Den porøse ler er med til at holde rodklumpen nogenlunde kølig, gennem fordampningen. Det betyder samtidig, at jorden i potten hurtigere tørrer ud, og at der dannes aflejringer af kalk og næringssalte samt mos på pottens overflade. Dette kan enten betragtes som patina eller skrubbes væk med en stiv børste. Faktisk er der folk, der smører tykmælk blandet med mos på krukkerne for at de hurtigere skal danne "patina". Det er en proces, som tager flere uger, men som til gengæld giver den fineste grønne patina.
En hurtigere vej til patinerede krukker får du tips til her >>

Stentøj

Fordi lerkrukker opsuger vand, er de ikke frostsikre og skal tømmes for jord inden frosten sætter ind i efteråret. Lerkrukker egner sig således ikke til mere permanente tilplantninger, hvor hårdbrændte og glaserede krukker i stedet er at anbefale. De suger ikke vand, og fordamper heller ikke vand fra overfladen. Derfor er de bedre til at holde på jordens fugtighed, og de er normalt frostsikre (indtil der kommer en revne i glasuren).

Zink

Zink er et fortræffeligt og moderne materiale. Det holder jorden kølig og fugtig, og de er helt frostsikre. I stilen fås de fra de gammeldags romantiske zinkbaljer til de moderne og firkantede high-tech potter til den stilrene have.

Plastikpotter

Plastpotter er billige, nemme at flytte rundt med, og de er gode til at holde på jordens fugtighed. De ser dog som regel også billige ud. Det tynde materiale betyder også, at de lettere vælter, og at jorden i potten er udsat for større temperatursvingninger.

Træ

Træ kan være i form af træbajer, halve vintønder, eller hjemmelavede kasser med indvendig plastikforing. Det er et godt og neutralt materiale, der dog har en begrænset holdbarhed, hvis det kommer i direkte kontakt med jorden.

Alt der kan indeholde jord kan i princippet også bruges til planter. Husk dog på at det som regel er planterne, der skal være i centrum og ikke beholderen ...

 

 

]]>
Haven & altanen
news-7249 Mon, 01 Apr 2024 10:05:00 +0200 Månedshoroskoper v. Adrian Ross Duncan - April 2024 http://www.kvindeguiden.dk/horoskop/ Har du endnu ikke tjekket dit månedshoroskop? Klik ind og læs april måneds horoskoper udarbejdet af den populære astrolog og forfatter, Adrian Ross Duncan fra AstroWOW, og få en fornemmelse af, hvad måneden vil byde på af muligheder, udfordringer og oplevelser. Hvis du endnu ikke har tjekket dit månedshoroskop, så kig med her >>

 

 

 

]]>
Spiritualitet
news-3874 Mon, 01 Apr 2024 01:02:00 +0200 Franske anemoner https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sommer/haven-altanen/artikel/franske-anemoner Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De kendes på deres få, men fyldige kronblade omkring en markeret midte, og fås i smukke hvide, røde, blå eller lilla farver. Hvis du sætter dem her i april, vil de blomstre i juni. Fra lille knold - til blomstrende skønhed

Franske anemoner overvintrer som indtørrede rosinlignende knolde, og hvis man ikke vidste bedre, ville man ikke tro, at de små knolde kunne forvandle sig til disse franske skønheder. Men lægger du de små knolde i jorden her i april, så venter der de yndigste franske anemoner allerede i juni.

En god start

Det er vigtigt at give de små tørre knolde en god start, så de bliver i stand til at skyde friske skud. Derfor anbefaler Haveselskabets eksperter, at knoldene lægges i vand i et døgns tid, inden de læges i krukker med almindelig pottemuld eller i bedet, hvor der er plads. I god varm jord, hvor der gerne må være lidt skygge midt på dagen, får du det bedste resultat.

Når de franske anemoner er afblomstret og bladene visnet, skal knoldene op, tørres helt og lægges køligt og mørkt indtil næste forår.

