Kategori: Forår

Sommertid - En time frem eller tilbage

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange kan det, trods den minimale tidsændring, påvirke søvnrytmen, koncentrationen og velbefindende.

Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange mennesker kan det, selvom det kun drejer sig om en enkelt times forskydning, føles som et lille jetlag, påvirke søvnrytme, koncentration og ens generelle velbefindende.

Den bedste måde at overvinde generne ved overgangen er, at sørge for at få så meget sollys som overhoved muligt. Kraftigt lys stimulerer nemlig produktionen af cortisol-hormonet (vågenhormonet) i hjernen og din døgnrytme.

Hvis du trods sollys føler dig lidt uoplagt, så kan det måske være opløftende at tænke på, at vi nu er godt på vej mod lysere, længere og varmere dage, og at der allerede nu er mange små tegn på, at vi er på vej mod forår og sommer.

Gode råd til overgangen fra vinter- til sommertid

Her får du tips, udarbejdet af SleepFoundation.org, som kan hjælpe dig og din krop til bedre at tilpasse sig sommertid:

  1. Tilpas gradvis søvnen op til skiftet
    Nogle dage før overgangen til sommertid, så stil uret lidt tidligere end normalt og juster derefter gradvist dine sovetider frem til tidsændringen.
     
  2. Undgå alkohol før sengetid
    Selvom alkohol måske får dig til at føle dig mere søvnig, så er det ikke vejen til at omstille det indre ur. Alkohol er nemlig kendt for at forstyrre søvnkvaliteten og kan resultere i at man ikke får den dybe søvn som kroppen har brug og færre cyklusser af REM-søvn.
     
  3. Tilbring tid i ude i foråret
  4. Eksponering for naturligt lys kan hjælpe med at regulere din døgnrytme og mindske træthed forbundet med tidsændringer.
     
  5. En lille lur 
    Er du helt slået ud af overgangen til sommertid, så kan en kort lur i løbet af dagen måske hjælpe. Men sørg for at begrænse den til under 20 minutter, så du ikke får forstyrret den faste søvnrytme, du ønsker at opnå.
     
  6. Undgå koffein tæt på sengetid
    KDet siger sigselv, at koffein aldrig er godt at drikke lige inden man skal sove. Måske kan koffeinen skiftes ud med en kop urtete eller varm mælk med honning.
     
  7. Opbyg en fast søvnrytme
    Når vi er på den anden side af skiftet, så gælder det om at opbygge en fast døgnrytme, dvs. at gå i seng og vågne samme tid hver dag - også i weekenden.

Interessante fakta om sommertid

  • I den amerikanske stat Arizona skifter man ikke til sommertid - med undtagelse af Navajo Nation (reservat for de oprindelige amerikanere fra navajostammen), der delvist ligger i staten. Det betyder, at man indenfor Arizonas grænser opererer med to forskellige tidszoner på samme tid en del af året.
     
  • Selvom resten af USA skifter til sommertid, så gælder det ikke for Hawaii, hvilket betyder at urene her forbliver uændrede året rundt.
  • Mens det meste af Europa stadig stiller urerne om to gange om året, så gælder det ikke for Armenien, Georgien, Island, Rusland, Tyrkiet, Aserbajdsjan og Hviderusland.
     
  • Ifølge rygter blev en brite i 1999, der ikke brød sig om at miste en times søvn, tilsyneladende arresteret i Devon, England, for at stjæle et ur fra en kirke, for at forhindre overgangen til sommertid.
     
  • Da de europæiske lande, der har sommertid, ikke stiller urene om samtidigt, så kan en flyvestrækning på rejseplanen se kortere ud i den periode, det tager for landende at få omstillet urerne.
Japan i foråret; Historiske seværdigheder og traditioner
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 1 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^