Børnelænestol Riviera Maison
Spisestuestole hos BOBO
AVIVIR Baobab
Sig varmt tak for det forgangne år
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag
Redaktionen

På fredag den 17. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare. De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og i år har Fuldkornspartnerskabet udviklet en opskrift, på de lækreste varme hveder med fuldkorn. Nyd dem med kold smør med sydesalt eller med en hurtig hjemmelavet marmelade.

16 stk. 

Ingredienser:

  • 3 dl vand
  • 3 dl mælk
  • 25 g gær
  • 3 æg
  • 50 g sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • ca. 525 g hvedemel
  • ca. 525 g hvid hvedemel (fintmalet fuldkornsmel)
  • 10 g salt
  • 50 g blødt smør

Opskrift:

  • Opløs gæren i en lille sjat vand. Tilsæt dernæst det resterende vand, mælk, 2 æg (det sidste gemmes til pensling), sukker og kardemomme og bland det godt. Tilsæt så salt, smør, 500 g hvedemel og 500 g hvid hvedemel.
  • Rør ingredienserne sammen og ælt dejen i 6 minutter på køkkenbordet.
  • Tilsæt det sidste mel, hvis det er nødvendigt for at få en elastisk og smidig dej. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket i 2 timer et lunt sted.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen til en pølse og del den i 16 lige store stykker.
  • Form stykkerne til boller og placér dem med 3 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne hæve tildækket 2,5 timer et lunt sted.
  • Slå det tredje æg ud i en skål eller kop, pisk let og pensl hvedeknopperne.
  • Bag hvederne ved 220 grader i 12-14 minutter.
  • Afkøl dem på en bagerist.

Tip:

  • Mangler du et lunt sted til at hæve dit brød, kan du tænde lampen i din ovn inden du går i gang med at lave dejen. Den vil skabe nok varme til at gøre ovnen lun. Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.

Opskrift: Nem marmelade 

Ingredienser:

  • 100 g frosne brombær
  • 3 søde og modne pærer
  • 1½ dl sukker
  • 3 spsk friskpresset citronsaft

Fremgangsmåde:

  • Tø brombærrene op. Skræl pærerne, skær dem i mindre stykker og blend dem i en blender.
  • Tilsæt sukker og citronsaft og blend til massen er ensartet og jævn.
  • Tilsæt brombær og fordel brombærrene i pæremassen.
  • Syltetøjet kan opbevares køligt i 1-2 dage - men nydes bedst friskt og fx til nybagte hveder. 
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos, råkostsalater, bagte i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Borsjtj - Russisk ukrainsk rødbedesuppe

Den smukke dybrøde rødbedesuppe, kaldet borsjtj, er en skøn russisk og ukrainsk klassiker med masser af smag, vitaminer og fibre. Her får du opskriften på Borsjtj samt opskrift på små kuvertbrød ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bagte rødbeder

Bagte rødbeder er en rigtig delikatesse, der egner sig godt som tilbehør til kødretter, men som også er en herlig appetizer.

Læs mere
Vinter
Kakao for voksne

Opskrifter til en kølig dag: Varm kakao med fransk appelsinlikør og lune, hjemmebagte croissanter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Gravad laks

Gravad betyder at indgnide rå fisk med salt, sukker, dild og krydderier. Efter 1-3 døgn trækkes væsken ud af kødet og giver fisken en helt ny konsistens og smag. Syltet fennikel kan med fordel laves på forhånd. Lav rigeligt, for de smager også dejligt i en frisk salat!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelboller uden mælk

Jul er duften af friskbagte kanel- og kardemommeboller. Og selvom du ikke kan tåle laktose eller mælk, så skal du ikke undvære de klassiske, svenske kanelsnegle.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Keto boller

Ketoboller eller stenalderboller smager helt fantastisk, har en dejlig konsistens og giver god og lang mæthedsfornemmelse og stabilt blodsukker. Ketoboller kan nydes som alternativ til rugbrød og dejlige med ost eller pålæg. Perfekt til madpakken, men også som skøn snack, når den lille sult melder...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hasselnøddeparfait opskrift

Fraer den svenske konditor og kogebogsforfatter Elisabeth Johanssons skønne opskriftsamling 'VILD med is', får du her opskriften på den lækreste hasselnøddeparfait.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rød bagt salat med granatæbler

Fra Camilla Plums køkken kommer den smukkeste og lækreste salat med blommetomater, radicchiosalat, pebre og masser af smag.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Thomas Hermans Fougasse fra 'Feast'

Alle, der kender kokken Thomas Hermans professionelle karriere, ved, hvor meget det danske køkken og danske råvarer betyder for ham. Men med den nye kogebog, ’Feast’, præsenterer Herman et andet køkken, inspireret af andre kulturer, smage og traditioner fra varmere himmelstrøg, som også har en...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Vandhaner med kogende vand

Vandhaner med kogende vand

Riviera Maison barstol

Riviera Maison barstol

AURO økologisk bordpladeolie

AURO økologisk bordpladeolie

Katteskåle fra Yamazaki

Katteskåle fra Yamazaki

Nye Bøger
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
^