Den 20. februar er det 'Bælgfrugternes Dag'. Måske tænker du, at det er lige i overkanten at dedikere en dag til en grøntsag. Men at vælge de sunde bælgfrugter betyder ikke at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder heller ikke at du skal gå sulten fra bordet eller at din krop ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Tværtimod!

Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder heller ikke at du skal gå sulten fra bordet eller at din krop ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Tværtimod! Og hvis du samtidig, helt eller delvist, lader bælgfrugter erstatte kødet, så har du tilmed truffet et klimavenligt kostvalg.

Bælgfrugter som en del af en sund livsstil

Bælgfrugter, dvs. linser, kikærter og bønner som fx sorte- og hvidebønner samt kidneybønner, er fedtfattige, og rige på vigtige vitaminer og mineraler.

Bælgfrugter har desuden et højt indhold af kostfibre, som bidrager til at du hurtigere føler dig mæt og føler dig mæt længere. Det gør ikke mindst bælgfrugter velegnet, når man stræber efter at opnå en stabil vægt og et stabilt blodsukker. Indholdet af kostfibre betyder også at bælgfrugter modvirker træg mave og fremmer en god og sund fordøjelse.

Med et højt indhold af vegetabilske proteiner, kan bælgfrugter helt eller delvist erstatte kød. Samtidig viser forskning fra Københavns Universitet, at bælgfrugter faktisk mætter bedre end kød. Sundhedsmæssigt er bælgfrugter således én af de fødevaregrupper, man bør spise mest af.

Inspiration til skønne retter med bælgfrugter

Mens kosten mange steder i verden er rig på bønner og bælgfrugter, så er der langt mellem bønneretterne i det traditionelle danske køkken. Faktisk spiser danskere i gennemsnit kun ganske få gram bælgfrugter om dagen, skriver Dansk Vegetarisk Forening, som opfordrer til at man lader sig inspirere af lande som fx Indien, hvor bælgfrugter traditionelt set udgør en større del af kosten.

"Hvis Danmark skal nå klimamålene, er forskerne enige om, at vi skal spise mange flere bælgfrugter. Og jeg kan ikke forestille mig nogen bedre til at inspirere os til dette end Indien, som har et enormt repertoire i form af et vegetarisk køkken med tusindvis af retter", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

8 skønne opskrifter med bælgfrugter

Eksperimentér med bælgfrugter og tilføj fx kidneybønner i frikadellefarsen, bønner og kikærter i salaten og linser i suppen. Gå op opdagelse i det mellemøstlige køkken med retter som daal og hummus, og det mexikanske med skøn, stærk Chili Con Carne.

Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili frikadeller og bulgursalat 

Skønne små, fedtfattige chilifrikadeller - og en nem, grøn bulgursalat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmebagte bagels 

Hjemmebagte bagels er skønne og praktiske, og helt ideelle til madpakken. Bagels er gode med røget laks, men også perfekt til din BLT sandwich med kylling & bacon, salat og en god dressing. Uhmmm!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^