Karl Johan & kantareller
Lige nu myldrer det frem med især rørhatte, som fx Karl Johan. Rørhatte vokser over hele landet – typisk i udkanten af løv- og granskove. Er det kantareller, der står øverst på ønskelisten, er de vest- og midtjydske plantager de mest sikre leverandører. Kig efter dem i lysningen mellem grantræerne, hvor sensommersolen stråler stadig når skovbunden.
Identificer svampen
Skov og Naturstyrelsen minder om, at spisesvampe kan forveksles med meget giftige svampe, som fx Snehvid fluesvampe. Det er derfor vigtigt, at man kun plukker og spiser svampe, man er helt sikker på er ufarlige. Tag en eller flere svampebøger med på turen, så du med sikkerhed kan fastslå hvilken svamp, der er tale om.
Med den lille håndbpg 'Spiselige svampe' fra forlaget Koustrup & Co., får man svampejæger Peter Nielsens bedste råd med på vejen. Bogen identificerer med illustrationer og beskrivelser danske spisesvampe og giver gode tips og råd til svampesamlere omkring tilberedning.
Vigtigt at vide om svampe
- Vask ikke rå svampe før opbevaring. Det mindsker svampens spændstighed og smag. Børst i stedet svampene rene med en lille børste eller tør dem let med en fugtig klud.
- Svampe er særlig velegnede som garniture, men bør ikke spises rå. Mange vilde spisesvampe er bitre og svære at fordøje i rå tilstand.
- Krydderier som hvidløg, enebær og rosmarin passer godt til svampe.
- Madretter med svampe skal spises straks efter tilberedningen og kun må gemmes i køleskabet et døgn på grund af bakterier.
På guidet svampetur
Er man uerfaren, er det en god idé at tage med på en af de guidede svampeture, som arrangeres landet over den kommende tid. I år er der arrangeret svampe-udflugter i Kongens Lyngby, Hjørring, Hinnerup, Dørup Skov, Herning, Langå, Hammel, Faxe Ladeplads, Slangerup, Jelling Skov og mange flere steder landet over. Se mere på Dn.dk/arrangementer - Danmarks Naturfredningsforenings kalender.