Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Pas på med at slukke tørsten i med sodavand og energidrikke, advarer Tandlægeforeningen.

Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere patienter med syreskader.

”Det er en bekymrende udvikling. Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandling resten af livet, fx tandkroner og facader på flere tænder. I bedste fald kan man slippe med at skære ned på det, der er årsagen til skaderne, fx sodavand og energidrikke,” fortæller Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

Sodavand og energidrikke nogle af de helt store syndere

Syreskader opstår, når tænderne mister mineraler og slides, fordi de ofte og over lang tid udsættes for noget syreholdigt, fx læskedrikke, sur frugt, frugtsaft, smoothies eller surt slik. Ifølge Susanne Kleist er sodavand og energidrikke nogle af de helt store syndere.

”Hvis man drikker små slurke af sodavand over flere timer, som mange gør, udsætter man tænderne for et konstant syrebad. Det gælder om at få sodavanden hurtigt forbi tænderne, og så skylle munden i vand bagefter, da vand bidrager til at neutralisere syren. Og læskedrikke med mærket med 'light' eller 'diet' kan være lige så skadelige som de sukkerholdige drikkevarer”.
At skylle munden i vand lige efter indtag af syreholdig mad, er bedre end at børste tænder, da emaljen er mere skrøbelig lige efter, du har drukket eller spist noget surt.

Tag testen

Test hvorvidt at du med dine spise- og drikkevaner, har øget risiko for at få syreskader.

  1. Hvordan er dine spisevaner i hverdagen?
    a. Jeg småspiser hele dagen
    b. Jeg spiser som regel 3 måltider om dagen, men småspiser en gang i mellem
    c. Jeg spiser altid 3 måltider om dagen, og småspiser ikke imellem

  2. Hvor ofte drikker du juice, sodavand og/eller energidrikke?
    a. Hver dag
    b. Nogle gange
    c. Sjældent eller aldrig

  3. Hvornår børster du tænder eller skyller munden i vand?
    a. Jeg børster tænder en gang om dagen
    b. Jeg børster tænder i min. 2 minutter morgen og aften
    c. Jeg børster tænder i min. 2 minutter morgen og aftenen, og jeg skyller munden efterfølgende, når jeg har spist syreholdige produkter.

  4.  Hvordan drikker du sodavand?
    a. Jeg drikker små slurke
    b. Med sugerør
    c. Jeg drikker aldrig sodavand

  5.  Bruger du ofte eddikeholdige eller syrlige dressinger og saucer?
    a. Ja, ofte
    b. Nogle gange
    c. Næsten aldrig

Resultat

  • Flest a'er: Høj risiko for syreskader
    Når du hele tiden småspiser syreholdige snacks og drikkevarer er dine tænder under konstant angreb. Spørg din tandlæge om syreskader og overvej at bruge en tandpasta med lav slibeeffekt.
  • Flest b'er: Mulig risiko for syreskader
    Du kan risikere at udvikle syreskader. Børst ikke dine tænder lige efter, du har indtaget syreholdig mad eller drikke, da emaljen er blødgjort og kan beskadiges. Drik gerne vand til at skylle syren væk.

  • Flest c'er: Lille risiko for syreskader
    Dine spisevaner er gode for dine tænder, men hold øje med tegn på syreskader og forebyg dem ved at gå til tandlægen regelmæssigt.

Læs mere om, hvordan du mindsker risikoen for syreskader

Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sundhed
Forskning afslører: Havearbejde giver bedre søvn, øger livsglæden og mindsker risikoen for alvorlig sygdom 

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Affective Disorders viser, at personer, der dyrker havearbejde, er mindre tilbøjelige til at have søvnproblemer sammenlignet med dem, der ikke deltager i nogen form for motion. 

Denne viden er vigtig, da søvn spiller en væsentlig rolle ikke kun for…

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^