Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Selvom vi i dag ikke kan forestille os at skulle undvære stærke krydderier som chili, ingefær, paprika, hvidløg, nelliker, muskatnød og karry, så var de for bare 30 år sjældne at finde i almindelige danskers køkken. 

De stærke krydderiers vej til det danske køkken

Godt nok blev mange krydderier, allerede i 1500-tallet, fragtet fra Indien, Indonesien og Mellemøsten, men dengang var rejsen så lang og bekostelig, at krydderierne var forbeholdt de allerrigeste, når de nåede Europa.

Der skulle gå mange hundrede år før de fandt vej til den almindelige danskers køkken. Først i midten af 1900-tallet kunne gullaschen, skipperlabskovsen og kåldolmerne få lidt peber, og det samme gjaldt for 60´ernes benløse fugle, kalvefrikassé, krebinetter og karbonader, stegt flæsk og tarteletter.

Der var heller ikke mange krydderier at spore i 70´ernes rejecocktail, millionbøf og fondue, eller i 80´ernes tunmousse, svensk pølseret, brændende kærlighed, forloren hare eller høvdingegryde. Først i 90´erne begyndte danskerne at få smag for de stærkere krydderier, i første omgang paprika og karry, som duftede og smagte i paprikagryden og den populære ret, boller i karry.

Men siden har danskerne fået mere mod og nyder stærkt krydrede mad fra hele verden. I første omgang med retter som Sydstaternes Chili con Carne, Caribiens Salsa, Thailandsk Tom Yum, Mellemøstens Falafler, Spanske Tortilla, Indisk Phal, Koreansk Kimchi og Indonesisk Sambal Oelek. 

Inspiration til fejring af  Hot & Spicy

Stærkt krydret mad har været en integreret del af mange kulturer i århundreder, og spiller i dag en vigtig rolle i vores oplevelse af verden omkring os. Dét gør de stærke krydderier værd at fejre med nogle spændende kulinariske oplevelser:

  • Prøv nye spicy retter, der udfordrer smagsløgene, eller nyd en klassiker som fx syltede chili , chili chokoladekage, chili frikadeller, asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd eller tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 
  • Tag på en af de mange, skønne etniske restauranter, og oplev de autentiske retter fra det thailandske, indiske og mexicanske køkken.
  • Er der andre i omgangskredsen der deler din kærlighed og hang til stærke krydderier, så invitér til et lille krydderi-event, hvor I mødes og udveksler opskrifter og krydderier. Tilbered og nyd en krydret ret i fællesskab og lav en testsmagning af hinandens stærke saucer.
  • Hvis du er en nysgerrig madentusiast, kan du bruge lidt tid på at lære om de forskellige typer af chili peberfrugter. Tjek fx scoville-skalaen, der måler styrken af peberfrugter, og bliv klogere på de milde og ekstremt stærke varianter.
Vegetaropskrift fra Camilla Skov
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hyldeblomstkogte nye kartofler med junigrønt 

Fra Camilla Skov, den passionerede madskribent bag den populære instagramprofilen @vegetariskhverdag, kommer den dejligste, vegetariske opskrift med sæsonens nye kartofler og hyldeblomst.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan tjekker du om et æg er friskt - og 20 andre interessante fakta om æg 

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg…

Læs mere
Louisa Lorang opskrift
Opskrifter & råvarer
Louisa Lorang: Hashbrowns med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise 

Nyd den klassiske, amerikanske morgenmadsret hashbrowns. De små gyldne, knasende kartoffelkager er den ultimative komfortmad - ikke mindst, når de serveres med med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise. Opskriften til denne herlige ret er udarbejdet af den populære kogebogsforfatter og…

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024: En hyldest til sæsonens små, fine knolde 

Blandt sæsonens råvarer er de nye kartofler en sand delikatesse, og her er kartofler fra Samsø en særlig skøn mundfuld, og som et af sommermånedernes første kulinariske begivenheder fejrer Samsø de nye kartofler med eventet 'Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024'.

Nye kartofler er, med deres let…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelmad med hjemmelavet mayonnaise: En nem og dejlig klassiker 

Sæsonen for de små nye frilandskartofler skal fejres med en rigtig smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er kartoffelmaden så populær, at selv finere danske frokostrestauranter har den med på menuen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^