Migræne & triggerfaktorer
Migræne er en såkaldt episodisk hovedpine, dvs. en hovedpine der kommer i anfald, og som regel udløses af triggerfaktorer. 15 procent af den danske befolkning har haft migræne, hvilket gør migræne til en af de mest udbredte sygdomme i Danmark.
Årsager til migræne
Mens undersøgelser viser, at migræne kan være arveligt betinget, så er årsagen til smerterne uklar. Symptomerne under et anfald skyldes formentlig, at der, som følge af en kemisk ubalance i nervetrådene omkring hjernens blodkar, opstår en udvidelse af blodkarrene.
Symptomer på migræne
De mest almindelige symptomer ved et migræneanfald er moderate eller stærke smerter, en pulserende eller strammende fornemmelse, forværring af smerter ved fysisk aktivitet, kvalme, lys- og lydoverfølsomhed, opkastninger og mavesmerter.
Udløsende faktorer/triggerfaktorer:
Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig. Ved at blive klogere på dine triggerfaktorer, vil du i nogen grad kunne forebygge anfald.
Almindeligkendte triggerfaktorer:
- Stress og bekymring
- Sult og uregelmæssige måltider
- Dehydrering
- Dårlige sovevaner
- Kraftig sansepåvirkning
fx støj, stærkt lys og stærke lugte
- Smerter andre steder i kroppen
- Hård fysisk anstrengelse
- Koffein
- Madvarer
Røget fisk, stærke oste, produkter sødet med aspartan, nitrat i pølser og konserveret madvarer, skaldyr, stærk krydret mad, glutamat i fx valnødder og sojadrikke, chokolade, slik, fødevarer med højt saltindhold, og energidrikke med højt indhold af koffein. - Nedtrapning/seponering af antidepressiv medicin, fx:
- SSRI-præparater, der benyttes til forebyggelse og behandling af depression, angst og tvangstilstande.
- Udtrapning af benzodiazapiner, der anvendes ved angst og uro. Benzodiazepiner egner sig kun til akut behandling, da de kan føre til afhængighed allerede efter 4 ugers brug.
- Dårligt indeklima
- Ændringer i vejret (især trykkende, lummert vejr inden uvejr)
- Alkohol
- Tobak
- Allergi
- Ændringer i hormonbalancen
Behandling:
Blandt anbefalede metoder til behandling af migræne er naturligvis medicinsk behandling. Men behandling uden brug af medicin synes også at have en bemærkelsesværdig god effekt, om end der kun findes få videnskabelige undersøgelser, der kan bekræfte det.
Ifølge Dansk Hovedpine Selskab så bør en migræniker først og fremmest sætte sig grundigt ind i sygdommen. Viden om sygdommen kan forebygge en eventuel psykisk belastning i form af stress, tristhed og magtesløshed, som ofte kan opstå som følge af migræne.
Blandt forslag til behandling uden medicin eller som sideløbende behandling til medicinen, foreslår Dansk Hovedpine Selskab, at man registrerer og undgår de faktorer, der trigger migrænefaldene. Akupunktur kan i nogle tilfælde reducere antallet af hovedpinedage. Fysioterapi kan afhjælpe anspændthed og dårlig arbejdsstilling. Moderat fysisk aktivitet, bliver ligeledes nævnt som en vigtig del af behandlingen. Livsstilsændringer som søvn-, spise- og kostvaner, har også gavnlig effekt, ligesom meditation og egenomsorg, kan have en lindrende og beroligende effekt.