Symptomer på Borreliose: Hvad du skal holde øje med
Borreliose er en infektionssygdom, som kan opstå efter et skovflåtbid. I Danmark diagnosticeres omkring 1000 tilfælde af borreliose årligt, heraf cirka 180 tilfælde af neuroborreliose, en alvorlig form af sygdommen der påvirker nervesystemet. Borrelioseinfektion behandles effektivt med antibiotika, men da kun omkring 10-20% af flåter er inficerede med Borrelia, resulterer kun de færreste flåtbid i infektion. En borrelioseinfektion kan til gengæld være alvorlig, så derfor er det vigtigt at være opmærksom på flåter, flåtbid og symptomer, når man har opholdt sig i naturen.
Symptomerne på infektion varierer, men kan opleves som influenzalignende med hovedpine, nedsat appetit og let feber. Oftest ses et karakteristisk hududslæt omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte. Hvis en borrelioseinfektion ikke behandles, kan det forårsage hjerteproblemer, leddegigtlignende smerter samt alvorlig påvirkning af centralnervesystemet med lammelse af ansigtsnerverne og, i sjældne tilfælde, hjernehindebetændelse.
Tjek altid for flåter og forebyg infektion
Der er derfor rigtig god grund til at være opmærksom på flåtbid og tjekke sig selv og hinanden for flåter efter ophold i naturen. Flåter gemmer sig især i tæt vegetation, højt græs, fugtige engområder og er særligt udbredte i områder med rådyr. Flåter er aktive fra april til oktober, men de fleste anmeldelser om flåtbid sker i månederne fra juni til august.
Det kan være svært at undgå flåtbid. Insektmidler har ringe eller ingen effekt, og selvom man pakker sig ind i overtøj og gummistøvler, er flåter dygtige til at finde vej til steder på kroppen, hvor de kan få fred til at suge blod. Derfor er det vigtigt at tjekke hele kroppen for flåter - også nakke, navle, under bryst, bag øret, lysken, i bukselinningen, mellem tæerne og i knæhaserne. Husk også altid at ryste tøj og sko grundigt efter udflugter i naturen. Hvis en skovflåt sidder fast i dit tøj eller dine sko, kan den bide sig fast, når du tager tøj eller sko på igen – også dagen efter.
Fjern flåten korrekt og sikkert
Flåten fjernes bedst med et såkaldt flåtkort, som løfter hele flåten fra huden og sikrer, at du får hele flåten med. Ved at fjerne flåten med pincet eller tang risikerer du nemt, at du ikke får hele flåten med, hvilket øger risikoen for infektion.
Hold øje og søg læge:
- hvis du i løbet af dage til uger får et rødligt udslæt, der breder sig langsomt.
- hvis du oplever influenzalignende symptomer som træthed, hovedpine, muskelsmerter, let feber, hævede lymfeknuder og nedsat appetit.