]]>
Haven & altanen
news-3887 Mon, 01 Apr 2024 01:01:00 +0200 Stedmoderblomst - Forårets skønhed https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sommer/haven-altanen/artikel/stedmoderblomst-foraarets-skonhed De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem. Sådan får du størst glæde af dem!
 • Trives stedmoderblomster bedst ude eller inde?
  Ude kan stedmoderblomsten sættes i små krukker ved trappen, havebænken eller plantes i en altankasse eller i havebedet. Indenfor bliver den desværre hurtigt lang, ranglet og bleg.
  Står stedmoderblomsterne ude, er plejen overraskende ukompliceret. Regelmæssig vanding og en smule gødning vil holde dem sunde og produktive. Det er også vigtigt at fjerne visne blomster for at fremme ny vækst.
   
 • Trives stedmoderblomster i vase?
  Stedmoderblomst egner sig ikke til buketter. Derimod kan man sagtens klippe blomsterhovederne af og lade dem flyde i en flad skål med vand som bordpynt.
   
 • Stedmoderblomster og selvsåning
  Hvis du ikke fjerner planterne fra dine krukker, men giver dem lov til at sætte frø, vil de selvså sig i haven. Det er dog ikke sikkert, at afkommet vil ligne moderplanten. Til gengæld kan du meget let så dine egne stedmoderblomster fra frø. Stedmoderblomst er to-årig. Det vil sige, at du skal så den i maj-juni, hvorefter den vil blomstre til næste forår.
   
 • Stedmoderblomster som pynt på maden
  Stedmoderblomster kan anvendes i salater, på kager og ost - eller kandiseres og gemmes til senere brug. Læs mere,
 • ]]>
  Haven & altanen
  news-13619 Sun, 31 Mar 2024 13:40:00 +0200 Rejser: Oplev det japanske forår https://www.kvindeguiden.dk/temaer/foraar/artikel/rejser-oplev-det-japanske-foraar På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med udflugter og traditionelle picnics, kendt som hanami. Japans rige kultur og betagende natur

  Blandt yndede udflugtsmål er blandt andet Nijo-slottet i Kyoto, med sine smukt bevarede bygninger, Kiyomizu-templet, med sin betagende udsigt over byen, Koyasans templer og helligdomme, hvor besøgende kan deltage i meditationer, vandreture og ceremonier, der siges at stimulere følelsen af ro og harmoni.

  For eventyrlystne tilbyder Japan et utal af vandreruter gennem smukke landskaber og historiske steder. Fra de storslåede bjerge i de japanske alper, til de skjulte stier i de frodige skove, er der naturoplevelser for enhver.

  Vandreturen kan afsluttes med en af de mest fascinerende traditioner; den japanske te-ceremoni, kendt som chanoyu eller chado, hvor man sammen nyder en kop matcha-te i harmoni med naturen og hinanden. Ifølge den japanske filosofi er ritualet en hyldest af det enkle, det smukke, det kunstneriske og naturen.

  Det japanske køkken

  Når det kommer til mad, har Japan en verden af ??smag at udforske. Fra den klassiske sushi og de lækre nudelretter som ramen og udon til japanske øl og den traditionelle sake, er der en endeløs liste af kulinariske oplevelser. Når man besøger Japan i foråret, så venter der også den særlige forårsdelikatesse wagashi, som er en af Japans traditionelle, søde sager lavet af ris, bønner og sukker.

  ]]>
  Forår
  news-3789 Thu, 28 Mar 2024 12:30:00 +0100 Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter https://www.kvindeguiden.dk/temaer/opskrifter-raavarer/aarstidens-raavarer/artikel/planteguide-saadan-faar-du-robuste-krydderurter Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene? Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter. Forspiring øger krydderurtens robusthed

  Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for fx. sygdomme og skadedyr. Lidt længere hen på foråret er planterne er vokset til, og så kan de plantes ud i bedet eller få plads i krukkehaven på altanen eller terrassen. Med en lille indsats nu kan du have friske krydderurter ved hånden sommeren igennem.

