Kategorier: Forår  -  Påske

Tranernes dans ved Hornborgasjön er en spektakulær begivenhed, og de store fugle har en klar interaktion med hinanden gennem dansen. Både børn og voksne synes, tranedansen er fascinerende, og det er helt klart en stor oplevelse, som man sagtens kan kombinere med andre udendørs- og dyreoplevelser i området, f. eks. i den kommende påske. Fotograf: Roger Borgelid

Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en smuttur til nabolandet, hvor tranerne samles ved den berømte danseplads ved Hornborgasjön mellen Falköping, Skara og Skövde.

Tranen er den egentlige forårsbebuder

Frosten begynder så småt at forlade jorden, og dagene bliver lysere og længere. Vintergækker, erantis og krokus pryder haverne, og det er som om, også træerne begynder at live op. En af de sikreste forårsbebudere ses dog i Vestsverige ved Hornborgasjön.Her ankommer tusindvis af traner, når foråret er på vej, og de tager ikke fejl.

Når tranerne lander ved Hornborgasjön, starter et karakteristisk parringsspil kaldet tranedansen, hvor fuglene samles og spiller op til hinanden, - og bukker med løftede og sænkede vinger. Der er ikke noget bestemt tidspunkt på dagen, hvor tranerne udfører deres næsten mytiske dans, men når ånden falder over dem, spænder de deres vinger, gør nogle små rykkende hop, og så bryder de ud i dans i luften med store lufthop, buer og cirkler. Og så er dansen i gang. Nogle gange går det så vildt for sig, at græs og grene flyver rundt i luften. Deres fuglefløjt er heller ikke til at tage fejl af – dansen har i den grad akkompagnement.

Hornborgasjön er en af Europas vigtigste fuglesøer, og det bedste sted at se de dansende og yndefulde traner er på søens sydlige spids. Her er udsigtstårne, en informationsbygning, parkeringspladser og i løbet af sæsonen også vidende fugleeksperter på stedet hver dag, som fortæller om fuglene.

8 overraskende fakta om traner

  1. Tranerne har rent faktisk forskellige personligheder. Nogle er ivrige efter at få det bedste ynglested og ankommer derfor tidligt til Hornborgasjön. Tranerne er monogame, hvilket vil sige, at de danner par med den samme mage hele livet igennem.
  2. Tranerne flyver fra Rügen i Nordtyskland til Hornborgasjön - i løbet af en dag! En afstand på 430 km. De når op på en fart på 70-80 km/t.
  3. De fleste får skærpet appetitten, når de befinder sig udenfor i den friske luft og får nye indtryk på nethinden.
  4. I løbet af foråret tæller man antallet af traner ved Hornborgasjön. På et tidspunkt, hvor alle blev talt, var der 26.500 traner på Trandansen samtidig.
  5. Ved hjælp af ringmærkning kan ornitologer måle tranernes alder, og de ældste ringmærkede traner er 27 år gamle. En fuldt udvokset trane vejer mellem 4 og 7 kilo og måler ca. 2 meter i vingefang.
  6. Det er de samme traner, der vender tilbage til Hornborgasjön hvert år. Grunden til, at de gør det, er den gode mad og den trygge ’indkvartering’, mener forskerne. Nogle traner har deres yngleplads i det sydlige Sverige men tager stadig ruten via Hornborgasjön, sandsynligvis fordi det er årets tranefest!
  7. De store fugle fodres ved Hornborgasjön med korn, hvilket betyder, at der bruges 150 ton korn hvert år. Tidligere var der mange kartofler på de omkringliggende marker, som de spiste af, men i dag er der primært korn på menuen. Tranerne spiser imidlertid også fisk, frøer, æg, kyllinger og insekter, hvis de kan komme i nærheden af det.
  8. Den røde plet, som tranerne har på hovedet/bagissen, bliver større eller mindre afhængigt af deres stemning. Det røde område er blod, fordi tranerne ikke har fjer på det sted, og den skaldede plet viser altså tydeligt, hvad der befinder sig lige under huden.
Loppemarkeder
Loppemarkeder Jylland 2023 

I foråret og hen over sommeren afvikles loppe- og kræmmermarkeder over hele landet. Her får du overblik over markederne i Jylland forår, sommer og efterår 2023.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så…

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Forår
Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^