- Sig det højt
Har du flere gange oplevet at have glemt, hvor du har lagt ting som fx bilnøgler, briller og pung, så prøv, næste gang du lægger dine ting fra dig at sige højt, hvor du lægger dem. Et canadisk studie viser, at vi er mere tilbøjelige til at huske noget, hvis vi siger det højt. Det samme gælder, når vi ønsker at huske ting, vi læser.
- Knyt hånden
Ifølge et amerikansk studie, så er det en god idé at knytte hånden næste gang, der er noget du vil være sikker på at huske. Ifølge deres undersøgelse, så kunne deltagere, der knyttede højre hånd mens de tilegnede sig ny information, i højere grad huske informationen, når de senere blev bedt om at knytte venstre hånd og genkalde sig det tillærte. Ifølge forskerne Hvorfor Forskere mener, at bevægelsen aktiverer de regioner i hjernen, der knytter sig til hukommelse.
- Drik kaffe
Der findes mange videnskabelige studier, som forsøger at belyse, hvorvidt og i hvilket omfang hukommelsen påvirkes af koffein. Et amerikansk studie viser blandt andet, at indtagelse af koffein umiddelbart efter tilegnelsen af ny viden, styrker evnen til efterfølgende at huske det tillærte i op til 24 timer.
- Tyg tyggegummi
I et britisk studie fandt forskere, at deltagere der tyggede tyggegummi under en hukommelsestest, var bedre til at koncentrere sig og præsterede bedre i testen, end deltagere der ikke tyggede tyggegummi. Forskerne bag studiet vurderer, at de bedre præstationer skyldes, at tyggebevægelser øger tilførslen af ilt til hjernen, hvilket øger opmærksomhed og koncentration.
- Søvnen hjælper dig med at huske
Mange videnskabelige studier har kigge på sammenhængen mellem søvn, indlæring og hukommelse, blandt andet et amerikansk studie, der bekræfter at ny viden tilegnet inden søvn, lagres bedre i hukommelsen.
- Brug papir og pen til dine noter
Et amerikansk studie bekræfter, at noter skrevet i hånden både forstås bedre og lagres bedre i hukommelsen, end noter skrevet på computer.
- Bevæg dine øjne fra side til side
I et videnskabeligt studie præsterede en gruppe af deltagere, der havde udført en 30 sekunders serie af øjenbevægelser inden en hukommelsestest, bedre end gruppen, der ikke havde lavet øjenbevægelserne. Ifølge forskerne bag forsøget, kan den bedre præstation skyldes, at man ved at bevæge øjnene fra side til side stimulerer forskellige dele af hjernen til at samarbejde.
- Let motion forbedrer hukommelsen – øjeblikkeligt!
Mange videnskabelige studier bekræfter, at en aktiv livsstil har indflydelse på både hjernefunktion og hukommelse, men forskning viser, at selv få minutters let motion kan give en øjeblikkelig forbedring af hukommelsen.