Kend de vilde urter: Skvalderkål, brændenælde, mælkebøtte, bøgeblade og ramsløg.

Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Skvalderkål
Aegopodium podagraria 

Fra tidligt forår vokser skalderkålen i løvskove og haver. Trods de fine grønne, hjerteformede blade, er urten temmelig upopulær blandt haveejere, fordi den, gennem forgrenede rodnet, hastigt breder sig til såvel græsplæne som bed. Samtidig gør rodnettet det svært, at komme urten til livs.
Til gengæld er skvalderkål god i salatskålen. Særlig delikat er forårets nye skud af skvalderkål, som bidrager med en fin krydret duft og smag. 

Ramsløg
Allium ursinum

Ramsløg er en vildtvoksende løgplante, der kan tilføje en fin og krydret smag til maden. Især forårets nye, lancetformede blade har en herlig duft og smag af hvidløg og forårsløg. Bladene kan dampes og nydes som tilbehør til forårets retter. De friske skud kan også snittes og bruge i salater, wokretter, som krydderi i supper og tærter, men også i pesto. Prøv også ramsløg som "det grønne drys" på smørrebrødet.

Bemærk: Giftlinjen får hvert år henvendelser om forgiftning efter forveksling af ramsløg og giftige planter som liljekonval og høsttidløs. Det er vigtigt at vide præcist hvad man har med at gøre, når man anvender vilde planter i madlavningen. Er man den mindste smugle i tvivl om det er ramsløg, bør man undlade at spise spise. Når ramsløg forveksles med liljekonval og høsttidløs, så er det fordi bladene ligner hinanden i form og farve, til gengæld dufter hverken liljekonval eller høsttidløs som ramsløg, som har en distinkt duft af hvidløg.  

 

Bøgeblade
Fagus

Når bøgen springer ud, er det forår - og det er også på denne tid af året, at man kan bruge de fine, små, lysegrønne skud i salatskålen. Senere på sommeren smager bladene bitre, men i maj har de en frisk grøn og nøddeagtig smag. 

Mælkebøtte
Taraxacum officinale

Mælkebøtten findes overalt i Danmark og blomstrer med store gule blomsterkurve fra april til juni. Blandt haveejere er mælkebøtten en sejlivet ukrudt, som holder græsset nede med kraftige bladrosetter, men mælkebøtten er også en nyttig urt, og her i foråret har de nye friske mælkebøtteblade en fin, let bitter smag, der er skøn i salaten. 

Brændenælde
Urtica dioica

Brændenælde er kendt for det smertefulde udslet den efterlader, når huden har været i kontakt med de små nåle, der sidder overalt på nælden. Men skoldes nælden et par minutter, kan brændenælden både håndteres og spises. Især brændenældens friske topskud har en fin aromatisk smag, der minder om spinat, og de kan, ligesom spinat, stuves, blendes til en dejlig suppe, bruges i wokretter, omeletter, tærter eller relish. 

For at undgå nældens små nåle på huden, så brug handsker, når du samler og håndterer de friskeplukkede brændenælder. Er du uheldig og kan mærke den sviende fornemmelse af nælderne, så kan du have held til at skrabe nålene af huden med kanten af en neglefil eller et kreditkort. Herefter kan smerten lindres ved at skylle med koldt vand eller natron opløst i vand.

Få en sund, tæt og velplejet græsplæne
Forår
Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Hjemmedyrkning af grøntsager
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Japan i foråret; Historiske seværdigheder og traditioner
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 1 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^