  ]]>
  Årstidens råvarer Haven & altanen Urter
  news-3764 Wed, 27 Mar 2024 12:25:00 +0100 Forår i haven: Styr på stauderne https://www.kvindeguiden.dk/temaer/sommer/haven-altanen/artikel/foraar-i-haven-styr-paa-stauderne Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:
 • Fjern visne stilke og blade fra sidste år, løsn jorden mellem planterne og fjern ukrudt.
 • Hold øje med planter, der breder sig og begræns deres vækst ved at dele dem med en spade. Fjern de overflødige plantedele og smid dem på komposten eller plant dem andre steder i haven.
 • Tynd ud blandt nye skud

  Ved at tynde ud i dine stauder, giver du dem gode betingelser for at vokse og trives. Hvis de sidder tæt, og alle får lov at vokse sig store, bliver der for trangt, og de kommer til at kvæle hinanden. Det er derfor, ældre planter bliver tynde eller måske ligefrem dør. Ved at fjerne nogle af de nye skud midt i planten, får de tilbageblevne plads og kraft til at vokse sig sunde og robuste.

  I kanten af planterne er der god plads, så her behøver du ikke tynde ud i skuddene. Der er heller ikke nogen grund til at tynde ud blandt skuddene på de unge planter.
   

  Sæt gang i komposten

  Vend kompost, komposteret gødning eller en anden form for langsomt virkende gødning i jordens øverste lag. Der hvor det er svært at vende gødningen i, kan den blot lægges oven på jorden. Hvis din kompost kun består af haveaffald og ikke har fået iblandet køkkenaffald, er den formodentlig så fattig på næring, at det er nødvendigt at supplere med en anden gødningsform.

  ]]>
  Haven & altanen
  news-5712 Sun, 24 Mar 2024 12:50:00 +0100 Historien om det forunderlige Fabergé-æg https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/faberge-paaskeag-1 På intet tidspunkt af året høster hønseægget så meget opmærksomhed, som i påsken, og sådan har det være siden middelalderen, hvor dekorerede æg symboliserede foråret, og senere som symbol på skabelsen af Jesu opstandelse. Selvom ægget i dag ikke nødvendigvis forbindes med den kristne påske, så har det absolut ikke mistet sin popularitet – slet ikke når det kommer til påskeæg med lækkerier inden i. Helt hvordan chokoladeægget blev del af påsketraditionen er usikkert. Måske skete det i takt med at religion begyndte at spille en mindre rolle i fejringen af påsken, eller måske så konditorerne deres snit til at tjene en ekstra skilling på salg af chokolade i påsken. Under alle omstændigheder hittede påskeægget, og den tynde skal blev genstand for alverdens kunstneriske kreationer, ikke mindst af den berømte, russiske guldsmed og juvelér, Peter Carl Fabergé.
  Historien om de enestående Fabergé-æg begynder i 1885, da Tsar Alexander III af Rusland bad Fabergé skabe et påskeæg som en gave til sin danske hustru, Kejserinde Maria Feodorovna, kendt i Danmark som Dronning Dagmar. På den bestilling skabte Fabergé et hvidt emaljeæg, hvor i der lå en gylden blomme med en miniature kopi af kejserindens krone og et lille rubinvedhæng indeni.

  Innovative idéer og eminent håndværk

  Imponeret over Fabergés smukke håndværk udnævnte Tsar Alexander III ham til juveler for det russiske hof, hvor han i løbet af de næste tre årtier skabte 50 overdådige æg til den russiske kejserfamilie.

  Dét, der gjorde Fabergés æg så fantastisk betagende, var ikke kun deres skønhed, men også det lille innovative element af overraskelse, skjult inde i hvert enkelt æg. Mange æg havde komplekse åben-mekanismer, der skjulte små rum med miniature skatte, som figurer og ure dekoreret med kostbare juveler.

  Disse overraskelser tilføjede et element af leg og fortryllelse til de allerede luksuriøse æg, der fangede både den kejserlige familie og samlere over hele verden. Hvert æg var et mesterværk af design og ingeniørkunst, skabt i ædle metaller, ædelsten og intrikat emaljearbejde.

  Fabergé-ægget forbliver symbol på uovertruffen luksus 

  Produktionen af Fabergé-æg kom brat til en ende med den russiske revolution i 1917. Efter afsættelsen af kejseren blev Fabergé-huset nationaliseret, og Peter Carl Fabergé flygtede fra Rusland og bosatte sig i Schweiz. De kejserlige æg, sammen med mange andre kunstværker og skatte, blev konfiskeret eller solgt, hvilket spredte dem ud over hele verden.

