Kategori: Forår

Fridage på rad og række - Forårets helligdage 2022 

Foråret er fuld af helligdage, der ligger som perler på en snor fra Palmesøndag i april til Pinsen i juni. For de fleste betyder fridage i forbindelse med helligdagene, at der bliver tid til at koble af, mens den oprindelige anledning til helligdagene er gået i glemmebogen sammen med andengradsligninger og kongerækken.

Så her får du historien bag helligdagene, og datoerne for hvornår de falder i år.

Palmesøndag - Søndag den 10. april 2022

Palmesøndag er den første helligdag i påskeugen, og som Bibelselskabet skriver; "første akt i påskedramaet". Ifølge biblen er det dagen, hvor Jesus rider ind i Jerusalem, og fejres som Messias med palmekviste og optog.

Skærtorsdag – Torsdag den 14. april 2022

Skærtorsdag markeres, fordi det ifølge Biblen, er dagen før Jesus blev henrettet. Her delte han et sidste måltid med sine disciple, hvilket er en begivenhed som blandt andet Leonardo da Vinci har forsøgt at illustrere i det berømte vægmaleri 'Den sidste nadver' som findes i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. 

Mens disciplene spiste brød og drak vin, fortalte Jesus, at måltidet, også kaldt ’nadveren’, symboliserede hans legeme og blod, hvilket skulle blive en symbolsk handling og bekræftelse af menneskes pagt med Gud. Måltidet med Jesus bød også på andre symbolske handlinger. Blandt andet badede Jesus sin disciples fødder for at illustrere, at selvom nogle mennesker synes hævet over andre, så er den, der tjener andre, den største i Guds øjne. 

Ordet ’skær’ betyder ’ren’, og skærtorsdag er således opkaldt efter denne ceremonielle handling.

Langfredag – Fredag den 15. april 2022

Langfredag er dagen, hvor Jesus korsfæstes. Dagen har fået sit navn, fordi den i Biblen beskrives som en meget lang og pinefuld dag fuld af rædsler og ydmygelser. Romerne anklagede og dømte Jesus til døden for at have udråbt sig selv som jødernes konge. Med tornekrone på hoved blev han tvunget til at bære sit kors til en henrettelsesplads udenfor Jerusalem, hvor han blev hængt på korset og siden døde.

Påskedag – Søndag den 17. april 2022

Påskedag er dagen, hvor en engel, ifølge Det Nye Testamente, fortæller de sørgende kvinder ved Jesus grav, at Jesus er genopstået - ikke blot i åndelig forstand, men som menneske.

2. påskedag – Mandag den 18. april 2022

Jesus disciple ved endnu ikke, at Jesus er stået op af sin grav, da de dagen efter, 2. påskedag, møder en mand på deres vej. De fortæller manden om deres sorg, men det er først under middagen, at det går op for dem, at manden er Jesus. Jesus tilbringer sine sidste 40 dage på jord sammen med sine disciple, inden han, Kristi himmelfartsdag, stiger til himmels.

Store Bededag - Fredag den 13. maj 2022

Fredag den 17. maj, fjerde fredag efter påske og tre uger før pinse, er det Store Bededag. Helligdagen blev indført i 1600-tallet for, som navnet antyder, at give befolkningen fri til at deltage og hellige sig kirkens gudstjenester og højmesser. En særlig tradition knytter sig til aftenen før Store Bededag. Her er det skik at spise lune hveder, en tradition, som opstod, fordi bagerne ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før store bededag og hele den følgende dag. Derfor kom man helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeboller dagen før, som folk så kunne købe med hjem til at varme og spise dagen efter. Det blev imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften - medens de endnu var lune og sprøde.

Kristi Himmelfart – Torsdag den 26. maj 2022

Efter at være genopstanden fra de døde påskedag, drog Jesus ud med sine disciple for at udbrede sin tro. 40 dage senere, på Kristi Himmelfartsdag, steg han til himmels, efter at have opfordret sine disciple til, at fortsætte udbredelsen af den kristne tro, og gøre alle folkeslag til disciple ved at døbe dem i faderens, sønnens og Helligåndens navn.

Pinsedag – Søndag 5. juni og 2. Pinsedag 6. juni 2022

Pinsen er faktisk en af kirkeårets store begivenheder, selvom den almindeligvis ikke den samme appel som jul og påske. Pinsen kaldes for den kristne kirkes fødselsdag, og navnet kommer af det græsk ord ’pentekoste’, som betyder halvtredsindstyve, hvilket refererer til, at pinsen falder 50 dage efter påske. 

I pinsen fejrer kristne verden over at Helligånden gjorde disciplene i stand til at tale alverdens sprog og dermed sprede det kristne budskab i hele verden.

Tulipaner: Sådan får du dine tulipaner til at holde længere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipan-producentens 6 bedste råd.

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når forårssolen vælter ind ad vinduerne – især når de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtigt klares. Frem med spand og svaber – her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Pollensæson i Danmark: Hvornår og hvilke pollen?
Forår
Pollenkalender: Se hvornår el, birk, græs og bynke blomstrer 

Hvis du er pollenallergiker, kender du sikkert følelsen af, at foråret og sommeren bringer mere end bare sol og varme. Pollensæsonen varierer fra år til år og afhænger af vejret – temperatur, vind og nedbør har stor betydning for, hvor meget pollen der er i luften. Tørt, solrigt og blæsende vejr får…

Læs mere
Sommertid: Hvorfor sommertid ikke længere er en selvfølge
Forår
Sommertid: Kuriøse konsekvenser sommertid 

Mens nogle lande helt har afskaffet skiftet mellem sommer- og vintertid, stiller andre stadig på urene to gange om året. Sommertid er en praksis med historiske rødder, praktiske formål – og masser af paradokser. I store dele af verden justerer man uret hvert forår og efterår. Men det gælder ikke…

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid 2025: Én time frem – og roderi i døgnrytmen 

En lille times forskel i tiden omkring sommertid lyder jo ikke af meget, men som alle ved, så er det noget der kan mærkes. Her får du de bedste råd til, hvordan du justerer rytmen – og hvorfor en lille lur ikke altid er løsningen.

Natten mellem lørdag den 29. marts og søndag den 30. marts 2025 går…

Læs mere
St. Patrick’s Day: Fejr Irlands nationaldag med parade og musik
Forår
St. Patrick’s Day: Kom med til den irske nationaldag i København 

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day' lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade - en grøn parade, der lægger op til fest og farve i København på den irske nationaldag. Alle kan deltage i paraden - når bare de har noget grønt på, fx en hat, jakke eller en Shamrock, det klassiske…

Læs mere
Stokroser: Sådan sår og dyrker du stokroser i din have
Forår
Stokroser: Så stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Trin-for-trin guide til at dyrke krydderurter indendørs
Forår
Guide til forspiring i vindueskarmen 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^