Hylden er en smuk løvfældende busk, som sætter hvide blomster i store, duftende skærme juni. Blomsterne kan bruges til fremstilling af hyldeblomstsaft, og smager også skønt i sorbet og pandekager. Senere på sommeren bærer busken sorte hyldebær. De er modne og kan plukkes i august, og af dem kan man lave den dejligste hyldebærsaft og –suppe.
Folkesagn og overtro
Hylden har været anvendt som folkemedicin og brugt mod både betændelsestilstande, malaria, tandpine, begyndende forkølelse, hoste og hæshed. Måske har du som barn også fået serveret hyldetoddy som middel mod forkølelse?
Historier om hylden dukker ofte op i nordisk kulturhistorie. I vikingetiden værnede man om hylden, fordi man mente at gudinden Freja, som beskytter mod alt ondt, boede i hyldebusken. Og i middelalderens Nyboder, i det gamle København, voksede der i alle gårdhaver et hyldetræ. Her boede Hyldemor - et venligt væsen, der beskyttede både hus og beboere, og som ved nattetide kiggede ind ad vinduerne for at se, om børnene nu sov godt.

Hylden både dufter og smager dejligt. I dag kan man købe hyldeblomstdrikke i dagligvarebutikkerne året rundt, men det er en ganske særlig fornøjelse, når man selv fremstiller den skønne drik.