Kategorier: Forår  -  Påske

Er det en vintergæk eller en dorothealilje? Få en guide til at kende forskellen ...

Mange tror, at dorothealiljer og vintergækker er den samme blomst, men de blomstrer på forskellige tidspunkter ...

Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Dorothealiljens kendetegn

  • Dorothealiljen blomstrer i marts og frem til slutningen af april.
  • Dorothealiljen er klokkeformet med tætsiddende hvide kronblade og med en lille grøn plet på spidsen af hvert blad. Dorothealiljen er lidt højere end vintergækken, men stilk og blade har samme former som vintergækken.
  • Dorothealiljen en løgblomst, og som løgblomster ofte gør, står de som regel mange sammen.
  • Dorothealiljen findes i haver, parker, skove og skovbryn, men er knap så udbredt som vintergækken.

    Vintergækkernes kendetegn

    • Vintergækken blomstrer allerede fra februar og frem til begyndelsen af april.
    • Vintergækken har 3 eller 4 aflange elliptisk formede kronblade med blålige undertoner, og lange, linjeformede mørkegrønne blade.
    • Vintergækken er en løgblomst, og som løgblomster ofte gør, så står de mange sammen.
    • Vintergækken findes i haver, parker, skove og skovbryn.

    Gækkebreve - en dansk tradition

    At gække' betyder 'at drille' eller 'at narre'. Traditionen med at klippe og sende gækkebreve findes kun i Danmark, og er således en særlig tradition for den danske kulturarv.

    Gække-traditionen er en gammel tradition, som for alvor blev populær omkring 1800-tallet. Dengang var gækkebreve ikke en aktivitet for børn, men en måde for unge mennesker, at sende kærlighedserklæringer til hinanden.

    Når man modtog et gækkebrev skulle man gætte, hvem der havde sendt brevet ud fra antallet af prikker. Hvis modtageren ikke gættede rigtigt, var han 'en gæk', hvilket betød 'en nar', og han måtte som straf give et påskeæg til afsenderen.

    Dengang smagte påskeægget dog langt fra af chokolade, men var blot et helt almindeligt hønseæg evt. farvet ved kogning med løgskaller. En af årsagerne til, at boden skulle betales i form af et æg er muligvis, at æg havde værdi og til tider blev brugt som betaling.

    Kun fantasien sætter grænser

    Når man klipper gækkebreve, er det kun fantasien, der sætter grænser. Traditionelt tager man et stykke A4 ark og folder det på midten og så igen på midten og klipper det til, så man får et kvadrat. Derefter tegner man sit mønster på papiret og klipper eller skærer det ud - og vupti, så har man et gækkebrev. Husk, at levne plads et påskerim og -hilsen:

    • En vintergæk, en sommernar
      en fugl foruden vinger
      en lille ven, som har dig kær
      en forårshilsen bringer
    Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
    Forår
    Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

    Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

    Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

    Læs mere
    ækre muffins med bærmos, æble, gulerod og nødder
    Forår
    Sunde muffins - Saftige, sødmefulde og lige til at tage med på farten 

    Disse muffins er et hit i madkurven, på skovturen eller som hurtig snack i en travl hverdag. De er fyldt med frugt, gulerødder og nødder – og ikke mindst en hjemmelavet bærmos, der gør dem ekstra bløde og velsmagende uden at kræve meget sukker eller fedtstof.

    Dejen røres hurtigt sammen, og…

    Læs mere
    Opbevaring af vintertøj med silkepapir og plastkasser i garderobeskab
    Forår
    Forårsoprydning i garderoben – bloggerne deler deres bedste tips 

    Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget af det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj,…

    Læs mere
    Haven er familiens uformelle frirum
    Forår
    Haven - Familiens fristed 

    Der findes ikke noget så dejligt, som den danske sommer; duften af sommerblomster, krydderurter og nyklippet græs. Og der er intet, som lette sommerbriser, lidt kratten i staudebedet og lyden af legende børn i haven, der kan give fred i sjælen. Haven kan blive familiens frirum, hvor der både er…

    Læs mere
    Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
    Forår
    Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

    Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

    Læs mere
    Varme hveder til Store Bededag
    Forår
    Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

    Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

    De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

    Her får…

    Læs mere
    Forår
    DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

    Det er både sjovt, billigt og bæredygtigt at lave sine egne spirepotter. Du har med stor sandsynlighed allerede det, du skal bruge derhjemme: avispapir, en saks og et glas. Med denne simple metode kan du lave små potter til forspiring af frø – uden at købe plastikpotter eller dyre bakker. …

    Læs mere
    De første spæde skud af skvalderkål, mælkebøtte og brændenælde kan bruges i enkle og smagfulde retter
    Forår
    Smagen af det vilde forår 

    Her i foråret skyder de vilde urter frem i skovbunde, haver og langs stier. Flere af dem har været brugt i generationer som spiselige urter og kan med fordel inddrages i madlavningen. De bidrager med både smag, næringsstoffer og en direkte forbindelse til årstidens skiften.

    Læs mere
    Lav din egen mælkebøttete – sådan gør du
    Forår
    Solskins-te og små citronmarengstærter 

    Lige nu blomstrer mælkebøtter langs stier, i haver og på åbne marker. Deres klare gule farve lyser op i landskabet, og samtidig er planten overraskende anvendelig.

    Mælkebøtten har en lang tradition som lægeplante og bruges stadig i udtræk, som siges at kunne lindre ledsmerter, understøtte…

    Læs mere
    Sådan laver du suppe med friske brændenælder
    Forår
    Cremet brændenældesuppe 

    Brændenælder er mest kendt for deres brændende nåle, som ved berøring kan give midlertidigt udslet. Men når de først blancheres eller tilberedes, mister de deres skarpe egenskaber og bliver til en velsmagende og næringsrig ingrediens. Især de unge forårsskud kan bruges på linje med spinat og egner…

    Læs mere
    PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
    Nyhedsbrev
    Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
    Nye Bøger
    Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
    Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

    Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

    Læs mere
    Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
    Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

    Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

    Læs mere
    Fantasilater, af Aiah Noack

    Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

    Læs mere
    God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

    Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

    Læs mere
    Shopping
    ^