Rosa bloklys fra Cozy Living
Dekorative påskeæg
Påskeæg i metal
Rituals påskeæg anno 2023
Kategori: Sundhed

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig.

Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme
Redaktionen

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Migræne & triggerfaktorer

Migræne er en såkaldt episodisk hovedpine, dvs. en hovedpine der kommer i anfald, og som regel udløses af triggerfaktorer. 15 procent af den danske befolkning har haft migræne, hvilket gør migræne til en af de mest udbredte sygdomme i Danmark.


Årsager til migræne

Mens undersøgelser viser, at migræne kan være arveligt betinget, så er årsagen til smerterne uklar. Symptomerne under et anfald skyldes formentlig, at der, som følge af en kemisk ubalance i nervetrådene omkring hjernens blodkar, opstår en udvidelse af blodkarrene.


Symptomer på migræne

De mest almindelige symptomer ved et migræneanfald er moderate eller stærke smerter, en pulserende eller strammende fornemmelse, forværring af smerter ved fysisk aktivitet, kvalme, lys- og lydoverfølsomhed, opkastninger og mavesmerter.


Udløsende faktorer/triggerfaktorer:

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig. Ved at blive klogere på dine triggerfaktorer, vil du i nogen grad kunne forebygge anfald. 

Almindeligkendte triggerfaktorer:

  • Stress og bekymring

  • Sult og uregelmæssige måltider

  • Dehydrering

  • Dårlige sovevaner
  • Kraftig sansepåvirkning
    fx støj, stærkt lys og stærke lugte
  • Smerter andre steder i kroppen

  • Hård fysisk anstrengelse

  • Koffein

  • Madvarer
    Røget fisk, stærke oste, produkter sødet med aspartan, nitrat i pølser og konserveret madvarer, skaldyr, stærk krydret mad, glutamat i fx valnødder og sojadrikke, chokolade, slik, fødevarer med højt saltindhold, og energidrikke med højt indhold af koffein.

  • Nedtrapning/seponering af antidepressiv medicin, fx:
    • SSRI-præparater, der benyttes til forebyggelse og behandling af depression, angst og tvangstilstande.
    • Udtrapning af benzodiazapiner, der anvendes ved angst og uro. Benzodiazepiner egner sig kun til akut behandling, da de kan føre til afhængighed allerede efter 4 ugers brug.
  • Dårligt indeklima

  • Ændringer i vejret (især trykkende, lummert vejr inden uvejr)

  • Alkohol

  • Tobak

  • Allergi

  • Ændringer i hormonbalancen


Behandling:

Blandt anbefalede metoder til behandling af migræne er naturligvis medicinsk behandling. Men behandling uden brug af medicin synes også at have en bemærkelsesværdig god effekt, om end der kun findes få videnskabelige undersøgelser, der kan bekræfte det.

Ifølge Dansk Hovedpine Selskab så bør en migræniker først og fremmest sætte sig grundigt ind i sygdommen. Viden om sygdommen kan forebygge en eventuel psykisk belastning i form af stress, tristhed og magtesløshed, som ofte kan opstå som følge af migræne.

Blandt forslag til behandling uden medicin eller som sideløbende behandling til medicinen, foreslår Dansk Hovedpine Selskab, at man registrerer og undgår de faktorer, der trigger migrænefaldene. Akupunktur kan i nogle tilfælde reducere antallet af hovedpinedage. Fysioterapi kan afhjælpe anspændthed og dårlig arbejdsstilling. Moderat fysisk aktivitet, bliver ligeledes nævnt som en vigtig del af behandlingen. Livsstilsændringer som søvn-, spise- og kostvaner, har også gavnlig effekt, ligesom meditation og egenomsorg, kan have en lindrende og beroligende effekt.

Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Forår
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 25. marts og søndag 26. marts 2023 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange...

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi

Foråret har stadig lange udsigter, men allerede nu er pollensæsonen i gang, meddeler Astma-Allergi Danmark, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge...

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den...

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Lommelærke Ametsis

Lommelærke Ametsis

Sådan laver du en flot håropsætning

Sådan laver du en flot håropsætning

Silkebånd

Silkebånd

Trine Tuxen ring

Trine Tuxen ring

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^