Kategori: Sundhed

Følelsen af tunge og hævede ben skyldes, bla. at veneklapperne, der fører blodet fra ben til hjerte, er defekte. Når det sker, hober blodet sig op i venerne og giver ubehag i benene, som mange voksne danskere er generede af.

Hævede ben og ankler?  

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Få gang i kredsløbet

Halvdelen af alle voksne danskere døjer jævnligt med tunge, ømme og hævede ben - eller venøs insufficiens, som lidelsen hedder i lægesprog. Lidelsen rammer oftest kvinder - og især aldersgruppen over 35 år er jævnligt ramt af generne, der foruden det fysiske ubehag ofte også medfører ubehagelige synlige symptomer som karsprængninger, åreknuder, samt slyngede og overfladiske vener.

De fleste tror, at tilstanden er en naturlig konsekvens af alder og overbelastning, som derfor ikke kan lindres med andet end en tur på sofaen med benene i vejret. Men som regel er øvelser et bedre alternativ. Med enkle veneøvelser styrker du blodgennemstrømningen i benet, så du kan gå hverdagen i møde med lette ben. Ved at øge blodgennemstrømningen i benet reduceres trykket i benets vener.

Og husk også:

  • Undgå at sidde med krydsede ben
  • Bad hævede ankler og fødder i koldt vand
  • Når du står oprejst i længere tid, så hold gang i kredsløbet med små øvelser: Rul frem på tåspiderne og tilbage på hælen. Samme øvelse kan også bruges siddende på en stol.

Venepumpeøvelse I


  • Lig på ryggen med bøjede ben og fødderne i gulvet
  • Løft bagdelen op fra underlaget
  • Løft dig op på tåspidserne og sænk igen
  • Sænk bagdelen og stræk benene.
  • Gentag øvelsen fem gange

Venepumpe øvelse II


  • Lig på ryggen med bøjede ben, hænderne ned langs siden eller bag om nakken
  • Bøj benet op mod maven
  • Skyd benene frem i vinkelret position, som på illustrationen
  • Træk og stræk fødderne fire gange
  • Sæt fødderne i gulvet igen og stræk benene
  • Bøj igen benene op mod maven
  • Løft og stræk benene op i luften. Hold evt. med hænderne om knæhasen
  • Træk og stræk fødderne fire gange
  • Bøj benene tilbage mod maven og sæt fødderne i gulvet igen.
  • Stræk benene.
  • Gentag øvelsen fem gange
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^