Kategori: Sundhed

Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket

Jordbær er ikke kun lækre, men også fyldt med antioxidanter, der kan være med til at forebygge højt blodtryk. Tjek listen over råvarer der særligt fremmer et sundt blodtryk.

18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som åreforsnævring, blodpropper og i værste fald hjertesvigt og nyresvigt.

Lækre råvarer med forebyggende effekt

Heldigvis kan du tage styringen over dit blodtryk ved at fokusere på en sund livsstil og især din kost. En alsidig og næringsrig kost kan gøre en stor forskel, og forskning viser, at visse fødevarer kan hjælpe med at regulere blodtrykket og beskytte dit hjerte.

Her følger en oversigt over 18 fødevarer, der er kendt for deres blodtrykssænkende egenskaber. Fra saftige bær og grønne grøntsager til nødder og fisk – disse fødevarer kan integreres i din daglige kost for at fremme et sundt blodtryk og en stærkere hjertekar-sundhed..

  1. Bananer
    Fordele: Indeholder kalium, som hjælper med at håndtere forhøjet blodtryk (hypertension).
    Anvendelse: Spis en stor banan som snack eller i skiver i morgenyoghurten.
     
  2. Bær
    Fordele: Blåbær og jordbær indeholder antioxidanter kaldet anthocyaniner, en type flavonoid. Antioxidanter beskytter cellerne i kroppen mod skader, og flavonoider er plantestoffer, der kan have sundhedsmæssige fordele.
    Anvendelse: Spis dem som snack, i smoothies, eller drys dem på havregryn til morgenmad.
     
  3. Citrusfrugter
    Fordele: Appelsiner, grapefrugter, citroner og limefrugter Indeholder hesperidin, en antioxidant, som kan gavne hjertesundheden. Antioxidanter beskytter cellerne i kroppen mod skader.
    Anvendelse: Drik appelsinjuice eller tilsæt citronsaft til salater.
     
  4. Fermenterede fødevarer
    Fordele: Rige på probiotika, som kan hjælpe med at håndtere blodtrykket. Probiotika er gavnlige bakterier, der fremmer en sund tarmflora.
    Anvendelse: Spis kimchi, kombucha eller miso. Her er grundopskriften på kimchi
     
  5. Fed fisk
    Fordele: Indeholder omega-3 fedtsyrer, som kan reducere blodtrykket.
    Anvendelse: Spis makrel, sardiner og tun.
     
  6. Granatæbler
    Fordele: Indeholder antioxidanter, som kan forhindre højt blodtryk. Antioxidanter beskytter cellerne i kroppen mod skader.
     Anvendelse: Spis som hel frugt eller drik juice. Læs mere om granatæblet
     
  7. Bladgrøntsager
    Fordele: Rig på nitrater, som hjælper med at håndtere blodtrykket. Nitrater er naturligt forekommende kemikalier i visse fødevarer, der kan forbedre blodcirkulationen.
    Anvendelse: Især spinat, rucola, grønkål og bladbeder er rige på nitrater. Her er 3 lækre franske salater med bladgrønt.
     
  8. Havre
    Fordele: Indeholder beta-glucan, som kan gavne hjertesundheden.
    Anvendelse: Spis havregryn til morgenmad eller bag sunde havregrødsboller
     
  9. Hvidløg
    Fordele: Indeholder allicin, som kan reducere blodtrykket. Allicin er en svovlforbindelse, der dannes, når hvidløg hakkes eller knuses. 
    Anvendelse: Brug i krydrede retter som en effektiv smagsforstærker.
     
  10. Kanel
    Fordele: Kan reducere blodtrykket også selvom kanel kun spises i et beskedent omfang.
    Anvendelse: Nyd kanel på havregrød, i gryderetter og smoothies.
     
  11. Kiwier
    Fordele: Kan reducere systolisk blodtryk og er rige på vitamin C. Systolisk blodtryk er det tryk, der opstår, når hjertet pumper blod ud i kroppen.
    Anvendelse: Spis dem som en del af frokosten eller i smoothies.
     
  12. Linser og andre bælgfrugter
    Fordele: Linser, kikærter, bønner og ærter giver protein og fiber, som kan gavne blodkarrene.
    Anvendelse: Brug i salater, supper eller som base for gryderetter.
     
  13. Mørk chokolade - med mindst 70% kakaoindhold
    Fordele: Kakaos flavonoider kan hjælpe med at reducere blodtrykket. Flavonoider er plantestoffer, der kan have sundhedsmæssige fordele.
    Anvendelse: Spis små mængder som en del af en varieret kost.
     
  14. Surmælksprodukter
    Fordele: Kan hjælpe med at reducere systolisk blodtryk. Systolisk blodtryk er det tryk, der opstår, når hjertet pumper blod ud i kroppen.
    Anvendelse: Som en del af morgenmaden, i gryderetter, smoothies og til dressinger.
     
  15. Nødder
    Fordele: Valnødder, mandler, pistacienødder og hasselnødder kan hjælpe med at håndtere forhøjet blodtryk (hypertension).
     Anvendelse: Spis dem som snack eller tilføj til salater.
     
  16. Rødbeder
    Fordele: Indeholder kostnitrater, som kan sænke blodtrykket. Kostnitrater er naturligt forekommende kemikalier i visse fødevarer, der kan forbedre blodcirkulationen.
    Anvendelelse: Nyd rødbeder som saft, i salater og gryderetter.
     
  17. Tomat
    Fordele: Indeholder lycopen, som kan være gavnligt for hjertesundheden. Lycopen er en antioxidant, der beskytter cellerne i kroppen mod skader.
    Anvendelse: Spis tomater i salater og gryderetter eller nyd et glas tomatjuice.
     
  18. Vandmelon
    Fordele: Indeholder citrullin, som hjælper med at producere nitrogenoxid og sænke blodtrykket. Citrullin er en aminosyre, der kan forbedre blodcirkulationen, og nitrogenoxid er en forbindelse, der hjælper blodkarrene med at slappe af og udvide sig.
    Anvendelse: Som frisk snack og i juice samt salater.

Nej-hylden 
Har du fået konstatret for højt blodtryk, bør du mindske indtaget af:

  • Salt
    Begræns saltindtaget for at beskytte hjertet og reducere blodtrykket.
     
  • Alkohol
    Regelmæssig alkoholindtagelse kan øge risikoen for forhøjet blodtryk (hypertension).
     
  • Forarbejdede fødevarer
    Kan indeholde store mængder salt og fedtstoffer.
     
  • Koffeinholdige drikke
    Højt koffeinindtag kan øge blodtrykket.

 

Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sundhed
Forskning afslører: Havearbejde giver bedre søvn, øger livsglæden og mindsker risikoen for alvorlig sygdom 

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Affective Disorders viser, at personer, der dyrker havearbejde, er mindre tilbøjelige til at have søvnproblemer sammenlignet med dem, der ikke deltager i nogen form for motion. 

Denne viden er vigtig, da søvn spiller en væsentlig rolle ikke kun for…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^