Karl Johan finder du især i bøgeskove og granplantager. Svampen er stor og flot, hatten har en brun eller gråbrun, glat og lidt fedtet overflade. Stokken er hvid eller lysebrun, og på svampens underside ses de fine rør helt tydeligt. På unge svampe er undersiden hvid, men efterhånden som svampen ældes, skifter farvent til gullig og får til sidst en grøn nuance.
Navnet "Karl Johan" har svampen fået efter den Svenske konge Karl XIV Johan, der holdt meget af svampens milde og nøddeagtige smag. Og det er også på grund af den fine smag, at den i dag er en af Europas mest eftertragtede spisesvampe. Den kan spises rå, ristes eller koges. Samtidig er den velegnet til at både fryse eller tørre.
Sådan tørrer du dine svampe
Du kan tørre Karl Johan ved at brede dem ud på avispapir, lade dem ligge på en rist eller trække dem på snor og hænge dem op. Hvis du vælger at tørre svampe på avispapir, skal du huske at vende dem fra tid til anden. Lad svampene tørre ved stuetemperatur og skær store svampe i mindre skiver, så tørretiden bliver kortere. Svampene er klar, når de føles tørre. Svampene opbevares herefter i lufttætte glas, f.eks. sylteglas. Kan opbevares i op til 1 år.
Når svampene skal tilberedes, lægger du dem blot i blød i koldt vand i ½ time inden de skal bruges. Du kan hakke de tørrede svampe direkte ned i saucen eller gryderetten og lad dem bløde op sammen med retten.