Proteiner til musklerne fra morgenstunden

Opskrifter til proteinrig morgenmad

Vi ved det godt: Det, vi spiser, har stor betydning både for vores sundhed generelt og for vores form og kroppens styrke. Derfor spiser vi også gerne masser af frugt, grønt og groft brød, så vi kan holde os slanke og undgå overvægt. Alligevel kan det knibe med at få proteiner nok – måske fordi kvinder bare ikke er de store kødspisere.

Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Proteiners betydning for sundhed og velvære

Proteiner er afgørende for vores kroppe, fordi de bidrager til vores energiniveau, muskelkraft, mentale trivsel og generelle overskud. De spiller en central rolle i opbygningen og reparationen af væv, herunder muskler, og er nødvendige for hormonbalancen og enzymfunktionerne i kroppen.

Symptomer på proteinmangel er blandt andet muskelsvaghed og tab af muskelmasse, træthed og lavt energiniveau. Sundhedsstyrelsen skriver, at kroppen har brug for 0,83 gram protein per kg kropsvægt pr. dag, hvilket de fleste får gennem en alsidig, dansk kost. Til gengæld er proteinbehovet stører hos ældre og alvorligt syge, som anbefales 1,2 - 1,5 gram per kilo kropsvægt. 

Start dagen med en lækker og proteinrig morgenmad

Proteiner findes især i kød og fjerkræ, men det betyder ikke at der skal tilberedes store bøffer fra morgenstunden. Æg og mejeriprodukter er gode proteinkilder, ligesom nødder og frø også er oplagte ingredienser til et proteinrigt morgenmåltid:

 • Mejeriprodukter med masser af protein
  Det er ikke tilfældigt, at den syrlige hytteost og cremede skyr er populære. Det er fedtfattige mejeriprodukter med mange naturlige mælkeproteiner og brede anvendelsesmuligheder. Frisk hytteost er skøn med skiver af æbler, og savner man topping til sin skyr, så kan man med proteinrige nødder og frø, tilberede alletiders granola.
   
 • Æg er godt – og der er mange muligheder
  Hver femte dansker spiser jævnligt æg til morgenmad, og æg er da også en god proteinkilde. Den store fordel ved æg er, at det kan tilberedes på utallige måder, så der er masser af mulighed for at variere og eksperimentere. Lav fx en omelet og fyld den med hytteost og tomater, så har du et lækkert og proteinholdigt morgenmåltid, der kan holde dig mæt frem til frokosten.
  Er du vild med champignon, så er de også kilde til proteiner på linje med bønner og ærter.
   
 • Proteinpandekager
  Vågner du op med en sød tand, kan du lave en omgang amerikanske pandekager. Drop hvedemelet, og brug i stedet havregryn samt æggehvider, hytteost, mælk, bagepulver og evt. lidt kanel eller vanilje. Topper du samtidig med en håndfuld friske bær, hakkede mandler og lidt skyr, har du en sund og lækker morgenmad, som med stor sandsynlighed også vil være en succes i resten af familien.
   
 • Frugtrige proteinsmoothies
  Hører du til dem, der foretrækker et let og flydende morgenmåltid, kan du tilberede en smoothie. Brug skyr og blend med friske eller frosne frugter.
   
 • Pålæg med proteiner
  Brød med pålæg er blandt danskernes morgenmadsfavoritter og kan også sagtens være en god kilde til protein. Ost i alle afskygninger byder på et højt proteinindhold, men prøv også en hjemmelavet hummus, hvor kikærterne er en god proteinkilde i sig selv. Blend en dåse kikærter med tahini (sesampasta), lidt citronsaft og olivenolie. Du kan spare på olien og optimere proteinindholdet ved at tilsætte skyr, der bidrager til en endnu mere cremet og lækker konsistens.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^