Et æg er en unik og næringsrig fødevare fyldt med vitaminer og mineraler. Ved at opbevare æg korrekt forlænger du holdbarheden og sikre optimal smag og kvalitet.

Sådan tjekker du om et æg er friskt - og 20 andre interessante fakta om æg 

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg en både helt enestående, men også lidt sær råvare. Selvom de fleste af os elsker æg, så kan der være meget du 'ægge' ved om æg, så her bringer vi nogle interessante fakta.

1. Hvordan får man kogte æg til at slippe skallen?

  • Kog ægget som du plejer
  • Køl det nykogte æg af under koldt vand i ca. ½ minut
  • Læg igen ægget i det varme vand i ca. ½ minut
  • Nu kan du pille ægget uden problemer

Bemærk, at ældre æg nemmere slipper skallen en friske æg.
 

2. Risikerer man salmonella fra danske rå æg?

Der er ikke garanti for at æg er fri for salmonella, men risikoen er generelt lille, skriver Statens Serum Institut. Alligevel skal man måske undlade fx at puste påskeæg, og i stedet forsøge sig med at lave to lidt større huller i hver sin ende af skallen, hvorefter man som regel har held til at ryste æggehviden og -blommen ud.
 

3. Hvad er holdbarheden på rå æg?

I Danmark, og i resten af EU, har man vedtaget, at ’bedst før’-datoen for æg opbevaret i køleskab er 4 uger efter hønen har lagt det. I lande udenfor EU mener mange, at æg har længere holdbarhed. I USA siger anbefalingerne at æg holder i op til 5 uger, i Australien 6 uger – og i Japan i op til 8 uger, forlyder det.
 

4. Hvad er holdbarheden på kogte æg?

Hårdkogte æg holder i op til en uge i køleskabet. Det gælder både hårdkogte æg med skal og pillede. For at undgå at æggene optager smag fra andre fødevarer, bør de opbevares i en lukket plastikbeholder.
 

5. Hvordan opbevares rå æg?

Verden over er man dog enige om, at ægs holdbarhed i høj grad afhænger af, hvordan de opbevares:

  • Æg skal opbevares i køleskab
  • Æg må ikke stå ude i stuetemperatur i mere end en times tid.
  • Holdbarheden forbedres, hvis ægget står omvendt, dvs. med den spidse ende nedad.
  • Forklaringen er, at man mindsker bakteriedannelse, når blommen ligger centralt i skallen


6. Sådan kan du selv tjekke æggets friskhed

Opbevarer man ægget uden æggebakken, kan det være svært at huske holdbarhedsdatoen. Ved at tjekke, hvordan ægget flyder i et glas med vand, kan man imidlertid få en idé om, hvor friskt ægget er.

7. Kan æg fryses ned?

Hvis man fryser et råt æg i sin skal, risikerer man at blommen krystalliseres eller skallen flækker og må kasseres. Men det er muligt at nedfryse rå æg ved at skille æggehviden fra æggeblommen, og fryse dem ned hver for sig. Ved at røre lidt salt eller sukker i blommen inden frysning, mindsker man risikoen for at blommen krystalliseres.
 

8. Hvad er det et vagtelæg kan, som hønseæg ikke kan?

Når man vælger vagtelæg fremfor hønseæg, så skyldes det udelukkende vagtelæggets dekorative egenskaber. Vagtelæg smager stort set som hønseæg, selvom nogle mener, at blommen i vagtelæg smager lidt kraftigere. 
 

9. Er æg med mørkegul blomme sundere end æg i en lysere gul nuance?

Ifølge en undersøgelse bragt i Journal of Food Science, så indeholder æggeblommer med en mørkere gul eller lys orange farve et højere indhold af omega-3 og vitaminer sammenlignet med en blomme i en lys gul nuance.
 

10. Hvor mange æg lægger en høne om året?

En høne lægger ca. 330 æg pr. år.
 

11. Hvad er forskellen på buræg, biodynamiske æg, skrabeæg, frilands æg og økologiske æg?

  • Buræg
    Buræg kommer fra høns, der går i bure af trådnet. Der er 10 høns i hvert bur uden adgang til  hønsegård. En burhøne lægger æg i et års tid, hvorefter de slagtes.
  • Skrabeæg
    Skrabeæg kommer fra høns, der går i en stald i store flokke på mellem 3.000 og 10.000. De har lidt mere plads til rådighed end buræg, men kommer ligesom burhøns ikke udenfor.
  • Frilandsæg
    Frilandshøner lever også i store hønseflokke i stald, til gengæld har hønsene mulighed for at komme udenfor, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.
  • Økologiske æg
    Økologiske æg kommer fra høns, der får økologisk foder, og går i flokke på op til 3.000 høns i hønsehuse. Der er afsat mere plads til hver høne, og der er dagslys i staldene. Hønsene har adgang udendørs hønsegård, hvor der er afsat 4 kvadratmeter plads til hver høne.    


