Kategori: Forår

Sommertid - En time frem eller tilbage

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange kan det, trods den minimale tidsændring, påvirke søvnrytmen, koncentrationen og velbefindende.

Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange mennesker kan det, selvom det kun drejer sig om en enkelt times forskydning, føles som et lille jetlag, påvirke søvnrytme, koncentration og ens generelle velbefindende.

Den bedste måde at overvinde generne ved overgangen er, at sørge for at få så meget sollys som overhoved muligt. Kraftigt lys stimulerer nemlig produktionen af cortisol-hormonet (vågenhormonet) i hjernen og din døgnrytme.

Hvis du trods sollys føler dig lidt uoplagt, så kan det måske være opløftende at tænke på, at vi nu er godt på vej mod lysere, længere og varmere dage, og at der allerede nu er mange små tegn på, at vi er på vej mod forår og sommer.

Gode råd til overgangen fra vinter- til sommertid

Her får du tips, udarbejdet af SleepFoundation.org, som kan hjælpe dig og din krop til bedre at tilpasse sig sommertid:

  1. Tilpas gradvis søvnen op til skiftet
    Nogle dage før overgangen til sommertid, så stil uret lidt tidligere end normalt og juster derefter gradvist dine sovetider frem til tidsændringen.
     
  2. Undgå alkohol før sengetid
    Selvom alkohol måske får dig til at føle dig mere søvnig, så er det ikke vejen til at omstille det indre ur. Alkohol er nemlig kendt for at forstyrre søvnkvaliteten og kan resultere i at man ikke får den dybe søvn som kroppen har brug og færre cyklusser af REM-søvn.
     
  3. Tilbring tid i ude i foråret
  4. Eksponering for naturligt lys kan hjælpe med at regulere din døgnrytme og mindske træthed forbundet med tidsændringer.
     
  5. En lille lur 
    Er du helt slået ud af overgangen til sommertid, så kan en kort lur i løbet af dagen måske hjælpe. Men sørg for at begrænse den til under 20 minutter, så du ikke får forstyrret den faste søvnrytme, du ønsker at opnå.
     
  6. Undgå koffein tæt på sengetid
    KDet siger sigselv, at koffein aldrig er godt at drikke lige inden man skal sove. Måske kan koffeinen skiftes ud med en kop urtete eller varm mælk med honning.
     
  7. Opbyg en fast søvnrytme
    Når vi er på den anden side af skiftet, så gælder det om at opbygge en fast døgnrytme, dvs. at gå i seng og vågne samme tid hver dag - også i weekenden.

Interessante fakta om sommertid

  • I den amerikanske stat Arizona skifter man ikke til sommertid - med undtagelse af Navajo Nation (reservat for de oprindelige amerikanere fra navajostammen), der delvist ligger i staten. Det betyder, at man indenfor Arizonas grænser opererer med to forskellige tidszoner på samme tid en del af året.
     
  • Selvom resten af USA skifter til sommertid, så gælder det ikke for Hawaii, hvilket betyder at urene her forbliver uændrede året rundt.
  • Mens det meste af Europa stadig stiller urerne om to gange om året, så gælder det ikke for Armenien, Georgien, Island, Rusland, Tyrkiet, Aserbajdsjan og Hviderusland.
     
  • Ifølge rygter blev en brite i 1999, der ikke brød sig om at miste en times søvn, tilsyneladende arresteret i Devon, England, for at stjæle et ur fra en kirke, for at forhindre overgangen til sommertid.
     
  • Da de europæiske lande, der har sommertid, ikke stiller urene om samtidigt, så kan en flyvestrækning på rejseplanen se kortere ud i den periode, det tager for landende at få omstillet urerne.
Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^