Rattan sofa
Hængekøje VENTURE DESIGN
Maling til træværk - Økologisk
Havestol Venture Design
Kategori: Tand & mund
Undgå syreskader

Der findes nogle enkle forebyggende råd, som mindsker risikoen for syreskader på tænderne.

Når tandemajlen udsættes for syre, sker der en opløsning af kalk fra tandens overflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid den er på dine tænder, jo større opløsning sker der. Nedbrudt emalje kan aldrig blive gendannet.
Syreskader kommer som følge af, at du spiser og drikker syreholdige produkter for ofte. Det kan fx være sodavand, juice, frugt, vin og salatdressinger.

Syreindholdet måles ved hjælp af det, man kalder pH-værdi. Jo lavere pH-værdi, desto mere surt er produktet. En af de allerstørste syndere er sodavand – også light-sodavand – fordi det har et meget højt syreindhold (pH 2,4) og fordi det ofte drikkes i store mængder. Når man drikker af en flaske med skruelåg tager man ofte mange små slurke, og tænderne kommer derfor til at ligge i ”syrebad” over flere timer.

Man kan ikke nødvendigvis smage, om et produkt har et højt syreindhold. Det kan smage sødt og alligevel have en meget lav pH-værdi – og altså et højt syreindhold.

Danskernes syreindtag
Hver dansker drikker 100 liter sodavand og cola samt 34 liter vin om året. Hvidvin, cider og alkoholsodavand er mest syreholdigt med en pH-værdi på 3,1, mens rødvin og energidrikke har en pH-værdi på 3,6. Samtidig spiser vi i gennemsnit 380 g frugt og grønt om dagen, hvilket svarer til, at hver dansker spiser ca. 137 kilo frugt og grønt om året. Her er det især appelsiner og æbler, der med en pH-værdi på mellem 3,3 og 3,5 udsætter tænderne for syre.

Sådan undgår du syreskader
Der findes nogle enkle forebyggende råd, som mindsker risikoen for syreskader:
• Begræns indtaget af læskedrikke som sodavand, saft og juice
• Brug sugerør, når du drikker læskedrikke, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
• Skyl munden med vand, når du har indtaget syreholdige produkter
• Lad være med at børste tænder lige efter, du har drukket eller spist noget surt eller kastet op
• Brug en tandpasta, som har et højt fluorindhold og lav slibeeffekt
• Brug en blød tandbørste og børst ikke for hårdt


Sundhed
Forbrugerstyrelsen: Danskerne betaler kassen hos tandlægen

De priser, som forbrugerne betaler hos tandlægen, er tordnet i vejret de senere år. Alligevel er det de færreste, der forsøger at forhandle sig til en bedre pris. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der efterlyser mere konkurrence på både pris og kvalitet.

Læs mere
Sundhed
Tandlægeforeningen advarer: Energidrikke er syrebad for dine tænder

Salget af energidrikke eksploderer, men de kan give alvorlige syreskader på tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen. Se om din energidrik er på listen

Læs mere
Sundhed
Flere unge har syreskader og caries

Cola, energidrikke og en stor pose slik. Det smager godt, giver et energiboost og indtages derfor ofte i stor stil, når børn og unge samles foran skærmen. Men når børn og unge holder energiniveauet højt ved fx at sippe til sodavand over mange timer, gambler de samtidig med deres tandsundhed, advarer...

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Tand & mund
Paradentose kan føre til diabetes og blodpropper

Omkring 200.000 danskere går lige nu rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Tidlig opsporing af sygdommen kan redde liv, men da mange med type 2-diabetes ikke har symptomer på diabetes, går de ikke til lægen og bliver undersøgt. Til gengæld går de måske til tandlæge, og da mennesker med...

Læs mere
Tand & mund
Slip af med din tandlægeskræk

Op imod halvdelen af danskerne oplever nervøsitet ved at gå til tandlæge – eller det man kalder tandlægeskræk. Derfor specialiserer tandlæger sig nu aktivt i at gøre noget ved problemet.

Læs mere
Tand & mund
Kvinder skifter oftere

Kvinderne skifter oftere ud – når det kommer til tandbørsten ...

Læs mere
Tand & mund
Bling bling til bisserne

Slut med togskinner - få rettet tænderne

med usynlig guldbøjle ...

Læs mere
Tand & mund
Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis, er en sygdom, som næsten alle har prøvet at have i lettere eller sværere grad.

Læs mere
Tand & mund
Dine tænder og syreskader - tag testen!

Vidste du, at den mad og drikke du spiser i løbet af dagen indeholder meget syre, som skader dine tænder? ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Eichholtz havestol 'Delta'

Eichholtz havestol 'Delta'

Få stilen ind i din bolig

Få stilen ind i din bolig

Safari klapstol til haven

Safari klapstol til haven

Planteskjulere i barokstil

Planteskjulere i barokstil

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^