Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Kategori: Forår

Sommertid - En time frem eller tilbage

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange kan det, trods den minimale tidsændring, påvirke søvnrytmen, koncentrationen og velbefindende.

Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange mennesker kan det, selvom det kun drejer sig om en enkelt times forskydning, føles som et lille jetlag, påvirke søvnrytme, koncentration og ens generelle velbefindende.

Den bedste måde at overvinde generne ved overgangen er, at sørge for at få så meget sollys som overhoved muligt. Kraftigt lys stimulerer nemlig produktionen af cortisol-hormonet (vågenhormonet) i hjernen og din døgnrytme.

Hvis du trods sollys føler dig lidt uoplagt, så kan det måske være opløftende at tænke på, at vi nu er godt på vej mod lysere, længere og varmere dage, og at der allerede nu er mange små tegn på, at vi er på vej mod forår og sommer.

Gode råd til overgangen fra vinter- til sommertid

Her får du tips, udarbejdet af SleepFoundation.org, som kan hjælpe dig og din krop til bedre at tilpasse sig sommertid:

 1. Tilpas gradvis søvnen op til skiftet
  Nogle dage før overgangen til sommertid, så stil uret lidt tidligere end normalt og juster derefter gradvist dine sovetider frem til tidsændringen.
   
 2. Undgå alkohol før sengetid
  Selvom alkohol måske får dig til at føle dig mere søvnig, så er det ikke vejen til at omstille det indre ur. Alkohol er nemlig kendt for at forstyrre søvnkvaliteten og kan resultere i at man ikke får den dybe søvn som kroppen har brug og færre cyklusser af REM-søvn.
   
 3. Tilbring tid i ude i foråret
 4. Eksponering for naturligt lys kan hjælpe med at regulere din døgnrytme og mindske træthed forbundet med tidsændringer.
   
 5. En lille lur 
  Er du helt slået ud af overgangen til sommertid, så kan en kort lur i løbet af dagen måske hjælpe. Men sørg for at begrænse den til under 20 minutter, så du ikke får forstyrret den faste søvnrytme, du ønsker at opnå.
   
 6. Undgå koffein tæt på sengetid
  KDet siger sigselv, at koffein aldrig er godt at drikke lige inden man skal sove. Måske kan koffeinen skiftes ud med en kop urtete eller varm mælk med honning.
   
 7. Opbyg en fast søvnrytme
  Når vi er på den anden side af skiftet, så gælder det om at opbygge en fast døgnrytme, dvs. at gå i seng og vågne samme tid hver dag - også i weekenden.

Interessante fakta om sommertid

 • I den amerikanske stat Arizona skifter man ikke til sommertid - med undtagelse af Navajo Nation (reservat for de oprindelige amerikanere fra navajostammen), der delvist ligger i staten. Det betyder, at man indenfor Arizonas grænser opererer med to forskellige tidszoner på samme tid en del af året.
   
 • Selvom resten af USA skifter til sommertid, så gælder det ikke for Hawaii, hvilket betyder at urene her forbliver uændrede året rundt.
 • Mens det meste af Europa stadig stiller urerne om to gange om året, så gælder det ikke for Armenien, Georgien, Island, Rusland, Tyrkiet, Aserbajdsjan og Hviderusland.
   
 • Ifølge rygter blev en brite i 1999, der ikke brød sig om at miste en times søvn, tilsyneladende arresteret i Devon, England, for at stjæle et ur fra en kirke, for at forhindre overgangen til sommertid.
   
 • Da de europæiske lande, der har sommertid, ikke stiller urene om samtidigt, så kan en flyvestrækning på rejseplanen se kortere ud i den periode, det tager for landende at få omstillet urerne.
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
^