  Fabergé og fyldte chokolader

  Trods deres relativt lille antal fortsætter Fabergé-æggene med at fascinere og opnår i dag astronomiske priser ved auktioner. Men man behøver ikke være velhavende for at opleve Fabergé-æggets magi. Gennem tiden har kunstnere verden over, ladet sig inspirere af idéen bag ægget; Et dekorativt æg med hemmeligheder indeni.

  Én af dem er Rita Dorff, der i 1980´erne overtog Sv. Michelsen Chokolade efter sin far, konditor Svend Michelsen. Sammen med sin søn, Nicolas Dorff, udviklede hun idéen til et særligt smukt og delikat Fabergé-æg i metal fyldt med Sv. Michelsens fine, fyldte chokolader. Det dejlige æg blev sat i produktion i 1995, og er siden blevet til 24 forskellige, smukt designede Fabergé-æg. I år fås Sv. Michelsens Fabergé-æg i tre størrelser; i stor og mellem størrelse, samt, som en nyhed i år, i en mini-udgave, som alle fås i et udvalg af smukke design.

  ]]>
  Påske
  news-5730 Thu, 21 Mar 2024 16:11:00 +0100 Opskrift: Klassisk italiensk påskebrød med sirup og mandler https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/opskrift-paaskebrod Det smukke, flettede casatiello-brød er et traditionelt italiensk påskebrød, der stammer fra den idylliske by Napoli i det sydlige Italien. Med sin fine smag af mandel og sirup, og den dejlige bløde krumme, er det et oplagt brød til påskebordet. Ingredienser:

  • 50 g gær 
  • 50 g smør 
  • 3 dl mælk 
  • 5 spsk sirup 
  • 1 tsk salt 
  • ½ kg hvedemel 
  • 12 æg 
  • 50 g. mandelsplitter eller mandelflager
  • 1 sammenpisket æg til at pensle med 


  Tilberedning:

  • Smelt smør og tilsæt mælken
  • Når smør og mælk er håndvarm (ca. 37 grader), røres gæren ud
  • Tilsæt sirup, salt - og melet lidt efter lidt
  • Ælt til dejen er lind
  • Dæk til med et viskestykke og stil dejen til hævning lunt i 45 minutter 
  • Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt. mere mel
  • Del dejen op i 9 portioner, som rulles ud i lange, tynde pølser
  • Flet eller sno pølserne sammen og læg dem på en bageplade
  • Dæk brødene til og stil dem til hævning i 30 minutter 
  • Pensl med sammenpisket æg
  • Drys mandelflager over brødet eller stik mandelsplitter ned i brødet.
  • Bag brødene på midterste rille ved 200 grader i 10 – 15 minutter, til brødene er gyldne


  Server brødet friskbagt og lunt.

  ]]>
  Påske
  news-13354 Thu, 21 Mar 2024 15:45:00 +0100 Tips til servering af snaps https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/tips-til-servering-af-snaps Om du foretrækker din snaps fra frys, køl eller ved rumtemperatur, er en temperamentssag. Ifølge mange snapseelskere folder en iskold snaps sig perfekt ud i mundhulens 32° varme, og så er der jo også stor æstetik i at servere snapsen i et koldt, frosted glas. Derimod er gyldne snapse og snapse med et svagere kommenindhold beregnet til at skulle have en varmere serveringstemperatur. Desuden må en snaps med et svagt kommenindhold også gerne serveres i et tulipanformet glas, som muliggør at man kan slynge glasset og dermed skabe en større overflade og en bedre flavour frigørelse fra akvavitten.
   
   

  ]]>
  Påske
  news-5721 Thu, 21 Mar 2024 15:44:00 +0100 Opskrift: Lammekoteletter https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/opskrift-lammekoteletter Nem opskrift på hvidløgsmarinerede lammekoteletter til påskefrokosten. Opskriften er til 4 personer

  Det skal du bruge:

  • 8 lammekoteletter
  • olivenolie
  • 4 fed hvidløg
  • rosmarin
  • timian
  • citronsaft
  • salt og peber

  Sådan gør du:

   

