Kategori: Forår

Sommertid - En time frem eller tilbage

Selvom det blot er en lille justering, oplever mange ved skiftet til sommertid, at søvnrytmen forstyrres, koncentrationen daler, og kroppen føles tung og uoplagt – nærmest som et mildt jetlag!

Sommertid 2025: Én time frem – og roderi i døgnrytmen 

En lille times forskel i tiden omkring sommertid lyder jo ikke af meget, men som alle ved, så er det noget der kan mærkes. Her får du de bedste råd til, hvordan du justerer rytmen – og hvorfor en lille lur ikke altid er løsningen.

Natten mellem lørdag den 29. marts og søndag den 30. marts 2025 går vi over til sommertid. Uret skal stilles én time frem, og vi mister en times søvn.

Skal uret frem eller tilbage?

Det evige spørgsmål har heldigvis en enkel huskeregel: Tænk på havemøblerne. Når de sættes frem om foråret, skal uret også frem. Når de ryger tilbage i skuret om efteråret, stilles uret én time tilbage.

Gode råd til overgangen

  • Forbered dig i god tid
    Begynd nogle dage før med at justere sengetid og opvågning lidt tidligere.
  • Undgå alkohol før sengetid
    Alkohol forstyrrer søvnkvaliteten og reducerer mængden af dyb søvn og REM-søvn.

Hold fast i dagsrytmen

  1. Sollys om morgenen hjælper hjernen med at nulstille døgnrytmen.
  2. Tag en kort lur
    En powernap på under 20 minutter kan hjælpe, men undgå længre lur, der kan forstyrre nattesøvnen.
  3. Drop koffeinen sidst på dagen
    Udskift kaffe med urtete eller varm mælk med honning.
  4. Hold fast i din normale dagsrytme
    Gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag – også i weekenden.

(Kilde: National Sleep Foundation)

Skal vi blive ved med at stille på urene?

EU-Parlamentet stemte i 2019 for at afskaffe tidsændringerne, men medlemslandene kunne ikke enes om, hvorvidt man skulle beholde permanent sommer- eller vintertid.

Danmark har deltaget i forhandlingerne, men afventer en fælles beslutning. Indtil videre fortsætter vi med at justere tiden to gange om året – og følger havemøblerne som pejlemærke.
 

Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
ækre muffins med bærmos, æble, gulerod og nødder
Forår
Sunde muffins - Saftige, sødmefulde og lige til at tage med på farten 

Disse muffins er et hit i madkurven, på skovturen eller som hurtig snack i en travl hverdag. De er fyldt med frugt, gulerødder og nødder – og ikke mindst en hjemmelavet bærmos, der gør dem ekstra bløde og velsmagende uden at kræve meget sukker eller fedtstof.

Dejen røres hurtigt sammen, og…

Læs mere
Opbevaring af vintertøj med silkepapir og plastkasser i garderobeskab
Forår
Forårsoprydning i garderoben – bloggerne deler deres bedste tips 

Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget af det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj,…

Læs mere
Haven er familiens uformelle frirum
Forår
Haven - Familiens fristed 

Der findes ikke noget så dejligt, som den danske sommer; duften af sommerblomster, krydderurter og nyklippet græs. Og der er intet, som lette sommerbriser, lidt kratten i staudebedet og lyden af legende børn i haven, der kan give fred i sjælen. Haven kan blive familiens frirum, hvor der både er…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

Det er både sjovt, billigt og bæredygtigt at lave sine egne spirepotter. Du har med stor sandsynlighed allerede det, du skal bruge derhjemme: avispapir, en saks og et glas. Med denne simple metode kan du lave små potter til forspiring af frø – uden at købe plastikpotter eller dyre bakker. …

Læs mere
De første spæde skud af skvalderkål, mælkebøtte og brændenælde kan bruges i enkle og smagfulde retter
Forår
Smagen af det vilde forår 

Her i foråret skyder de vilde urter frem i skovbunde, haver og langs stier. Flere af dem har været brugt i generationer som spiselige urter og kan med fordel inddrages i madlavningen. De bidrager med både smag, næringsstoffer og en direkte forbindelse til årstidens skiften.

Læs mere
Lav din egen mælkebøttete – sådan gør du
Forår
Solskins-te og små citronmarengstærter 

Lige nu blomstrer mælkebøtter langs stier, i haver og på åbne marker. Deres klare gule farve lyser op i landskabet, og samtidig er planten overraskende anvendelig.

Mælkebøtten har en lang tradition som lægeplante og bruges stadig i udtræk, som siges at kunne lindre ledsmerter, understøtte…

Læs mere
Sådan laver du suppe med friske brændenælder
Forår
Cremet brændenældesuppe 

Brændenælder er mest kendt for deres brændende nåle, som ved berøring kan give midlertidigt udslet. Men når de først blancheres eller tilberedes, mister de deres skarpe egenskaber og bliver til en velsmagende og næringsrig ingrediens. Især de unge forårsskud kan bruges på linje med spinat og egner…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^