Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Flere unge har syreskader og caries 

Cola, energidrikke og en stor pose slik. Det smager godt, giver et energiboost og indtages derfor ofte i stor stil, når børn og unge samles foran skærmen. Men når børn og unge holder energiniveauet højt ved fx at sippe til sodavand over mange timer, gambler de samtidig med deres tandsundhed, advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

”Når man indtager store mængder af søde læskedrikke og slik over mange timer, udsætter man tænderne for et konstant sukker- og syrebad. Bakterierne på tænderne lever af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne, og syren i sodavand og energidrikke skader emaljen og kan give syreskader,” fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tandlægeforeningen har tidligere undersøgt sukkerindholdet i en række slik- og sodavandsprodukter, og kom frem til, at en halvanden liters cola indeholder, hvad der svarer til 75 sukkerknalder. Derudover viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, at der ofte er 10-30 % mere sukker i energidrikke sammenlignet med sodavand.

Flere får syreskader

Syreskader er blevet mere almindeligt de senere år, og det er især unge, der rammes. Undersøgelser viser, at cirka hver sjette teenager har syreskader på tænderne. En del af forklaringen kan være, at både sodavands­flaskerne og energidrikkene er blevet større, og at mængden af energidrikke, der bliver solgt i Danmark, er steget markant. Flere drenge end piger får syreskader, og det kan hænge sammen med, at drenge bruger mere tid ved computeren, samtidig med at de indtager syreholdige drikke. En ny stor europæisk undersøgelse blandt 220.000 skolebørn i 42 lande, viser, at danske unge har europarekorden i at sidde foran computer og tv efter skoletid. Og de danske drenge på 11 og 13 år har en europarekord i tid, der går med computerspil.

Undgå små slurke

Hvis det er lidt for surt at gå helt udenom slik, sodavand og energidrikke, kan man stadig gøre noget for at nedsætte risikoen for at få syreskader og caries.
”Undgå så vidt muligt at tage små slurke over lang tid, brug et sugerør når du drikker sodavand og energidrikke og husk at skylle munden i vand bagefter,” råder Freddie Sloth-Lisbjerg, som samtidig opfordrer forældre til at holde et vågent øje med, hvor meget de unge indtager og sætte nogle restriktioner, så forbruget ikke løber løbsk. 

Gode råd til at undgå caries og syreskader

  • Børst tænderne med fluortandpasta to gange om dagen i to minutter hver gang.
  • Suppler tandbørstningen med brug af tandtråd, tandstikkere eller en mellemrumsbørste.
  • Børst ikke tænder lige før, du får noget surt i munden og vent en times tid med at børste tænder, efter du har drukket/spist noget surt.
  • Undgå søde mellemmåltider.
  • Begræns indtaget af læskedrikke (fx sodavand, energidrikke, saft, juice, iste) - også light produkter.
  • Drik læskedrikken hurtigt – ikke i mange små slurke over lang tid.
  • Få læskedrikken hurtigt forbi tænderne – skyl den ikke rundt i munden.
  • Drik læskedrikken med et sugerør.
  • Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene.
  • Skyl munden med vand eller mælk, lige efter du har drukket læskedrikke eller spist syreholdige fødevarer.
  • Gå regelmæssigt til tandlæge.
Myter om solen: Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Sommer
10 myter om sol og sundhed – hvad holder, og hvad gør ikke? 

Der er meget, vi gerne vil tro om solen: At vi bare kan 'vænne huden til den', at solcreme er farligt, og at vi ikke behøver beskytte os i Danmark. Men flere af de råd, der cirkulerer online og i private samtaler, har ikke hold i virkeligheden. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte…

Læs mere
Forskellige hudtyper tåler solen forskelligt. Find din hudtype, og få de bedste råd til sikker solbeskyttelse
Sundhed
Hvor sårbar er din hud i solen? Find din hudtype og få svaret 

Solens stråler giver os varme, lys og D-vitamin – men de kan også forårsage solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Din hudtype spiller en afgørende rolle for, hvor sårbar du er over for UV-stråling. Derfor er det vigtigt at kende sin hudtype og tilpasse sin solbeskyttelse derefter.

Læs mere
Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Sundhed
IBS – en udbredt, men overset lidelse, der kan tage styringen over din hverdag 

Irritabel tyktarm – også kendt som IBS (irritable bowel syndrome) – er en af de mest almindelige mave-tarmlidelser. Selvom lidelsen er ufarlig, kan den være yderst generende og påvirke livskvaliteten, sociale aktiviteter og arbejdsliv. Mange IBS-ramte føler sig overladt til sig selv, fordi…

Læs mere
Hvad du bør vide om fermenterede fødevarer
Sundhed
Fermenteret mad: Hvad du bør vide, før du går all-in 

Fermenterede fødevarer er blevet en af de mest hypede sundhedstrends – og med god grund. De kan styrke tarmfloraen, forbedre fordøjelsen og måske endda påvirke vores humør. Men betyder det, at du bare skal fylde din kost med kimchi, kombucha og kefir? Ikke nødvendigvis. Fermenteret mad kan være…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^