  • Lammekoteletterne marineres i olivenolie, knust hvidløg, rosmarin, timian og citron, et par timer inden stegning.
  • Skær et par snit i fedtkanten, så koteletterne ikke danner 'skåle' under stegning.
  • Brun først fedtkanten af ved god varme i lidt olivenolie, og steg dem derefter ca. 5-6 minutter på hver side.
  • Lad dem hvile 10 minutter under staniol.
  ]]>
  Påske
  news-5742 Thu, 21 Mar 2024 15:44:00 +0100 Opskrift: Myntegelé https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/opskrift-myntegele Til lam hører myntegelé. Fra den smukke, lille bog 'Mynte - Et frisk pust', bringer vi opskriften på en skøn æble- og myntegelé. Det skal du bruge:

  • 1 kg æbler (f.eks. Granny Smith)
  • 1 l vand
  • saft af 3 citroner
  • 1 kg sukker
  • 1 bundt meget finthakket mynte (grøn mynte).

  Sådan gør du:

  • Skyld æblerne og skær dem i store stykker. Fjern kun stilken, ikke skræl og kernehus.
  • Kog æblerne i vand med citronsaft, til de er meget møre.
  • Hæld det hele over i en sigte med en gryde under, så væsken kan løbe fra, og kun æbleskrællerne bliver tilbage i sigten.
  • Tilsæt sukker og rør i gryden, til sukkeret er opløst. Tilsæt herefter den hakkede mynte. Væsken skal nu koge godt i gennem, til den begynder at tykne. Det kan tage op til en time, afhængig af æblesaftens koagulerende evne.
  • Væsken har opnået den rette konsistent, når en dråbe stivner, når den hældes i koldt vand. Hvis væsken ikke gelerer, tilsæt da 100 g. sukker ekstra, og giv den en halv times kogetid mere.
  • Hæld straks den færdige gelé på glas og sæt dem til afkøling. Luk ikke glassene før næste dag.
  ]]>
  Påske
  news-5715 Thu, 21 Mar 2024 15:43:00 +0100 Opskrift: Flødegratinerede kartofler https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/opskrift-flodegratinerede-kartofler Gratinerede flødekartofler går godt til mange ting, men især til påskelammet må de ikke mangle. Her får du den helt rigtige opskrift. Opskriften er til 6 personer 

  Det skal du bruge:

  • 12 kartofler
  • 1 løg
  • 1 spsk. smør
  • 2 tsk. salt
  • ½ tsk. peber
  • 4 dl. fløde
  • 1 dl. revet ost

  Sådan gør du:

  • Skræl kartofler og løg og skær dem i skiver. Læg kartofler og løg i et smurt ildfast fad. Drys salt, peber og fløde over.
  • Steg i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Læg ost på toppen og steg videre i ca. 15. minutter til osten er smeltet og blevet gylden.

  Tip:

  Kog kartoffelskiverne i fløden før du sætter dem i ovnen. Så behøver de mindre tid i ovnen, og du kan lettere smage blandingen til før du bager den.

  ]]>
  Påske
  news-5716 Thu, 21 Mar 2024 15:43:00 +0100 Opskrift: Lammekølle https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/opskrift-lammekolle Superlækker, letkrydret lammekølle. Til 6 personer

  Det skal du bruge:

  • 1 lammekølle på ca. 2 kg.
  • 3 fed hvidløg
  • 1-2 tsk. tørret oregano
  • 1-2 tsk. tørret timian
  • 5-6 laurbærblade
  • 1 dl olivenolie
  • ½ l tør hvidvin
  • saften af 2 citroner
  • salt
  • sort peber
  • 1 kg. små kartofler i både
  • 1/2 kg. gulerødder i skiver
  • 750 g. små løg

  Sådan gør du:

