Kategori: Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx sæbespåner og lidt knofedt.

Beskyt din hud

  • Beskyt huden med handsker, når du arbejder med rengøringsmidler og vand. Nogle rengøringsmidler kan være hårde ved huden og give udtørring, eksem eller allergi. Vask og tør hænderne efter rengøringen, og gnid dem ind i en mild hudcreme. Læs Rengøringsmidler kan give kronisk eksem og allergi

Pas på børnene

  • Opbevar altid rengøringsmidler udenfor børnenes rækkevidde, og husk: Begrænser du mængden af rengøringsmidler, begrænser du også risikoen for børneulykker. Fakta er, at mellem 300 og 400 små børn hvert år havner på skadestuen, fordi de har spist eller drukket af et rengøringsmiddel.

6 miljøvenlige tips

 

1. Miljøvenlig blegning og desinficering

  • Klor er skidt for miljøet. I stedet for at anvende klorholdige produkter kan man anvende brintoverilte eller natriumpercarbonat til blegning - og miljømærkede rengøringsmidler til rengøring.

2. Miljøvenlig rengøring af spejle og vinduer

  • Brug varmt vand og en gummiskraber til vask af vinduer. Tilsæt evt. en dråbe opvaskemiddel og lidt husholdningssprit. Det er nemmest at vaske ruderne med en svamp, skrabe vandet af med en gummiskraber, og til sidst tørre kanterne med vaskeskind eller køkkenrulle. Fastsiddende snavs og malingrester opblødes med vand og universalrengøringsmiddel, og skrabes af med en plastspartel eller barberblad.

3. Pletter

  • Pletter af f.eks. kaffe, rødvin eller fedtstof går nemmere af i vask, hvis de forbehandles: Kom ufarvet opvaskemiddel på pletten. Lad vaskemidlet trække i mindst fire timer og vask derefter i vaskemaskinen. Natriumpercarbonat er også en effektiv pletfjerner til hvide og farveægte tekstiler.

4. Miljøvenlig rengøring af gulve

  • Bonede gulve
    Et bonet gulv tåler ikke våd rengøring, men kan poleres med en tør klud eller med bonemaskine.
  • Fliser og lakerede gulve
    Brug universal rengøringsmiddel til mere snavsede overflader, samt fliser, rustfrit stål, lakerede gulve m.m.
  • Linoleum, ludbehandlet trægulve og ubehandlede trægulve
    Vask med sæbespåner - 2 dl til 10 liter vand

5. Miljøvenlig rengøring af køkken

De fleste ting i køkkenet kan gøres rene med universalrengøringsmiddel. Hvis overfladerne er meget fedtede, er almindeligt opvaskemiddel muligvis mere effektivt.

Miljøvenlig rengøring af ovn

  • Smør et lag brun sæbe på ovnens inderflader. Lad ovnen varme op til 90°C, og lad den stå ved temperaturen i ca. 30 min. Vask grundigt af med rent vand. Husk at brun sæbe kun må bruges til ovne, der ikke er selvrensende.
  • Fastbrændte madrester på kogeplader og stålkanter fjernes med en skuresvamp. Emaljen kan ridses af grove skuresvampe eller skuremidler.
  • På glaskeramiske kogeplader fjernes fastbrændte madrester med en glasskraber. Sukkerholdige madrester skal tørres af med det samme, da sukker kan ætse små huller i pladen.

Miljøvenlig rengøring af bageplader

  • Smør bagepladerne ind i brun sæbe og læg pladerne i en sort sæk. Luk sækken helt til og lad det trække natten over. Herefter skylles pladerne i lunkent vand.
    (Nogen vælger at tilsætte 3-dobbet salmiakspiritus, men det er både ætsende, skidt for miljøet - og unødvendigt)

Karafler & glasvaser

  • Kalkrande eller misfarvninger fjernes med en blanding af 1 spsk. eddike og 3 spsk. groft salt. Ryst blandingen rundt i karaflen, lad den stå en halv times tid, ryst igen osv. til karaflen er ren.

Spækbræt

  • Vask brættet grundigt i en blanding af varmt vand, opvaskemiddel og 1 dl. eddike. Det fjerner stærk lugt af f.eks. løg og fisk. Held kogende vand over spækbrættet, efter det er gjort rent

Fryser & køleskab

  • Når rimlaget er ca. ½ cm tykt, skrabes det af med en isskraber. 1-2 gange årligt slukkes og afrimes fryseren, hvorefter den vaskes af med opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel.
  • Ved dårlig lugt i køleskabet kan man efter grundig rengøring tørre fladerne over med yoghurt. Lad yoghurten virke ½ døgns tid og vask køleskabet grundig.


6. Miljøvenlig rengøring af badeværelse

  • Kalk
    Citronsyre eller eddike kan fjerne kalk fra håndvask, wc-kumme, rustfrit stål, plast og kan også bruges til afkalkning af elkedel og kaffemaskine. Husk at syre kan skade emaljerede overflader, terrazzo, marmor og nogle vandhaner, samt fugerne mellem fliser - og bør derfor ikke bruges til afkalkning af disse. Skyl gulv og væg med rent vand inden afkalkning, derved mætter du fugerne, så de ikke opsuger syren. Ved vanskelige kalkbelægninger kan du lægge nogle lag toiletpapir på kalken, og hælde eddikesyre på. Papiret 'holder på' syren, så den får tid til at virke. Husk at bruge handsker når du bruger syre, da den ætser.
  • Uglaserede klinker, natursten, terrazzo, skifer- og marmor
    Vask uglaserede klinker, linoleum, natursten, terrazzo og ludbehandlet træ med sæbespåner. Brug 2 dl. til 10 liter vand. For at undgå at gulvet bliver fedtet og glat af for megen sæbe, kan der af og til vaskes med universalrengøringsmiddel.
    Husk at terrazzo ikke tåler afkalkningsmidler, eddike eller andre syrer. Lette kalkbelægninger kan ofte fjernes med en skuresvamp. Kraftige kalkbelægninger må fjernes ved afslibning udført af terrazzofirma.
  • Armaturer & brusehoved
    De fleste armaturer kan rengøres med eddike. Nogle forkromede armaturer tåler dog ikke eddike. Hvis vandhanestudse og brusehoveder kan skrues af, lægges de ned i eddike til kalken er løsnet. Ellers bindes en plastpose med midlet op om hanen eller bruseren.
  • Afløb
    Stiger der dårlig lugt op fra afløbet, kan problemet som regle klares ved jævnligt at rense rummet under gulvristen med universalrengøringsmiddel. Kan risten ikke fjernes, hældes eventuelt eddikesyre (højst 1 dl) i afløbet. Lad det virke længst muligt, før afløbet bruges igen. Er afløbet stoppet kan det renses med kogende vand og en svupper.
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten? 

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder Jylland 2023 

I foråret og hen over sommeren afvikles loppe- og kræmmermarkeder over hele landet. Her får du overblik over markederne i Jylland forår, sommer og efterår 2023.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^