12. Hvor lang tid tager det for en høne at producere et æg?

Det tager en høne 24 til 26 timer at producere æg


13. Giver æg forhøjet kolesterol?

Kolesterol i blodet afhænger af dit indtag af mættet fedt, dvs. fedt fra fx mejeriprodukter og kød, og ikke af det kolesterol, du får fra maden. Derfor må du gerne spise æg, selvom dit kolesteroltal er højt. Ifølge Hjerteforeningen er 3-4 æg om ugen fornuftigt i en hjertevenlig kost. tre-fire æg om ugen Tre-fire æg om ugen indgår fint i en sund, varieret hjertekost.


14. I hvilket land i verden spises der flest æg?

I Japan spises der flest æg efterfulgt af Paraguay, Kina, Mexico og Ukraine.


15. Hvordan tjekker man om et æg er råt eller kogt?

De fleste af os har fra tid til anden stået med et æg og spurgt os selv; "Er det råt eller kogt?". Det kan du tjekke ved at snurre ægget på bordet. Et hårdkogt æg snurrer jævnt, mens et råt æg snurrer ujævnt.


16. Hvorfor lugter tilberedte æg?

Lugten af æg, og især kogt æg, opstår når svovl i æggehviden reagerer med æggeblommens indhold af jern.


17. Hvordan fjerner man lugten af æg?

For nogle kan lugten af æg være helt umulig at abstrahere fra, og så er det irriterende, hvis tallerkner og bestik fortsat lugter efter en tur opvaskemaskinen. Det bedste råd er at vaske æggeresterne grundigt af inden tingene sættes i maskinen. Dyb dem eventuelt i en opløsning af vand med enten bagepulver, eddike eller citronsaft, som effektivt fjerner den dårlige lugt.


18. Hvilke næringsstoffet indeholder hønseæg?

Æg er kilde til mange gode næringsstoffer, og har et højt indhold af både B-, D- og E-vitamin samt mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen. Og så har æg ikke mindst et højt indhold af D-vitamin, og æggeblommen indeholder næsten ligeså meget D-vitamin som fede fisk. Æg indeholder også protein, især når de er kogt.


19. Er det tilladt at holde høns i haven?

Som privatperson er det tilladt at have op til i alt 30 høns og kyllinger samt en hane gående i sin private villahave. Men da langt fra alle synes det er pragtfuldt at blive vækket af hanegal, er det vigtigt at høre folk i nabolaget inden man går i gang med at bygge hønsehus.
Bemærk! Kommuner og boligforeninger kan frit opstille deres egne restriktioner, tilladte antal høns og også forbyde privatpersoner i at holde høns. Det gælder fx i områder med tæt bebyggelse og etagebyggeri.


20. Er æg godt for øjnene?

Æggeblommer indeholder zeaxanthin og lutein, som er antioksidanter, og som, ifølge nogle undersøgelser, synes at kunne forebygge aldersrelateret nedsat syn og grå stær.

Vegetaropskrift fra Camilla Skov
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hyldeblomstkogte nye kartofler med junigrønt 

Fra Camilla Skov, den passionerede madskribent bag den populære instagramprofilen @vegetariskhverdag, kommer den dejligste, vegetariske opskrift med sæsonens nye kartofler og hyldeblomst.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Louisa Lorang opskrift
Opskrifter & råvarer
Louisa Lorang: Hashbrowns med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise 

Nyd den klassiske, amerikanske morgenmadsret hashbrowns. De små gyldne, knasende kartoffelkager er den ultimative komfortmad - ikke mindst, når de serveres med med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise. Opskriften til denne herlige ret er udarbejdet af den populære kogebogsforfatter og…

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024: En hyldest til sæsonens små, fine knolde 

Blandt sæsonens råvarer er de nye kartofler en sand delikatesse, og her er kartofler fra Samsø en særlig skøn mundfuld, og som et af sommermånedernes første kulinariske begivenheder fejrer Samsø de nye kartofler med eventet 'Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024'.

Nye kartofler er, med deres let…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelmad med hjemmelavet mayonnaise: En nem og dejlig klassiker 

Sæsonen for de små nye frilandskartofler skal fejres med en rigtig smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er kartoffelmaden så populær, at selv finere danske frokostrestauranter har den med på menuen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hollandaise sauce - Perfekt til sæsonens grønne og hvide asparges  

En hjemmelavet hollandaise sauce er skøn til både fisk og skaldyr, kylling - og ikke mindst til asparges. Hollandaise minder om bearnaisesauce, men indeholder ikke estragon og persille. Saucen er bedst, hvis den tilberedes umiddelbart før serveringen, da den ikke kan opvarmes uden at skille.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^