Ingredienser
- 300 g smeltet smør (gerne usaltet)
- 3 æggeblommer
- saften af ½ citron
- hvid peber og salt.
Sådan tilbereder du saucen
- Smelt smør og lad de stå og hvile mens du tilbereder de andre ingredienser.
- Pisk æggeblommer og vand i en tykbundet gryde ved svag varme til det samler sig til en tyk og luftig masse.
- Pisk grundigt mens du tilsætter det smeltede smør lidt ad gangen.
- Smag til med citronsaft, friskkværnet hvid peber og salt. Saucen må gerne være frisk gul i farven og syrlig i smagen.
Tip!
- Hvis saucen skiller, kan der piskes 1 spsk koldt vand i.
- Som sagt egner saucen sig ikke til at opvarme, tilgengæld kan man lune den ved at placere den stå over et vandbad og uden låg.
En af de 5 franske grundsaucer
Hollandaise sauce er, sammen med béchamel, sauce tomate, velouté og espagnole en af de fem klassiske franske grundsaucer. Saucen har en interessant omend noget omdiskuteret oprindelse:
Navnet 'hollandaise' betyder naturligvis 'hollandsk' på fransk, hvilket har ført til spekulationer om, hvorvidt saucen oprindeligt stammer fra Holland. Mens nogle historikere mener at den blev bragt til Frankrig af hollandske kokke, så mener andre, at saucen blev udviklet som en erstatning for smør under en smørmangel i Frankrig i det 18. århundrede - og måske blev navngivet 'hollandaise' for at give den en lidt sofistikeret klang.
Uanset dens nøjagtige oprindelse har hollandaise sauce fundet en fast plads i det franske køkken og er elsket for sin rige, cremede konsistens og syrlige smag.