Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Tandlæge Foreningen om tandkonto

Alle danskere skal have en tandkonto, der kan bruges på tandlægebesøg. Det foreslår Tandlæge Foreningens tænketank, der vil satse på forebyggelse og gøre op med uligheden i tandsundhed.

Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver Tandlægeforeningen, hvilket især skyldes den høje egenbetaling. Derfor foreslår en tænketank nedsat af Tandlægeforeningen, at der skal indføres en obligatorisk tandkonto til alle danskere over 21 år med 400 kr. i årligt offentligt tilskud.

”En tandkonto vil motivere flere til at gå til tandlæge, så vi kan forebygge i stedet for at behandle sygdom. Det har man rigtig gode erfaringer med i Sverige,” fortæller tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som er formand for tænketanken. ”En tandkonto vil også afbureaukratisere og skabe mere tilgængelighed.” 

Særlig pulje til syge med tandproblemer

Tænketanken foreslår også at oprette en pulje til patienter, der kæmper med kroniske sygdomme og lidelser, der går udover tandsundheden. Det gælder fx patienter med dårligt reguleret diabetes, da de har større risiko for at udvikle alvorlig parodontitis. 

”Der er mange udfordringer og udgifter forbundet med at leve med en kronisk sygdom som diabetes. Især for personer med lav indkomst og på overførselsindkomst er det problematisk, at der ikke er bedre muligheder for tilskud til behandling hos tandlægen. Det er ikke rimeligt og forstærker uligheden i sundhed,” understreger Maria Iversen, politisk konsulent i Diabetesforeningen, der også er repræsenteret i tænketanken. ”Mennesker, der kæmper med diabetes og alvorlige tandproblemer, skal ikke også kæmpe med høje tandlægeregninger. Derfor skal de, der har størst behov, have den nødvendige hjælp.”

Sårbare ældre skal prioriteres

Mange af tænketankens anbefalinger til en nytænkning af voksentandplejen omhandler sårbare ældre. Det gælder fx ældre, der ikke kan betale deres tandlægeregninger og ældre, der har brug for hjælp til den daglige mundhygiejne. Og det er på tide at prioritere ældres tandsundhed højere, mener Ældre Sagen, der også sidder med ved bordet i tænketanken.

”En sund mund er afgørende for en sund alderdom. Med alderen stiger behovet for reparationer af tænderne, og mange ældre har øvrige sygdomme, der kan påvirke tandsundheden. Vi skal derfor have langt mere fokus på god tandsundhed i såvel behandling som i ældreplejen – ligesom der er behov for større tilskud til tandpleje for økonomisk trængte pensionister, der i dag er udfordret af store tandlægeregninger,” fastslår Rikke Hamfeldt, der er sundhedspolitisk konsulent i Ældre Sagen.

Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist håber, at der nu endelig er politisk vilje til at gennemføre forhandlingerne, og at man vil lade sig inspirere af tænketankens anbefalinger: 

”Tandlægeområdet er ofte blevet stedmoderligt behandlet, som om munden ikke er en del af kroppen. Jeg håber, at politikerne vil bruge tænketankens anbefalinger, som er resultatet af et stort analysearbejde og mange drøftelser med alt fra forskere til patientforeninger, til at indrette en bedre og mere tidssvarende voksentandpleje til gavn for patienterne.”  

Fakta om mundsundhed og livsstilssygdomme

Undersøgelser viser en tydelig sammenhæng mellem mundsundhed og generel sundhed. Manglende tandlægeeftersyn kan betyde, at man ikke får forbygget problemerne i tide, og at man risikerer: 

 • Tandsten
  Regelmæssig tandrensning fjerner plak og tandsten, som kan forårsage både karies og tandkødsbetændelse.
   
 • Karies og huller i tænderne
  Uden regelmæssige tandeftersyn kan små huller udvikle sig til større og mere smertefulde problemer, der kræver omfattende behandling.
   
 • Tandkødsbetændelse (gingivitis)
  Tandeftersyn hjælper med at opdage tidlige tegn på tandkødsbetændelse, som, hvis ubehandlet, kan udvikle sig til parodontitis, en alvorlig infektion, der kan føre til tab af tænder.
   
 • Tandtab
  Ubehandlede tandproblemer kan i sidste ende føre til tab af tænder, hvilket påvirker tyggeevnen og selvtilliden. Der er samtidig en sammenhæng mellem tandtab og osteoporose, hvor knogletab i kæben kan føre til tab af tænder.
   
 • Hjerte-kar-sygdomme
  Der er en dokumenteret sammenhæng mellem tandkødssygdomme og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Bakterier fra tandkødsbetændelse kan komme ind i blodbanen og bidrage til at kolesterol ødelægger pulsårenes væggene i. Når kroppen forsøger at reparere skaden, dannes der arvæv, hvilket gør karvæggen tykkere og blodårene smallere.
   
 • Diabetes
  Personer med type 2-diabetes har en øget risiko for at udvikle gingivitis (betændelse i tandkødet), som ubehandlet kan udvikle sig til betændelse i det væv, der støtter og fastholder tænderne. Denne tilstand kaldes parodontitis.
   
 • Luftvejsinfektioner
  Bakterier fra mundhulen kan inhaleres i lungerne og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner som lungebetændelse.


Kilder:

Sundhed
Havregryn: Den naturlige konkurrent til populære fedme-lægemidler 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^