Blandt de mest bemærkelsesværdige argumenter for at spise mere spinat, så skulle indholdet af antioxidanter, vitaminer og mineraler være så højt, at det kan være med til at regulere blodsukkeret, sænke risikoen for kræft, sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret, styrke knogler og produktionen af kollagen.
Men hvor meget spinat skal der til, for at den spiller en rolle for sundheden? Kan man ligefrem dække behovet for vitaminer og mineraler, blot ved at spise spinat? Vi kigger vitaminerne og mineralers funktioner i kroppen, på spinatens næringsindhold og sammenligner med anbefalingerne.
Spinat, blodsukker og diabetes sår
Spinat indeholder en antioxidant kendt som alfa-liponsyre, hvilket en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature, peger på kan være med til at regulere blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes, forbedre diabetisk sårheling, forkorte restitutionstiden og muligvis også forebygge dannelsen af diabetes sår.
Indholdet af alfa liponsyre i spinat er imidlertid så lavt, at der skal store mængder i form af koncentreret ekstrakt til, for at opnå virkning.
Spinat og kræftforebyggelse
Spinat og andre grønne grøntsager indeholder klorofyl, et pigment der giver planter deres grønne farve. Forskning peger på, at klorofyl kan have anticancer egenskaber, og at mennesker, der spiser diæter rig på grønne grøntsager, kan have en lavere risiko for at udvikle kræft.
- Anbefalet daglig indtagelse af klorofyl: 100 til 200 mg
- 100 g. spinat indeholder ca. 120 mg
Spinat og blodtryk
Kalium er med til at regulere blodtrykket ved at nedbringe mængden af natriumsalte i blodet.
- Anbefalet daglig indtag af kalium: 2.600 mg
- 100 g. spinat indeholder ca. 560 mg kalium.
Spinat og jern
Døjer man med træthed, svimmelhed, hyppige infektioner, muskelsmerter, åndenød og uro i benene, så kan der være tale om jernmangel.
- Anbefalet daglige indtag af jern 18 mg.
- 100 g. spinat indeholder ca. 3 mg jern
Spinat og magnesium
Selvom symptomerne på magnesiummangel ikke altid er tydelige, så oplever nogle mennesker kvalme, nedsat appetit, uro i benene, træthed og tendens til hyppige infektioner.
- Anbefalet daglig indtag af magnesium: 350 mg.
- Indhold af magnesium i 100 g spinat: ca. 80 mg
Spinat og knoglesundhed
Forskere har fundet en sammenhæng mellem lavt indtag af vitamin K og en højere risiko for knoglebrud. Tilstrækkeligt vitamin K-forbrug er vigtigt for et godt helbred. Det virker som en modificering af knoglematrixproteiner, forbedrer calciumabsorptionen og kan reducere mængden af calcium, der forlader kroppen i urinen.
- Anbefalet daglig indtag af vitamin K: 70-140 ug
- 100 g. spinat indeholder ca. 480 ug vitamin K
Sund hud og hår – A, C og Jern
Spinat indeholder store mængder vitamin A, som modererer olieproduktionen i hudens porer og hårsække for at fugte huden og håret. En ophobning af denne olie kan føre til akne.
A-vitamin er også nødvendigt for væksten af alt kropsvæv inkl. hud og hår. Spinat og andet bladgrønt med højt indhold af C-vitamin er afgørende for opbygning og vedligeholdelse af kollagen, som giver struktur til hud og hår.
Derudover er jernmangel en almindelig årsag til hårtab, som en person kan hjælpe med at forhindre med en kost med tilstrækkeligt med jernholdige fødevarer, som fx spinat.