Gode råd til svampejagt og tilberedning af vilde svampe

Har du lyst til at tage med på svampejagt i den skønne danske sensommer? Overvej at tage med på en guidet svampetur. Mange steder i Danmark afholder ture, hvor erfarne svampejægere hjælper dig med at finde og identificere de bedste, spiselige arter.

Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Karl Johan & kantareller

Lige nu myldrer det frem med især rørhatte, som fx Karl Johan. Rørhatte vokser over hele landet – typisk i udkanten af løv- og granskove. Er det kantareller, der står øverst på ønskelisten, er de vest- og midtjydske plantager de mest sikre leverandører. Kig efter dem i lysningen mellem grantræerne, hvor sensommersolen stråler stadig når skovbunden.

Identificer svampen

Skov og Naturstyrelsen minder om, at spisesvampe kan forveksles med meget giftige svampe, som fx Snehvid fluesvampe. Det er derfor vigtigt, at man kun plukker og spiser svampe, man er helt sikker på er ufarlige. Tag en eller flere svampebøger med på turen, så du med sikkerhed kan fastslå hvilken svamp, der er tale om.

Med den lille håndbpg 'Spiselige svampe' fra forlaget Koustrup & Co., får man svampejæger Peter Nielsens bedste råd med på vejen. Bogen identificerer med illustrationer og beskrivelser danske spisesvampe og giver gode tips og råd til svampesamlere omkring tilberedning.


Vigtigt at vide om svampe

  • Vask ikke rå svampe før opbevaring. Det mindsker svampens spændstighed og smag. Børst i stedet svampene rene med en lille børste eller tør dem let med en fugtig klud.
  • Svampe er særlig velegnede som garniture, men bør ikke spises rå. Mange vilde spisesvampe er bitre og svære at fordøje i rå tilstand.
  • Krydderier som hvidløg, enebær og rosmarin passer godt til svampe.
  • Madretter med svampe skal spises straks efter tilberedningen og kun må gemmes i køleskabet et døgn på grund af bakterier.

På guidet svampetur

Er man uerfaren, er det en god idé at tage med på en af de guidede svampeture, som arrangeres landet over den kommende tid. I år er der arrangeret svampe-udflugter i Kongens Lyngby, Hjørring, Hinnerup, Dørup Skov, Herning, Langå, Hammel, Faxe Ladeplads, Slangerup, Jelling Skov og mange flere steder landet over. Se mere på Dn.dk/arrangementer - Danmarks Naturfredningsforenings kalender.

Nem tilberedning af vilde svampe

  • Svampene snittes groft og svitses ved høj varme uden fedtstof, til de pifter.
  • Tilsæt 1 spsk. smør, hvidløg, persille eller andre krydderurter, salt og peber og vend rundt et minut eller to.

Man kan selvfølgelig også tilsætte piskefløde, så sautéen bliver til en stuvning.

Helle Brønnum Carlsen - 'Min Svampebog' 

Svampe er nogle af de ældste og mest hårdføre organismer på jorden. De har en lang historie bag sig, ikke blot som forunderlige nedbrydere, der spiller en væsentlig rolle i naturens kredsløb, men også som en enestående næringskilde. Og ikke mindst er de et bæredygtigt og velsmagende alternativ til kød i det moderne køkken.

Lektor i madkundskab, madanmelder og madjournalist Helle Brønnum Carlsen går med bogen 'Min Svampebog' i dybden med svampenes historie, typer og egenskaber og fokuserer på et udvalg af de spiselige svampe, man finder i naturen og i handlen i Danmark. Fra champignon til trøffel over karljohan, kantarel og mange flere.

Kok Casper Sundin, som har en baggrund i det innovative køkken og Søllerød Kro, formel B, Nordlandet og Kadeau, bidrager med opskrifter på fristende retter med de enkelte svampe.
Resultatet er en kogebog med en faglig tilgang for både professionelle, amatørkokke og interesserede i svampenes fascinerende verden. Og alt er naturligvis smukt illustreret af fotograf Flemming Gernyx, for hvem gastronomien er en hjertesag.

Titel: Min Svampebog
Forfattere: Helle Brønnum Carlsen
Forlag: Muusmann
Bestilling: Bestil Min Svampebog

Om forfatterne

Bogen er blevet til i samarbejde mellem ildsjælskokken Casper Sundin, der suppleres af kokkene Brian Mark Hansen og Francis Cardenau, den glade og uovertrufne madfotograf Flemming Gernyx, der kan få selv den mest rynkede tomat eller gamle kone til at se fantastisk ud; og den kulturhistorisk forankrede lektor i madkundskab, madanmelder og madjournalist Helle Brønnum Carlsen.

Moules Marinières – en lækker og nem opskrift med blåmuslinger
Opskrifter & råvarer
Moules Marinières - Friske muslinger med grønsager og krydderier 

Blåmuslinger er tidens populære delikatesse, og samtidig overraskende nemme at tilberede. I den klassiske opskrift, Moules Marinières, dampes de friske muslinger med grønsager og krydderier, og serveres med hvidløgsbrød eller friskbagt flutes med Aioli.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hokkaido-græskar: Smagfulde retter og masser af næring 

Hokkaido-græskar er ikke kun et smukt efterårssymbol – det er en ægte smagsperle fra Japan, som vil forvandle dine retter med sin delikate, sødlige smag og silkebløde tekstur. Dens fasthed og gyldne farve gør den perfekt til både søde og salte retter, hvilket betyder, at Hokkaido er din nye bedste…

Læs mere
Hjemmelavet hyldebærsirup - Sund og smagfuld
Opskrifter & råvarer
Lav din egen hyldebærsirup - en naturlig kilde til smag og godt helbred 

Hyldebærsirup er med sin fine syrlig-søde smag en sand delikatesse. Denne mørke, fyldige sirup har en rig og intens smag, der er skøn i teen, i desserter og bagværk, men også som glace, i saucer og dressinger.

Derudover har hyldebær også nogle dokumenterede sundhedsmæssige egenskaber og et…

Læs mere
Hyldebærsaft – lav din egen hjemmelavede saft fyldt med vitaminer og smag.
Opskrifter & råvarer
Hyldebærsaft: Sensommer på flaske 

Hylden vokser vildt i skovbryn, hegn og haver, og det er netop nu, de smukke, sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil nyde hjemmelavet hyldebærsaft på de lange vinteraftener. De mørke bær kan koges til en skøn, mørkerød saft, der smager vidunderligt og er fyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Hyldebærsaft: Kog bærrene for at undgå kvalme og diarré
Forbrugernyt
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme er nogle af de symptomer, man risikerer at opleve, hvis man spiser de saftige hyldebær rå. Selvom hyldebær er en delikatesse, når de er korrekt tilberedt, kan de være sundhedsskadelige i rå tilstand.

Læs mere
Spiselige svampe og bær – undgå deres farlige dobbeltgængere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Selvpluk Jylland, Fyn og Sjælland
Årstidens råvarer
Selvpluk: Find vej til gode æbleplantager 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Æblekage med kanel
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Sensommeren er den perfekte tid til at bruge sæsonens frugt i bagværk, og der er næsten ikke noget bedre end en klassisk, hjemmelavet æblekage, der kombinerer de syrlige æbler med sødme og varme krydderier som kanel. Vores yndlings opskrift er Tanternes æblekage, en hyldest til de enkle, men lækre…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^