Gode råd fra Haveselskabet:
- Pas på du ikke gaber over for meget på én gang
Skru ned for antallet af projekter, og giv dig selv tid til bare at nyde haven.
- Hold igen med saks, sav og spade
Vent med at skære det lidt anonyme træ ned til du er helt sikker på, at det ikke er et træ, der måske sidenhen kan blive smukt og frodigt. Vær også opmærksom på, at det kan være svært at se forskel på blomsterspirer og ukrudtsspirer, så vent med at grave spirerne op, til du ved, hvad du står med.
- Tænk på blomstring året rundt
Når man skal købe planter til sin nye have, kan man let blive forført af alle de blomstrende planter i havecentret. Det sker selv for garvede haveejere. Men hvis man kun køber planter, der blomstrer nu og her, vil man komme til at mangle blomster i haven på andre tidspunkter af sæsonen. Derfor kan det betale sig at planlægge plantekøbet og måske søge råd hos lidt mere erfarne haveejere.
- Giv nysatte og nysåede planter god tid
Det tager tid for planter at sætte rødder og de kan i mellemtiden se lidt kedelige ud. Men det kan oftest betale sig at være lidt tålmodig.
- Stir dig ikke blind på blomsterne
Det er en god idé at satse på planter med smukke blade, så der er noget, der pynter i haven, også når planterne ikke blomstrer.
- Overvej valg af træer og buske nøje
Undersøg, hvor store træer og buske bliver, inden du planter dem.
- Gode planter for havebegynderen
Er man helt grøn haveejer, er det nemt at starte med prydbuske som dronningebusk, klokkebusk og sommerfuglebusk, anbefaler Louise Møller. Vil man kaste sig over stauderne, så er planter som storkenæb, hosta, stjerneskærm, sankthansurt og katteurt gode begynderplanter. Sommerblomster som stolt kavaler, frøkenhat og morgenfruer kan man nemt så de steder, hvor haven mangler kulør, og så gør de sig godt i en dejlig sommerbuket.