Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Blandt de mest bemærkelsesværdige argumenter for at spise mere spinat, så skulle indholdet af antioxidanter, vitaminer og mineraler være så højt, at det kan være med til at regulere blodsukkeret, sænke risikoen for kræft, sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret, styrke knogler og produktionen af kollagen.

Men hvor meget spinat skal der til, for at den spiller en rolle for sundheden? Kan man ligefrem dække behovet for vitaminer og mineraler, blot ved at spise spinat? Vi kigger vitaminerne og mineralers funktioner i kroppen, på spinatens næringsindhold og sammenligner med anbefalingerne. 

Spinat, blodsukker og diabetes sår

Spinat indeholder en antioxidant kendt som alfa-liponsyre, hvilket en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature, peger på kan være med til at regulere blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes, forbedre diabetisk sårheling, forkorte restitutionstiden og muligvis også forebygge dannelsen af diabetes sår. 

Indholdet af alfa liponsyre i spinat er imidlertid så lavt, at der skal store mængder i form af koncentreret ekstrakt til, for at opnå virkning.

Spinat og kræftforebyggelse 

Spinat og andre grønne grøntsager indeholder klorofyl, et pigment der giver planter deres grønne farve. Forskning peger på, at klorofyl kan have anticancer egenskaber, og at mennesker, der spiser diæter rig på grønne grøntsager, kan have en lavere risiko for at udvikle kræft. 

  • Anbefalet daglig indtagelse af klorofyl: 100 til 200 mg 
  • 100 g. spinat indeholder ca. 120 mg 

Spinat og blodtryk

Kalium er med til at regulere blodtrykket ved at nedbringe mængden af natriumsalte i blodet.

  • Anbefalet daglig indtag af kalium: 2.600 mg
  • 100 g. spinat indeholder ca. 560 mg kalium.

Spinat og jern

Døjer man med træthed, svimmelhed, hyppige infektioner, muskelsmerter, åndenød og uro i benene, så kan der være tale om jernmangel. 

  • Anbefalet daglige indtag af jern 18 mg.
  • 100 g. spinat indeholder ca. 3 mg jern 

Spinat og magnesium 

Selvom symptomerne på magnesiummangel ikke altid er tydelige, så oplever nogle mennesker kvalme, nedsat appetit, uro i benene, træthed og tendens til hyppige infektioner.

  • Anbefalet daglig indtag af magnesium: 350 mg. 
  • Indhold af magnesium i 100 g spinat: ca. 80 mg 

Spinat og knoglesundhed

Forskere har fundet en sammenhæng mellem lavt indtag af vitamin K og en højere risiko for knoglebrud. Tilstrækkeligt vitamin K-forbrug er vigtigt for et godt helbred. Det virker som en modificering af knoglematrixproteiner, forbedrer calciumabsorptionen og kan reducere mængden af calcium, der forlader kroppen i urinen.

  • Anbefalet daglig indtag af vitamin K: 70-140 ug 
  • 100 g. spinat indeholder ca. 480 ug vitamin K  

Sund hud og hår – A, C og Jern

Spinat indeholder store mængder vitamin A, som modererer olieproduktionen i hudens porer og hårsække for at fugte huden og håret. En ophobning af denne olie kan føre til akne. 

A-vitamin er også nødvendigt for væksten af alt kropsvæv inkl. hud og hår. Spinat og andet bladgrønt med højt indhold af C-vitamin er afgørende for opbygning og vedligeholdelse af kollagen, som giver struktur til hud og hår. 

Derudover er jernmangel en almindelig årsag til hårtab, som en person kan hjælpe med at forhindre med en kost med tilstrækkeligt med jernholdige fødevarer, som fx spinat.
 

Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Rabarberkompot til både sødt og salt
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot – sødt, syrligt og alsidigt 

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstaveligste forstand – at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter. Men de lange stængler er også velegnede som tilbehør til både grillet kød og fjerkræ.

Her får du en klassisk opskrift på rabarberkompot, som kan serveres både varm og kold –…

Læs mere
Rabarbercrumble med mandler
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarbercrumble. En skøn dessert med syrlig rabarberkompot under en sprød, sød crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Cheesecake med lime - Sød, syrlig - og helt uimodståelig! 

Har du smag for syndige, søde og syrlige kager? Så vil du elske cheesecake med lime. Her mødes den klassiske cremede ostekage med friskheden fra lime – og resultatet er en uimodståelig balance mellem sødt og syrligt.

Læs mere
Opskrift: Klassisk rabarbertærte med kold flødeskum og friske jordbær på toppen.
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Påskeopskrifter med forårets råvarer
Opskrifter & råvarer
Påskeopskrifter: 12 lækre retter til påskefrokosten 

Foråret er kommet med lys og lune dage, sprøde tulipaner og anemoner i skovbunden - og dét skal fejres i påsken. Måske kan der i påskedagene blive tid til at nyde en ægte dansk påskefrokost, et veldækket bord med sildebasser, lam, æg og forårssalater – og snaps, ikke at forglemme. Altså sådan en…

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Misosuppe – opskrift på den klassiske japanske suppe med tofu og tang
Opskrifter & råvarer
Misosuppe - den ultimative opskrift på japansk umami 

Misosuppe er en dyb, velsmagende og nærende suppe, der kombinerer umami, salt, sødme og let bitterhed i én harmonisk skål. Suppens base er misopasta, en fermenteret sojapasta fyldt med probiotiske bakterier, der kan gavne tarmfloraen.

Dashi, en japansk bouillon, giver en subtil og fyldig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Kimchi er en smagsintensiv, sprød og fermenteret delikatesse, der kombinerer syre, salt og varme. Den tilføjer dybde til både asiatiske retter og hverdagsmåltider som grillet kød, sandwiches og salater.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^