Kategori: Forår

Fridage på rad og række - Forårets helligdage 2022 

Foråret er fuld af helligdage, der ligger som perler på en snor fra Palmesøndag i april til Pinsen i juni. For de fleste betyder fridage i forbindelse med helligdagene, at der bliver tid til at koble af, mens den oprindelige anledning til helligdagene er gået i glemmebogen sammen med andengradsligninger og kongerækken.

Så her får du historien bag helligdagene, og datoerne for hvornår de falder i år.

Palmesøndag - Søndag den 10. april 2022

Palmesøndag er den første helligdag i påskeugen, og som Bibelselskabet skriver; "første akt i påskedramaet". Ifølge biblen er det dagen, hvor Jesus rider ind i Jerusalem, og fejres som Messias med palmekviste og optog.

Skærtorsdag – Torsdag den 14. april 2022

Skærtorsdag markeres, fordi det ifølge Biblen, er dagen før Jesus blev henrettet. Her delte han et sidste måltid med sine disciple, hvilket er en begivenhed som blandt andet Leonardo da Vinci har forsøgt at illustrere i det berømte vægmaleri 'Den sidste nadver' som findes i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. 

Mens disciplene spiste brød og drak vin, fortalte Jesus, at måltidet, også kaldt ’nadveren’, symboliserede hans legeme og blod, hvilket skulle blive en symbolsk handling og bekræftelse af menneskes pagt med Gud. Måltidet med Jesus bød også på andre symbolske handlinger. Blandt andet badede Jesus sin disciples fødder for at illustrere, at selvom nogle mennesker synes hævet over andre, så er den, der tjener andre, den største i Guds øjne. 

Ordet ’skær’ betyder ’ren’, og skærtorsdag er således opkaldt efter denne ceremonielle handling.

Langfredag – Fredag den 15. april 2022

Langfredag er dagen, hvor Jesus korsfæstes. Dagen har fået sit navn, fordi den i Biblen beskrives som en meget lang og pinefuld dag fuld af rædsler og ydmygelser. Romerne anklagede og dømte Jesus til døden for at have udråbt sig selv som jødernes konge. Med tornekrone på hoved blev han tvunget til at bære sit kors til en henrettelsesplads udenfor Jerusalem, hvor han blev hængt på korset og siden døde.

Påskedag – Søndag den 17. april 2022

Påskedag er dagen, hvor en engel, ifølge Det Nye Testamente, fortæller de sørgende kvinder ved Jesus grav, at Jesus er genopstået - ikke blot i åndelig forstand, men som menneske.

2. påskedag – Mandag den 18. april 2022

Jesus disciple ved endnu ikke, at Jesus er stået op af sin grav, da de dagen efter, 2. påskedag, møder en mand på deres vej. De fortæller manden om deres sorg, men det er først under middagen, at det går op for dem, at manden er Jesus. Jesus tilbringer sine sidste 40 dage på jord sammen med sine disciple, inden han, Kristi himmelfartsdag, stiger til himmels.

Store Bededag - Fredag den 13. maj 2022

Fredag den 17. maj, fjerde fredag efter påske og tre uger før pinse, er det Store Bededag. Helligdagen blev indført i 1600-tallet for, som navnet antyder, at give befolkningen fri til at deltage og hellige sig kirkens gudstjenester og højmesser. En særlig tradition knytter sig til aftenen før Store Bededag. Her er det skik at spise lune hveder, en tradition, som opstod, fordi bagerne ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før store bededag og hele den følgende dag. Derfor kom man helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeboller dagen før, som folk så kunne købe med hjem til at varme og spise dagen efter. Det blev imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften - medens de endnu var lune og sprøde.

Kristi Himmelfart – Torsdag den 26. maj 2022

Efter at være genopstanden fra de døde påskedag, drog Jesus ud med sine disciple for at udbrede sin tro. 40 dage senere, på Kristi Himmelfartsdag, steg han til himmels, efter at have opfordret sine disciple til, at fortsætte udbredelsen af den kristne tro, og gøre alle folkeslag til disciple ved at døbe dem i faderens, sønnens og Helligåndens navn.

Pinsedag – Søndag 5. juni og 2. Pinsedag 6. juni 2022

Pinsen er faktisk en af kirkeårets store begivenheder, selvom den almindeligvis ikke den samme appel som jul og påske. Pinsen kaldes for den kristne kirkes fødselsdag, og navnet kommer af det græsk ord ’pentekoste’, som betyder halvtredsindstyve, hvilket refererer til, at pinsen falder 50 dage efter påske. 

I pinsen fejrer kristne verden over at Helligånden gjorde disciplene i stand til at tale alverdens sprog og dermed sprede det kristne budskab i hele verden.

Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
DIY: Kreative gør-det-selv projekter med friske blomster 

Friske blomster kan meget mere end pynte i krukker og vaser: Sæt fx små sommerblomster i glas og ramme, brug dem som romantisk hårpynt, frys dem i isterninger til læskedrikke og drinks, eller dæk bordet med det fineste blomster-servietringe ...

 

Læs mere
Forår
Havetips fra Haveselskabet: Sådan får du dine franske anemoner til at trives 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De står ranke og stråler med deres fyldige kronblade omkring den markerede midte, og er ikke kun skønne i haven, men fungerer også perfekt som snitblomst.

Læs mere
Regler for loppemarkeder og tips til, hvordan man prutter om prisen
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2024: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Få en sund, tæt og velplejet græsplæne
Forår
Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Shopping
^