Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Blandt de mest bemærkelsesværdige argumenter for at spise mere spinat, så skulle indholdet af antioxidanter, vitaminer og mineraler være så højt, at det kan være med til at regulere blodsukkeret, sænke risikoen for kræft, sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret, styrke knogler og produktionen af kollagen.

Men hvor meget spinat skal der til, for at den spiller en rolle for sundheden? Kan man ligefrem dække behovet for vitaminer og mineraler, blot ved at spise spinat? Vi kigger vitaminerne og mineralers funktioner i kroppen, på spinatens næringsindhold og sammenligner med anbefalingerne. 

Spinat, blodsukker og diabetes sår

Spinat indeholder en antioxidant kendt som alfa-liponsyre, hvilket en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature, peger på kan være med til at regulere blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes, forbedre diabetisk sårheling, forkorte restitutionstiden og muligvis også forebygge dannelsen af diabetes sår. 

Indholdet af alfa liponsyre i spinat er imidlertid så lavt, at der skal store mængder i form af koncentreret ekstrakt til, for at opnå virkning.

Spinat og kræftforebyggelse 

Spinat og andre grønne grøntsager indeholder klorofyl, et pigment der giver planter deres grønne farve. Forskning peger på, at klorofyl kan have anticancer egenskaber, og at mennesker, der spiser diæter rig på grønne grøntsager, kan have en lavere risiko for at udvikle kræft. 

  • Anbefalet daglig indtagelse af klorofyl: 100 til 200 mg 
  • 100 g. spinat indeholder ca. 120 mg 

Spinat og blodtryk

Kalium er med til at regulere blodtrykket ved at nedbringe mængden af natriumsalte i blodet.

  • Anbefalet daglig indtag af kalium: 2.600 mg
  • 100 g. spinat indeholder ca. 560 mg kalium.

Spinat og jern

Døjer man med træthed, svimmelhed, hyppige infektioner, muskelsmerter, åndenød og uro i benene, så kan der være tale om jernmangel. 

  • Anbefalet daglige indtag af jern 18 mg.
  • 100 g. spinat indeholder ca. 3 mg jern 

Spinat og magnesium 

Selvom symptomerne på magnesiummangel ikke altid er tydelige, så oplever nogle mennesker kvalme, nedsat appetit, uro i benene, træthed og tendens til hyppige infektioner.

  • Anbefalet daglig indtag af magnesium: 350 mg. 
  • Indhold af magnesium i 100 g spinat: ca. 80 mg 

Spinat og knoglesundhed

Forskere har fundet en sammenhæng mellem lavt indtag af vitamin K og en højere risiko for knoglebrud. Tilstrækkeligt vitamin K-forbrug er vigtigt for et godt helbred. Det virker som en modificering af knoglematrixproteiner, forbedrer calciumabsorptionen og kan reducere mængden af calcium, der forlader kroppen i urinen.

  • Anbefalet daglig indtag af vitamin K: 70-140 ug 
  • 100 g. spinat indeholder ca. 480 ug vitamin K  

Sund hud og hår – A, C og Jern

Spinat indeholder store mængder vitamin A, som modererer olieproduktionen i hudens porer og hårsække for at fugte huden og håret. En ophobning af denne olie kan føre til akne. 

A-vitamin er også nødvendigt for væksten af alt kropsvæv inkl. hud og hår. Spinat og andet bladgrønt med højt indhold af C-vitamin er afgørende for opbygning og vedligeholdelse af kollagen, som giver struktur til hud og hår. 

Derudover er jernmangel en almindelig årsag til hårtab, som en person kan hjælpe med at forhindre med en kost med tilstrækkeligt med jernholdige fødevarer, som fx spinat.
 

Vegetaropskrift fra Camilla Skov
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hyldeblomstkogte nye kartofler med junigrønt 

Fra Camilla Skov, den passionerede madskribent bag den populære instagramprofilen @vegetariskhverdag, kommer den dejligste, vegetariske opskrift med sæsonens nye kartofler og hyldeblomst.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan tjekker du om et æg er friskt - og 20 andre interessante fakta om æg 

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg…

Læs mere
Louisa Lorang opskrift
Opskrifter & råvarer
Louisa Lorang: Hashbrowns med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise 

Nyd den klassiske, amerikanske morgenmadsret hashbrowns. De små gyldne, knasende kartoffelkager er den ultimative komfortmad - ikke mindst, når de serveres med med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise. Opskriften til denne herlige ret er udarbejdet af den populære kogebogsforfatter og…

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024: En hyldest til sæsonens små, fine knolde 

Blandt sæsonens råvarer er de nye kartofler en sand delikatesse, og her er kartofler fra Samsø en særlig skøn mundfuld, og som et af sommermånedernes første kulinariske begivenheder fejrer Samsø de nye kartofler med eventet 'Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024'.

Nye kartofler er, med deres let…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelmad med hjemmelavet mayonnaise: En nem og dejlig klassiker 

Sæsonen for de små nye frilandskartofler skal fejres med en rigtig smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er kartoffelmaden så populær, at selv finere danske frokostrestauranter har den med på menuen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^