Kategori: Sundhed

Tørre øjne symptomer, årsager og behandling

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' opfordres danskere til at få tjekket deres øjne. Tørre øjne kan forårsage betydelige gener, men der findes effektive behandlingsmuligheder. Øjenforeningen estimerer, at 11% af danskere mellem 30-60 år lider af tilstanden.

8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med alderen, og derfor får man oftere problemer med tørre øjne, desto ældre man bliver. Selvom tørre øjne er et almindeligt problem blandt ældre, er det sjældent et tegn på en egentlig sygdom, ikke desto mindre kan det være kilde til gener og ubehag.

Symptomer og diagnose

Symptomerne på tørre øjne er blandt andet irritation, en fornemmelse af fremmedlegeme, kløe og rødme. Oplever man smerter eller nedsat syn, er det vigtigt at søge lægehjælp, opfordrer Øjenforeningen. Diagnosen stilles ved forskellige undersøgelser, herunder vurdering af øjets overflade og måling af tåreproduktionen med en papirstrimmel, der placeres over øjenlåget.

8 årsager til tørre øjne

Tørre øjne kan skyldes flere faktorer, blandt andet:

 1. Aldersrelaterede forandringe
  Produktion af tårevæske aftager naturligt med alderen.
   
 2. Medicin
  Visse typer medicin som p-piller, medicin mod depression, allergi eller blodtryksmedicinen beta-blokkerekan kan forårsage tørre øjne.
   
 3. Sygdomme
  Bindevævssygdomme og gigt kan også føre til tørre øjne. Øjenoperationer som grå stær eller laser­operationer for nærsynethed kan også føre til kortvarig tørhed i øjnene.
   
 4. A-vitaminmangel
  Selvom det er sjældent i udviklede lande, kan mangel på A-vitamin give tørre øjne.
   
 5. Kontaktlinser
  Tørre øjne kan opstå hos kotaktlinse­brugere.
   
 6. Forkert tårevæskeløb
  Lammelser i øjenmusklerne kan forhindre korrekt fordeling af tårevæsken.
   
 7. Aircondition og tørt indeklima
  Tør luft, som man ofte kan opleve i kontormiljøer, i rum med aircondition og i vintermånederne kan være med til at forværre symptomerne.
   
 8. Computer og læsning
  I situationer, hvor man har tendens til ikke at blinke tilstrækkeligt og overanstrænge øjnene fx ved for meget tid foran computeren og langvarig læsning, symptomerne forværres. 

Behandling af tørre øjne

Det er sjældent nødvendigt at behandle tørre øjne, medmindre symptomerne er udtalte. Kunstige tårer, i form af øjendråber, kan købes uden recept og bruges efter behov for at lindre generne. Ved alvorlige tilfælde kan terapeutisk teknologi, som lysstimulering af øjets olieproducerende kirtler, være en effektiv løsning.

Hvornår skal man søge læge?

Oplever man vedvarende gener med irritation og røde øjne bør man søge læge, da det kan føre til sår og skader, hvis ikke behandlet korrekt. Ved at være opmærksom på symptomerne og søge korrekt behandling kan man i høj grad forbedre sin livskvalitet og reducere generne ved tørre øjne.

 

Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sundhed
Forskning afslører: Havearbejde giver bedre søvn, øger livsglæden og mindsker risikoen for alvorlig sygdom 

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Affective Disorders viser, at personer, der dyrker havearbejde, er mindre tilbøjelige til at have søvnproblemer sammenlignet med dem, der ikke deltager i nogen form for motion. 

Denne viden er vigtig, da søvn spiller en væsentlig rolle ikke kun for…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^