Glaspynt fra Bungalow
Cest Bon glaskuglestage
AURO økologisk bordpladeolie
Godnat lydbøger
Kategori: Påske
Gækkebreve - en dansk tradition
Redaktionen

'At gække' betyder 'at drille' eller 'at narre'. Traditionen med at klippe og sende gækkebreve findes kun i Danmark, og er således en særlig tradition for den danske kulturarv. Gække-traditionen er en gammel tradition, som for alvor blev populær omkring 1800-tallet. Dengang var gækkebreve ikke en aktivitet for børn, men en måde for unge mennesker, at sende kærlighedserklæringer til hinanden. Når man modtog et gækkebrev skulle man gætte, hvem der havde sendt brevet udfra antallet af prikker. Hvis modtageren ikke gættede rigtigt, var han 'en gæk', hvilket vil sige en nar, og han måtte som straf give et påskeæg til afsenderen. Dengang smagte påskeægget dog langt fra af chokolade, men var blot et helt almindeligt hønseæg evt. farvet ved kogning med løgskaller. En af årsagerne til, at boden skulle betales i form af et æg er muligvis, at æg havde værdi og til tider blev brugt som betaling.

Husk en vintergæk i gækkebrevet
Vintergækken spiller en central rolle i gækkebrevtraditionen. Som forårsbebuder skød vintergækken op gennem den mørke muld og 'narrede' vinteren. Med gækkebrevet skulle man sende en vintergæk, hvis man glemte det, var man selv 'en gæk'. 

Kun fantasien sætter grænser
Når man klipper gækkebreve, er det kun fantasien, der sætter grænser. Traditionelt tager man et stykke A4 ark og folder det på midten og så igen på midten og klipper det til, så man får et kvadrat. Derefter tegner man sit mønster på papiret og klipper eller skærer det ud - og vupti, så har man et gækkebrev. Husk, at levne plads et påskerim og -hilsen:

En vintergæk, en sommernar
en fugl foruden vinger
en lille ven, som har dig kær
en forårshilsen bringer

Påske
Påskelege og -traditioner

Påskedagene er perfekte til hyggelige sammenkomster og leg. Her bringer vi 6 traditionelle påskelege.

Læs mere
Påske
Farvning af æg

Man kan farve påskeæg med andet end frugtfarve. Koger du fx æg med skaller fra rødløg får æggene en rødlig nuance, mens almindelige løg giver en gylden farve. Æg kogt i kaffegrums får en smuk lys mokkafarve, mens te giver lysere nuancer. Du kan også koge æg med rødbede eller rødkål, hvilket...

Læs mere
Påske
Påskemuffins

Påskemuffins med kokos, chokolade og frisk appelsinsaft.

Læs mere
Påske
Rester fra påskebordet

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbruger-bevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

Læs mere
Påske
Lammekølle opskrift

Superlækker, letkrydret lammekølle.

Læs mere
Påske
Flødegratinerede kartofler opskrift

Gratinerede flødekartofler går godt til mange ting, men især til påskelammet må de ikke mangle. Her får du den helt rigtige opskrift.

Læs mere
Påske
Påskeæg med nougatcrunch

Odense Marcipan deler ud af påskeopskrifterne. Her får du opskriften på de lækreste påskeæg med nougatcrunch.

Læs mere
Påske
Myntegelé opskift

Til lam hører myntegelé. Fra den smukke, lille bog 'Mynte - Et frisk pust', bringer vi opskriften på en skøn æble- og myntegelé.

Læs mere
Påske
Shop: Klar til påske?

Æggeruller til fremstilling af marcipan påskeæg, hønseæg - der allerede er pustet og klar til at blive dekoreret, hørduge, glas, bestik og vaser til et smukt og veldækket påskebord. Her får du en stribe tips og dejlige idéer til en skøn og stemningsfuld påske.

 

Læs mere
Påske
Dét vidste vi ægge!

Æg og påske hører sammen som risalamande og jul. Men hvorfor gør de det? Her er, hvad du måske 'ægge' vidste om påskeæg:

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Æg til dekorering

Æg til dekorering

Påskehøns fra Nääsgränsgården

Påskehøns fra Nääsgränsgården

Romantisk påske

Romantisk påske

Påskeæg - Skaller til ophæng

Påskeæg - Skaller til ophæng

Nye Bøger
^