  • Hvis fedtlaget på oversiden af køllen er meget tykt, bør det meste af det skæres væk. 
  • Køllen gnides først grundigt over det hele med de overskårne hvidløgsfed og derefter med oregano og timian. 
  • Med en meget spids kniv laver du ganske små sprækker i kødet. Spæk sprækkerne med knuste laurbærblade, oregano og timian.
  • Rør en marinade af olivenolie, hvidvin og citronsaft. 
  • Læg køllen i et dybt fad. Overhæld den med marinaden og lad den trække et køligt sted i 24 timer.
  • Husk at øse marinaden over køllen så mange gange som muligt i løbet af trækketiden. 
  • Når køllen har marineret tilstrækkeligt længe, tages den op af marinaden, dryppes grundigt af og drysses med salt og peber, hvorefter den lægges i bradepande eller et stort ovnfast fad.
  • Sæt køllen i en 225 grader varm ovn og lad den brune i 30 minutter. Herefter skal varmen dæmpes til 200 grader.
  • De små kartofler i både, gulerødderne i skiver og de pillede løg, lægges i fadet rundt om kødet og drysses let med salt, og det hele steger færdigt:
   - 1 time mere, hvis køllen skal være rigtig rosa
   - 1 time og 15 minutter, hvis den kun skal være let rosa inde ved benet.
  • Under stegning overøses både kød og kartofler/løg hyppigt med marinaden.
  • Stegen bør hvile mindst 20 minutter før den skæres for. Så fordeler kødsaften sig regelmæssigt og går ikke tabt ved udskæringen.
  • Pynt evt. med halve citroner og laurbærblade, og server med myntegelé.
  ]]>
  Påske
  news-5737 Thu, 21 Mar 2024 15:42:00 +0100 Påskesild - eller hvad med påsketun eller påskemakrel? https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/paaskesild-eller-hvad-med-paasketun-eller-paaskemakrel Dagene bliver lysere og længere. Foråret er på vej, og med påsken og fridagene har vi alletiders anledning til at se og hygge med familie og venner. Nu er der jo visse traditioner man ikke kan lave om på: Der skal pustes æg, påskeharen kommer på besøg - og der skal sild på bordet. Meeen der er ingen tradition, der ikke tåler lidt fornyelse – så måske skal påskesilden svømme i en helt ny retning i år? En ret med urtesild, rødbedetern og æggeblomme kan fx være et nyt og lækkert bud på påskesild, eller hvad med Maki-ruller med tun, Makrel i indisk karry og kokos eller Chilimakrel i wrap med koriander og spidskål? Her får du opskrifterne på fire anretninger til påskefrokosten:

  Urtesild, rødbedetern og æggeblomme

  Til 2 personer

  Ingredienser:

  • 200 g sild i bidder
  • 1dl mayonnaise
  • 1 dl cremefraiche
  • Finthakkede friske krydderurter fx purløg, persille eller dild
  • 3 hårdkogte æggeblommer
  • 200 gram kogte rødbeder 
  • Rugbrød

  Fremgangsmåde: 

  • Rør sild, mayonnaise og cremefraiche, og smag til med salt og peber
  • Kog rødbederne, og hak rødbeder og de hårdkogte æggeblommer fint. 
  • Server silden på rugbrød toppet med rødbeder og æg.
  ]]>
  Påske
  news-5738 Thu, 21 Mar 2024 15:41:00 +0100 8 sjove påskelege https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/8-sjove-paaskelege Til påsken hører mange sjove og finurlige traditioner. Blandt de bedstkendte er naturligvis dekoration af påskeæg, papirklip og gækkebreve, men der er mange andre festlige påskeaktiviteter og -lege, hvor alle kan være med: Pikke hårdæg, æggeløb, trille eller trante påskeæg, pynte påsketræ og tage på jagt efter gemte påskeæg.
 • Så karseæg
  Så karsefrø i æggeskaller dekoreret med sjove ansigter. Allerede efter et par dage spirer den grønne karse, og giver det lille æggehoved det fineste grønne 'hår'.
   
 • Dekorere påsketræ
  Luk foråret ind med fine nyudsprungne grene og pynt dem med fine påskefigurer i pap og papir.
   
 • Male æg
  Malede æg har været kendt som gaver i mange hundrede år. I dag dekoreres æg nemt med tusser, men man kan også vælge at koge æggene sammen med for eksempel løgskaller, teblade eller kaffe som farvekilder. Inden kogningen kan æggene forsynes med mønstre i stearin, der hvor stearinen dækker, kommer der ingen farve. En sjov batikeffekt opnås, hvis man krammer silkepapir sammen om ægget inden kogningen.
   
