Kategorier: Forår  -  Sommer

Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.

Efter ophold i naturen er det vigtigt at tjekke kroppen for flåter. Flåter kan gemme sig i nakken, navlen, under brystet, bag ørerne, lysken, bukselinningen, mellem tæerne og i knæhaserne

Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Symptomer på Borreliose: Hvad du skal holde øje med

Borreliose er en infektionssygdom, som kan opstå efter et skovflåtbid. I Danmark diagnosticeres omkring 1000 tilfælde af borreliose årligt, heraf cirka 180 tilfælde af neuroborreliose, en alvorlig form af sygdommen der påvirker nervesystemet. Borrelioseinfektion behandles effektivt med antibiotika, men da kun omkring 10-20% af flåter er inficerede med Borrelia, resulterer kun de færreste flåtbid i infektion. En borrelioseinfektion kan til gengæld være alvorlig, så derfor er det vigtigt at være opmærksom på flåter, flåtbid og symptomer, når man har opholdt sig i naturen.

Symptomerne på infektion varierer, men kan opleves som influenzalignende med hovedpine, nedsat appetit og let feber. Oftest ses et karakteristisk hududslæt omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte. Hvis en borrelioseinfektion ikke behandles, kan det forårsage hjerteproblemer, leddegigtlignende smerter samt alvorlig påvirkning af centralnervesystemet med lammelse af ansigtsnerverne og, i sjældne tilfælde, hjernehindebetændelse.

Tjek altid for flåter og forebyg infektion

Der er derfor rigtig god grund til at være opmærksom på flåtbid og tjekke sig selv og hinanden for flåter efter ophold i naturen. Flåter gemmer sig især i tæt vegetation, højt græs, fugtige engområder og er særligt udbredte i områder med rådyr. Flåter er aktive fra april til oktober, men de fleste anmeldelser om flåtbid sker i månederne fra juni til august.

Det kan være svært at undgå flåtbid. Insektmidler har ringe eller ingen effekt, og selvom man pakker sig ind i overtøj og gummistøvler, er flåter dygtige til at finde vej til steder på kroppen, hvor de kan få fred til at suge blod. Derfor er det vigtigt at tjekke hele kroppen for flåter - også nakke, navle, under bryst, bag øret, lysken, i bukselinningen, mellem tæerne og i knæhaserne. Husk også altid at ryste tøj og sko grundigt efter udflugter i naturen. Hvis en skovflåt sidder fast i dit tøj eller dine sko, kan den bide sig fast, når du tager tøj eller sko på igen – også dagen efter.

Fjern flåten korrekt og sikkert

Flåten fjernes bedst med et såkaldt flåtkort, som løfter hele flåten fra huden og sikrer, at du får hele flåten med. Ved at fjerne flåten med pincet eller tang risikerer du nemt, at du ikke får hele flåten med, hvilket øger risikoen for infektion.

Hold øje og søg læge:

  • hvis du i løbet af dage til uger får et rødligt udslæt, der breder sig langsomt.
  • hvis du oplever influenzalignende symptomer som træthed, hovedpine, muskelsmerter, let feber, hævede lymfeknuder og nedsat appetit.
  • Flåten er ganske lille, men kan være bærer af den alvorlige infektionssygdom borreliose. (Se billedet til venstre)
  • Flåten borer sit hoved ned i huden og suger blod. Den sidder som regel godt fast og kan hverken vippes eller drejes af. Der findes mange myter om, hvordan man bedst fjerner flåter, men gamle husråd som at smøre flåten med olie eller brænde den øger risikoen for, at du ikke får fjernet hele flåten, hvilket kan være medvirkende årsag til infektion. (Se midterste billede). Brug i stedet et flåtkort, når du sikrer dig at få fjernet hele flåten.
  • Det karakteristiske borrelia-udslæt omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte. (Se billedet til højre)
Livsstilsmesser 2025: Jylland, Sjælland, Fyn og Bornholm
Livsstilsmesser
Livsstilsmesser 2025: Inspiration og hygge i smukke omgivelser 

Når foråret melder sin ankomst, og sommeren er lige om hjørnet, er landets livsstilsmesser på godser, slotte, klostre og i haver blandt årets største trækplastre. Med deres romantiske atmosfære og mangfoldighed af udstillere er messerne de perfekte udflugtsmål til en weekend med venner, familie -…

Læs mere
Rengøring uden kemikalier
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
DIY: Kreative gør-det-selv projekter med friske blomster 

Friske blomster kan meget mere end pynte i krukker og vaser: Sæt fx små sommerblomster i glas og ramme, brug dem som romantisk hårpynt, frys dem i isterninger til læskedrikke og drinks, eller dæk bordet med det fineste blomster-servietringe ...

 

Læs mere
Forår
Havetips fra Haveselskabet: Sådan får du dine franske anemoner til at trives 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De står ranke og stråler med deres fyldige kronblade omkring den markerede midte, og er ikke kun skønne i haven, men fungerer også perfekt som snitblomst.

Læs mere
Regler for loppemarkeder og tips til, hvordan man prutter om prisen
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2024: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Shopping
^