Sodavand, juice, frugt, vin og salatdressinger
Syreskader kommer som følge af, at du spiser og drikker syreholdige produkter for ofte. Det kan fx være sodavand, energidrikke, juice, frugt, vin og salatdressinger.
Syreindholdet måles ved hjælp af det, man kalder pH-værdi. Jo lavere pH-værdi, desto mere surt er produktet. En af de allerstørste syndere er sodavand – også light-sodavand – fordi det har et meget højt syreindhold (pH 2,4) og fordi det ofte drikkes i store mængder. Når man drikker af en flaske med skruelåg tager man ofte mange små slurke, og tænderne kommer derfor til at ligge i 'syrebad' over flere timer.
Man kan ikke nødvendigvis smage, om et produkt har et højt syreindhold. Det kan smage sødt og alligevel have en meget lav pH-værdi – og altså et højt syreindhold.
Sådan mindsker du risikoen for syreskader
- Begræns indtaget af læskedrikke som sodavand, energidrikke, saft og juice.
- Brug sugerør, når du drikker læskedrikke, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
- Skyl munden med vand, når du har indtaget syreholdige produkter Lad være med at børste tænder lige efter, du har drukket eller spist noget surt eller kastet op.
- Brug en tandpasta, som har et højt fluorindhold og lav slibeeffekt.
- Brug en blød tandbørste og børst ikke for hårdt.