 • Trante æg eller trille æg
  Når man har fået kogt og farvet æggene, så kan de bruges til påskelege. En af de ældst kendte lege er at trante eller trille æggene efter tur ned ad en bakke eller en skrå flade. Hvis man rammer et af de andre æg, har man vundet det. Denne leg kendes i de fleste lande, men menes at stamme fra Tyskland.
   
 • Æggeløb
  Til æggeløb skal I bruge en teske pr. deltager og et æg pr. deltager. Aftal en start- og en mållinje. Hver deltager får en teske med et æg på. Legen går nu ud på at være den, der hurtigst kan nå fra start til mål uden at tabe ægget. Hvis man taber ægget, skal man starte forfra. Legen kan også leges i hold, og den kan gøres sværere ved at opstille forhindringer eller ved at man skal holde skeen med munden.
   
 • Pikke hårdæg

  At 'pikke hårdæg' kræver hold af to deltagere. Hver deltager har et hårdkogt æg i hånden. Nu støder deltagerne deres æg mod hinanden. Først den spidse ende og derefter den runde. Den deltager, hvis æg går i stykker i begge ender først, har tabt.
   
 • Find påskeæg
  Historien om påskeharen, der gemmer påskeæg til børnene, stammer helt tilbage til omkring år 1900. Forud for æggejagten skjules dekorerede hønseæg eller små chokoladeæg i haven eller huset. Æggene kan evt. pakkes ind i farvestrålende silkepapir. Nu sendes børn og voksne afsted for at finde æg - og den der har fundet flest, vinder. Påskeæggene kan også pakkes ind i bestemte farver silkepapir, så en farve hører til hvert hold.
   
 • Trille påskeæg
  Til legen 'trille påskeæg' skal I bruge æg samt et aflangt bord. Begynd legen med at placere et påskeæg på den ene halvdel af bordet. Hvor langt væk I vil placere ægget, afhænger af, hvor svær legen skal være. Den person, der starter, skal derefter trille sit æg fra den anden ende af bordet og forsøge at ramme ægget. Hvis man rammer ægget, har man vundet både det æg, man har trillet, og det man har ramt, og de tages begge af bordet. Hvis man ikke rammer, går turen videre til den næste, som skal forsøge at ramme et af de æg, der nu ligger på bordet. Hvis bordet bliver tomt for påskeæg, starter spillet forfra. Og sådan fortsætter man, til man enten er løbet tør for eller blevet mæt af påskeæg.
 •  

  ]]>
  Påske
  news-5711 Thu, 21 Mar 2024 15:39:00 +0100 Opskrift: Salade Nicoise & grahamsboller https://www.kvindeguiden.dk/temaer/paaske/artikel/opskrift-salade-nicoise-grahamsboller Den er ikke til at komme uden om, så her er opskriften på den skønne, klassike Salade Nicoise til påskefrokosten. SALAT NICOISE

  Til 4 personer

  Ingredienser:

  • 5 kartofler i tern eller skiver
  • 250 g. haricots verts (kogte)
  • 1 dåse tun i olie
  • 4 tomater i både eller små cherrytomater
  • 1 bundt romainesalat
  • 3 halverede hårdkogte æg 
  • 8 stk. ansjosfileter
  • 100 g. kernefrie sorte oliven
  • lidt persille

  Dressing:

  • 1 dl. god olivenolje
  • 2 spsk. rødvinseddike
  • salt og pepper

  Tilberedning:

  • Bland dressingen i en skål.
  • Læg haricots verts, tun, kartofler og tomater ved og bland.
  • Læg salaten i bunden af skålen og derefter dressingblandingen, æg, ansjos og og oliven. Top med lidt persille.

  GRAHAMS FLUTEBOLLER

  Ingredienser:

  • 50 g. gær opløses i: 
  • 5 dl. koldt vand 
  • 1 spsk. salt 

  Tilsættes:

  • 1 spsk. olie 
  • 480 g. hvedemel 
  • 350 g. grahamsmel 

  Tilberedning:

  • Æltes godt i 5 min. Og sættes til hævning et lunt sted i ca. 45 min. 
  • Formes efter ønske og pensles med vand og drysses med frø/kerner 
  • Sættes til hævning i 30 min. og bages i ovn ved 185 ºC i ca. 20 min. 
  ]]>
  Påske