Kategorier: Forår  -  Påske

Tranernes dans ved Hornborgasjön er en spektakulær begivenhed, og de store fugle har en klar interaktion med hinanden gennem dansen. Både børn og voksne synes, tranedansen er fascinerende, og det er helt klart en stor oplevelse, som man sagtens kan kombinere med andre udendørs- og dyreoplevelser i området, f. eks. i den kommende påske. Fotograf: Roger Borgelid

Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en smuttur til nabolandet, hvor tranerne samles ved den berømte danseplads ved Hornborgasjön mellen Falköping, Skara og Skövde.

Tranen er den egentlige forårsbebuder

Frosten begynder så småt at forlade jorden, og dagene bliver lysere og længere. Vintergækker, erantis og krokus pryder haverne, og det er som om, også træerne begynder at live op. En af de sikreste forårsbebudere ses dog i Vestsverige ved Hornborgasjön.Her ankommer tusindvis af traner, når foråret er på vej, og de tager ikke fejl.

Når tranerne lander ved Hornborgasjön, starter et karakteristisk parringsspil kaldet tranedansen, hvor fuglene samles og spiller op til hinanden, - og bukker med løftede og sænkede vinger. Der er ikke noget bestemt tidspunkt på dagen, hvor tranerne udfører deres næsten mytiske dans, men når ånden falder over dem, spænder de deres vinger, gør nogle små rykkende hop, og så bryder de ud i dans i luften med store lufthop, buer og cirkler. Og så er dansen i gang. Nogle gange går det så vildt for sig, at græs og grene flyver rundt i luften. Deres fuglefløjt er heller ikke til at tage fejl af – dansen har i den grad akkompagnement.

Hornborgasjön er en af Europas vigtigste fuglesøer, og det bedste sted at se de dansende og yndefulde traner er på søens sydlige spids. Her er udsigtstårne, en informationsbygning, parkeringspladser og i løbet af sæsonen også vidende fugleeksperter på stedet hver dag, som fortæller om fuglene.

8 overraskende fakta om traner

  1. Tranerne har rent faktisk forskellige personligheder. Nogle er ivrige efter at få det bedste ynglested og ankommer derfor tidligt til Hornborgasjön. Tranerne er monogame, hvilket vil sige, at de danner par med den samme mage hele livet igennem.
  2. Tranerne flyver fra Rügen i Nordtyskland til Hornborgasjön - i løbet af en dag! En afstand på 430 km. De når op på en fart på 70-80 km/t.
  3. De fleste får skærpet appetitten, når de befinder sig udenfor i den friske luft og får nye indtryk på nethinden.
  4. I løbet af foråret tæller man antallet af traner ved Hornborgasjön. På et tidspunkt, hvor alle blev talt, var der 26.500 traner på Trandansen samtidig.
  5. Ved hjælp af ringmærkning kan ornitologer måle tranernes alder, og de ældste ringmærkede traner er 27 år gamle. En fuldt udvokset trane vejer mellem 4 og 7 kilo og måler ca. 2 meter i vingefang.
  6. Det er de samme traner, der vender tilbage til Hornborgasjön hvert år. Grunden til, at de gør det, er den gode mad og den trygge ’indkvartering’, mener forskerne. Nogle traner har deres yngleplads i det sydlige Sverige men tager stadig ruten via Hornborgasjön, sandsynligvis fordi det er årets tranefest!
  7. De store fugle fodres ved Hornborgasjön med korn, hvilket betyder, at der bruges 150 ton korn hvert år. Tidligere var der mange kartofler på de omkringliggende marker, som de spiste af, men i dag er der primært korn på menuen. Tranerne spiser imidlertid også fisk, frøer, æg, kyllinger og insekter, hvis de kan komme i nærheden af det.
  8. Den røde plet, som tranerne har på hovedet/bagissen, bliver større eller mindre afhængigt af deres stemning. Det røde område er blod, fordi tranerne ikke har fjer på det sted, og den skaldede plet viser altså tydeligt, hvad der befinder sig lige under huden.
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten? 

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^