Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler?

Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Blandt de mest bemærkelsesværdige argumenter for at spise mere spinat, så skulle indholdet af antioxidanter, vitaminer og mineraler være så højt, at det kan være med til at regulere blodsukkeret, sænke risikoen for kræft, sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret, styrke knogler og produktionen af kollagen.

Men hvor meget spinat skal der til, for at den spiller en rolle for sundheden? Kan man ligefrem dække behovet for vitaminer og mineraler, blot ved at spise spinat? Vi kigger vitaminerne og mineralers funktioner i kroppen, på spinatens næringsindhold og sammenligner med anbefalingerne. 

Spinat, blodsukker og diabetes sår

Spinat indeholder en antioxidant kendt som alfa-liponsyre, hvilket en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature, peger på kan være med til at regulere blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes, forbedre diabetisk sårheling, forkorte restitutionstiden og muligvis også forebygge dannelsen af diabetes sår. 

Indholdet af alfa liponsyre i spinat er imidlertid så lavt, at der skal store mængder i form af koncentreret ekstrakt til, for at opnå virkning.

Spinat og kræftforebyggelse 

Spinat og andre grønne grøntsager indeholder klorofyl, et pigment der giver planter deres grønne farve. Forskning peger på, at klorofyl kan have anticancer egenskaber, og at mennesker, der spiser diæter rig på grønne grøntsager, kan have en lavere risiko for at udvikle kræft. 

  • Anbefalet daglig indtagelse af klorofyl: 100 til 200 mg 
  • 100 g. spinat indeholder ca. 120 mg 

Spinat og blodtryk

Kalium er med til at regulere blodtrykket ved at nedbringe mængden af natriumsalte i blodet.

  • Anbefalet daglig indtag af kalium: 2.600 mg
  • 100 g. spinat indeholder ca. 560 mg kalium.

Spinat og jern

Døjer man med træthed, svimmelhed, hyppige infektioner, muskelsmerter, åndenød og uro i benene, så kan der være tale om jernmangel. 

  • Anbefalet daglige indtag af jern 18 mg.
  • 100 g. spinat indeholder ca. 3 mg jern 

Spinat og magnesium 

Selvom symptomerne på magnesiummangel ikke altid er tydelige, så oplever nogle mennesker kvalme, nedsat appetit, uro i benene, træthed og tendens til hyppige infektioner.

  • Anbefalet daglig indtag af magnesium: 350 mg. 
  • Indhold af magnesium i 100 g spinat: ca. 80 mg 

Spinat og knoglesundhed

Forskere har fundet en sammenhæng mellem lavt indtag af vitamin K og en højere risiko for knoglebrud. Tilstrækkeligt vitamin K-forbrug er vigtigt for et godt helbred. Det virker som en modificering af knoglematrixproteiner, forbedrer calciumabsorptionen og kan reducere mængden af calcium, der forlader kroppen i urinen.

  • Anbefalet daglig indtag af vitamin K: 70-140 ug 
  • 100 g. spinat indeholder ca. 480 ug vitamin K  

Sund hud og hår – A, C og Jern

Spinat indeholder store mængder vitamin A, som modererer olieproduktionen i hudens porer og hårsække for at fugte huden og håret. En ophobning af denne olie kan føre til akne. 

A-vitamin er også nødvendigt for væksten af alt kropsvæv inkl. hud og hår. Spinat og andet bladgrønt med højt indhold af C-vitamin er afgørende for opbygning og vedligeholdelse af kollagen, som giver struktur til hud og hår. 

Derudover er jernmangel en almindelig årsag til hårtab, som en person kan hjælpe med at forhindre med en kost med tilstrækkeligt med jernholdige fødevarer, som fx spinat.
 

Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^