Kategorier: Forår  -  Påske
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Dorothealiljens kendetegn

  1. Dorothealiljen blomstrer i marts og frem til slutningen af april.
  2. Dorothealiljen er klokkeformet med tætsiddende hvide kronblade og med en lille grøn plet på spidsen af hvert blad. Dorothealiljen er lidt højere end vintergækken, men stilk og blade har samme former som vintergækken.
  3. Dorothealiljen en løgblomst, og som løgblomster ofte gør, står de som regel mange sammen.
  4. Dorothealiljen findes i haver, parker, skove og skovbryn, men er knap så udbredt som vintergækken.

Vintergækkernes kendetegn

  • Vintergækken blomstrer allerede fra februar og frem til begyndelsen af april.
  • Vintergækken har 3 eller 4 aflange elliptisk formede kronblade med blålige undertoner, og lange, linjeformede mørkegrønne blade.
  • Vintergækken er en løgblomst, og som løgblomster ofte gør, så står de mange sammen.
  • Vintergækken findes i haver, parker, skove og skovbryn.

Gækkebreve - en dansk tradition

At gække' betyder 'at drille' eller 'at narre'. Traditionen med at klippe og sende gækkebreve findes kun i Danmark, og er således en særlig tradition for den danske kulturarv.

Gække-traditionen er en gammel tradition, som for alvor blev populær omkring 1800-tallet. Dengang var gækkebreve ikke en aktivitet for børn, men en måde for unge mennesker, at sende kærlighedserklæringer til hinanden.

Når man modtog et gækkebrev skulle man gætte, hvem der havde sendt brevet ud fra antallet af prikker. Hvis modtageren ikke gættede rigtigt, var han 'en gæk', hvilket betød 'en nar', og han måtte som straf give et påskeæg til afsenderen.

Dengang smagte påskeægget dog langt fra af chokolade, men var blot et helt almindeligt hønseæg evt. farvet ved kogning med løgskaller. En af årsagerne til, at boden skulle betales i form af et æg er muligvis, at æg havde værdi og til tider blev brugt som betaling.

Kun fantasien sætter grænser

Når man klipper gækkebreve, er det kun fantasien, der sætter grænser. Traditionelt tager man et stykke A4 ark og folder det på midten og så igen på midten og klipper det til, så man får et kvadrat. Derefter tegner man sit mønster på papiret og klipper eller skærer det ud - og vupti, så har man et gækkebrev. Husk, at levne plads et påskerim og -hilsen:

  • En vintergæk, en sommernar
    en fugl foruden vinger
    en lille ven, som har dig kær
    en forårshilsen bringer
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten? 

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^