Kategorier: Forår  -  Urter

Basilikum er en yderst alsidig krydderurt, og findes faktisk i flere smagsvarianter, der kan berige dine retter med et pift af fx citron, lakrids eller kanel.

Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Klassisk italiensk krydderurt fra Indien

Mere end nogen anden krydderurt forbindes den fine krydrede smag og aromatiske duft af basilikum med skønne middelhavsretter; pasta, salater, pizza, friskbagt focaccia med pesto og små delikate tapas. Den smukke grønne basilikum stammer imidlertid oprindeligt fra Indien, hvor den både er populær i det krydrede indiske køkken, men også tillægges naturmedicinske egenskaber og blandt andet anvendes til lindring af fordøjelsesgener.

Dyrkning af basilikum

  • Basilikumfrø forspires inden døre fra marts til maj i små potter. Frøene skal plantes et par centimeter under såjorden. Frøene og siden de små spirer og kimblade, skal have det lunt, og har det godt under husholdningsfilm i en solrig vindueskarm.
     
  • Når din basilikum har sat sine første blivende blade, skal den plantes om, så den kan vokse til i en mere næringsrig og porøs jord.
     
  • Basilikum er kuldefølsom, så vent med at sætte dem ud til temperaturen er over 15 grader.
     
  • Basilikum skal vandes lidt og ofte, og må hverken overvandes eller tørre ud.
     
  • Basilikum vokser hurtigt og flittigt og kan høstes og nydes sommeren igennem. Regelmæssig høst giver faktisk en kraftigere plante.


Basilikum med et pift af citron, lakrids og kanel

Ligesom mange andre populære krydderurter har basilikum gennem tiden gennemgået flittig forædling. I dag findes der således hundredvis af forskellige sorter basilikum, hvoraf nogle har smag af blandt andet citron, lakrids og kanel.

  • Med citronbasilikum har den krydrede basilikumsmag fået et pift af frisk citron, hvilket gør sorten særlig velegnet til retter med blandt andet fisk- og skaldyr. De friske, duftende blade er også helt fantastiske i sommerens lemonade og te.
  • Kanelbasilikum er en særlig skøn sort, og ikke mindst en virkelig køn prydplante. Kanelbasilikum vokser tæt, har smukke mørkegrønne blade og violette blomster, som begge er spiselige. Sorten har en mere krydret smag end øvrige sorter, og er særlig godt i urteteer og indiskinspirerede retter.
  • Lakridsbasilikum er en særlig orientalsk basilikumvariant. Sorten har smukke, lakridsduftende, lysegrønne blade, der kan give gryderetter og salater, såvel som isdesserter, et spændende strejf af lakrids.
Tulipaner: Sådan får du dine tulipaner til at holde længere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipan-producentens 6 bedste råd.

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når forårssolen vælter ind ad vinduerne – især når de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtigt klares. Frem med spand og svaber – her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Pollensæson i Danmark: Hvornår og hvilke pollen?
Forår
Pollenkalender: Se hvornår el, birk, græs og bynke blomstrer 

Hvis du er pollenallergiker, kender du sikkert følelsen af, at foråret og sommeren bringer mere end bare sol og varme. Pollensæsonen varierer fra år til år og afhænger af vejret – temperatur, vind og nedbør har stor betydning for, hvor meget pollen der er i luften. Tørt, solrigt og blæsende vejr får…

Læs mere
Sommertid: Hvorfor sommertid ikke længere er en selvfølge
Forår
Sommertid: Kuriøse konsekvenser sommertid 

Mens nogle lande helt har afskaffet skiftet mellem sommer- og vintertid, stiller andre stadig på urene to gange om året. Sommertid er en praksis med historiske rødder, praktiske formål – og masser af paradokser. I store dele af verden justerer man uret hvert forår og efterår. Men det gælder ikke…

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid 2025: Én time frem – og roderi i døgnrytmen 

En lille times forskel i tiden omkring sommertid lyder jo ikke af meget, men som alle ved, så er det noget der kan mærkes. Her får du de bedste råd til, hvordan du justerer rytmen – og hvorfor en lille lur ikke altid er løsningen.

Natten mellem lørdag den 29. marts og søndag den 30. marts 2025 går…

Læs mere
St. Patrick’s Day: Fejr Irlands nationaldag med parade og musik
Forår
St. Patrick’s Day: Kom med til den irske nationaldag i København 

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day' lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade - en grøn parade, der lægger op til fest og farve i København på den irske nationaldag. Alle kan deltage i paraden - når bare de har noget grønt på, fx en hat, jakke eller en Shamrock, det klassiske…

Læs mere
Stokroser: Sådan sår og dyrker du stokroser i din have
Forår
Stokroser: Så stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Trin-for-trin guide til at dyrke krydderurter indendørs
Forår
Guide til forspiring i vindueskarmen 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^