Palmesøndag - Søndag den 10. april 2022
Palmesøndag er den første helligdag i påskeugen, og som Bibelselskabet skriver; "første akt i påskedramaet". Ifølge biblen er det dagen, hvor Jesus rider ind i Jerusalem, og fejres som Messias med palmekviste og optog.
Skærtorsdag – Torsdag den 14. april 2022
Skærtorsdag markeres, fordi det ifølge Biblen, er dagen før Jesus blev henrettet. Her delte han et sidste måltid med sine disciple, hvilket er en begivenhed som blandt andet Leonardo da Vinci har forsøgt at illustrere i det berømte vægmaleri 'Den sidste nadver' som findes i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano.
Mens disciplene spiste brød og drak vin, fortalte Jesus, at måltidet, også kaldt ’nadveren’, symboliserede hans legeme og blod, hvilket skulle blive en symbolsk handling og bekræftelse af menneskes pagt med Gud. Måltidet med Jesus bød også på andre symbolske handlinger. Blandt andet badede Jesus sin disciples fødder for at illustrere, at selvom nogle mennesker synes hævet over andre, så er den, der tjener andre, den største i Guds øjne.
Ordet ’skær’ betyder ’ren’, og skærtorsdag er således opkaldt efter denne ceremonielle handling.
Langfredag – Fredag den 15. april 2022
Langfredag er dagen, hvor Jesus korsfæstes. Dagen har fået sit navn, fordi den i Biblen beskrives som en meget lang og pinefuld dag fuld af rædsler og ydmygelser. Romerne anklagede og dømte Jesus til døden for at have udråbt sig selv som jødernes konge. Med tornekrone på hoved blev han tvunget til at bære sit kors til en henrettelsesplads udenfor Jerusalem, hvor han blev hængt på korset og siden døde.
Påskedag – Søndag den 17. april 2022
Påskedag er dagen, hvor en engel, ifølge Det Nye Testamente, fortæller de sørgende kvinder ved Jesus grav, at Jesus er genopstået - ikke blot i åndelig forstand, men som menneske.
2. påskedag – Mandag den 18. april 2022
Jesus disciple ved endnu ikke, at Jesus er stået op af sin grav, da de dagen efter, 2. påskedag, møder en mand på deres vej. De fortæller manden om deres sorg, men det er først under middagen, at det går op for dem, at manden er Jesus. Jesus tilbringer sine sidste 40 dage på jord sammen med sine disciple, inden han, Kristi himmelfartsdag, stiger til himmels.
Store Bededag - Fredag den 13. maj 2022
Fredag den 17. maj, fjerde fredag efter påske og tre uger før pinse, er det Store Bededag. Helligdagen blev indført i 1600-tallet for, som navnet antyder, at give befolkningen fri til at deltage og hellige sig kirkens gudstjenester og højmesser. En særlig tradition knytter sig til aftenen før Store Bededag. Her er det skik at spise lune hveder, en tradition, som opstod, fordi bagerne ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før store bededag og hele den følgende dag. Derfor kom man helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeboller dagen før, som folk så kunne købe med hjem til at varme og spise dagen efter. Det blev imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften - medens de endnu var lune og sprøde.
Kristi Himmelfart – Torsdag den 26. maj 2022
Efter at være genopstanden fra de døde påskedag, drog Jesus ud med sine disciple for at udbrede sin tro. 40 dage senere, på Kristi Himmelfartsdag, steg han til himmels, efter at have opfordret sine disciple til, at fortsætte udbredelsen af den kristne tro, og gøre alle folkeslag til disciple ved at døbe dem i faderens, sønnens og Helligåndens navn.
Pinsedag – Søndag 5. juni og 2. Pinsedag 6. juni 2022
Pinsen er faktisk en af kirkeårets store begivenheder, selvom den almindeligvis ikke den samme appel som jul og påske. Pinsen kaldes for den kristne kirkes fødselsdag, og navnet kommer af det græsk ord ’pentekoste’, som betyder halvtredsindstyve, hvilket refererer til, at pinsen falder 50 dage efter påske.
I pinsen fejrer kristne verden over at Helligånden gjorde disciplene i stand til at tale alverdens sprog og dermed sprede det kristne budskab i hele verden.