Hollandaise sauce er en klassisk, rig og cremet ledsager til fisk, skaldyr, kylling og asparges med et skønt syrligt twist.

Hjemmelavet hollandaise sauce - Perfekt til sæsonens grønne og hvide asparges  

En hjemmelavet hollandaise sauce er skøn til både fisk og skaldyr, kylling - og ikke mindst til asparges. Hollandaise minder om bearnaisesauce, men indeholder ikke estragon og persille. Saucen er bedst, hvis den tilberedes umiddelbart før serveringen, da den ikke kan opvarmes uden at skille.

Ingredienser

  • 300 g smeltet smør (gerne usaltet)
  • 3 æggeblommer
  • saften af ½ citron
  • hvid peber og salt.

Sådan tilbereder du saucen

  1. Smelt smør og lad de stå og hvile mens du tilbereder de andre ingredienser.
  2. Pisk æggeblommer og vand i en tykbundet gryde ved svag varme til det samler sig til en tyk og luftig masse.
  3. Pisk grundigt mens du tilsætter det smeltede smør lidt ad gangen.
  4. Smag til med citronsaft, friskkværnet hvid peber og salt. Saucen må gerne være frisk gul i farven og syrlig i smagen.

Tip!

  • Hvis saucen skiller, kan der piskes 1 spsk koldt vand i.
  • Som sagt egner saucen sig ikke til at opvarme, tilgengæld kan man lune den ved at placere den stå over et vandbad og uden låg.

En af de 5 franske grundsaucer 

Hollandaise sauce er, sammen med béchamel, sauce tomate, velouté og espagnole en af de fem klassiske franske grundsaucer. Saucen  har en interessant omend noget omdiskuteret oprindelse:

Navnet 'hollandaise' betyder naturligvis 'hollandsk' på fransk, hvilket har ført til spekulationer om, hvorvidt saucen oprindeligt stammer fra Holland. Mens nogle historikere mener at den blev bragt til Frankrig af hollandske kokke, så mener andre, at saucen blev udviklet som en erstatning for smør under en smørmangel i Frankrig i det 18. århundrede - og måske blev navngivet 'hollandaise' for at give den en lidt sofistikeret klang.

Uanset dens nøjagtige oprindelse har hollandaise sauce fundet en fast plads i det franske køkken og er elsket for sin rige, cremede konsistens og syrlige smag.

Ketoboller med frø og chokolade
Opskrifter & råvarer
Ketoopskrift: Kernestykker med chokolade 

Opskriften på Jane Faerbers herlige kernestykker fra hendes bog 'LCHF - Året rundt'. Kernestykkerne er fulde af sunde frø, kerner og frø, og udarbejdet på Keto- og LCHF-kosts principper. Opskriften, der her er bragt med tilladelse fra Politikens Forlag, er super nem, og kan være en sund og lækker…

Læs mere
Sådan laver du den perfekte broccoli- og porretærte: En kombination af sprød tærtedej og friske grøntsager.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Madtærte - vegetarret med bcroccoli og porre 

Broccoli- og porretærte er en nem og lækker opskrift, perfekt til både frokostbordet og som en let middag. Med en sprød tærtedej og et fyld af friske grøntsager, kombineret med æg og ost, kan du hurtigt få sat en den dejlige tærte på bordet. Følg vores enkle trin-for-trin guide:

Læs mere
Foccacia med grøntsager og feta: Prøv Anne W. Ravns opskrift på foccacia, Madbrød med rødkål, rosenkål og broccoli
Opskrifter & råvarer
Foccacia brød i flere variationer 

Foccacia er et dejligt mættende madbrød, som fungerer perfekt til madpakker, mellemmaden og som tilbehør på middagsbordet. Her får du grundopskriften på en basisdej, der bages som bradepandebrød med den topping, du har allermest lyst til.

Læs mere
Brug butterdej til dine pølsehorn, og nyd den sprøde krumme og smørrets runde smag
Opskrifter & råvarer
Butterdejspølsehorn - Små sprøde mundfulde 

At bage pølsehorn med butterdej i stedet for almindelig dej har flere unikke fordele, der gør dem til en særlig lækker snack. Butterdej består af mange tynde lag dej og smør, hvilket giver en let og sprød tekstur, der adskiller sig fra den mere tætte og brødagtige konsistens af almindelig dej.

Med…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Kreative jordbær opskrifter til sommeren, nye måder at nyde friske bær, fra salater til desserter
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrifter: 4 nye måder at nyde friske jordbær på 

Sæsonen for danske jordbær er kort, så det gælder om at få mest ud af de fine bær, mens de stadig er at finde på hylderne. Hvis du kan bruge til inspiration, så kig med her, hvor vi præsenterer fire kreative, nye måder, at nyde dine friske jordbær på.

Læs mere
Opskrift: Pasta med spinat og champignon
Opskrifter & råvarer
Pastasalat med stor umami-smag 

Orker du ikke at stå i køkkenet i aften, så har vi en perfekt idé til et nemt og lækkert måltid med ingredienser, du formentligt allerede har liggende. I så fald kan sidegevinsten være, at du får ryddet ud i de 'glemte' grøntsagsrester i køleskabet - og måske også sparret lidt på madbudgettet.

Læs mere
Opskrift: Grillet rødspætte
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grillet rødspætte med nye kartofler 

Rødspætte kan købes hele året, men der er nogen, der mener, at den er bedst i det sene forår og tidlig sommer. Og det er jo helt perfekt, for så kan den få en tur på grillen.

Læs mere
Hjemmelavede BBQ-sauce & marinader
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: BBQ-sauce & marinader  

Det er jo krydderierne og marinaderne, som giver det sidste ekstra pift til grillkødet, og med disse to opskrifter på BBQ-sauce og marinade kan du forvandle ethvert stykke kød til en kulinarisk oplevelse.

Læs mere
Opskrifter med nye kartofler
Opskrifter & råvarer
6 herlige sommeranretninger med nye kartofler 

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og lige nu ligger årets frilandskartofler klar i dagligvarebutikkerne. Her får du tips til tilberedning af de små knolde og idéer til lette, lækre sommeranretninger med kartofler.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^