International Hot and Spicy Food Day: Kulturel madlavning åbner døren til nye oplevelser og inspiration.

Stærke krydderier spiller en vigtig rolle i mange kulturer. Den 16. januar fejres de med 'International Hot and Spicy Food Day' ...

Sådan fejrer du Hot and Spicy Food Day den 16. januar med stærke smagsoplevelser 

Den 16. januar fejrer madentusiaster over hele verden 'Hot and Spicy Food Day' med fokus på køkkenets stærkeste krydderier og deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden.

Selvom vi i dag ikke kan forestille os at skulle undvære stærke krydderier som chili, ingefær, paprika, hvidløg, nelliker, muskatnød og karry, var de for bare 30 år siden sjældne at finde i en almindelig danskers køkken.

De stærke krydderiers vej til det danske køkken

Godt nok blev mange krydderier allerede i 1500-tallet fragtet fra Indien, Indonesien og Mellemøsten, men dengang var rejsen så lang og bekostelig, at krydderierne var forbeholdt de allerrigeste, når de nåede Europa.

Der skulle gå mange hundrede år, før de fandt vej til den almindelige danskers køkken. Først i midten af 1900-tallet kunne gullaschen, skipperlabskovsen og kåldolmerne få lidt peber. Det samme gjaldt for 60’ernes benløse fugle, kalvefrikassé, krebinetter og karbonader, stegt flæsk og tarteletter.

Der var heller ikke mange krydderier at spore i 70’ernes rejecocktail, millionbøf og fondue eller i 80’ernes tunmousse, svensk pølseret, brændende kærlighed, forloren hare eller høvdingegryde. Først i 90’erne begyndte danskerne at få smag for de stærkere krydderier – i første omgang paprika og karry, som duftede og smagte i paprikagryden og den populære ret boller i karry.

Siden har danskerne fået mere mod og nyder stærkt krydret mad fra hele verden. I første omgang med retter som Sydstaternes chili con carne, Caribiens salsa, Thailands tom yum, Mellemøstens falafler, spanske tortilla, indisk phal, koreansk kimchi og indonesisk sambal oelek.

Inspiration til fejring af Hot & Spicy

Stærkt krydret mad har været en integreret del af mange kulturer i århundreder og spiller i dag en vigtig rolle i vores oplevelse af verden omkring os. Det gør de stærke krydderier værd at fejre med nogle spændende kulinariske oplevelser:

  • Prøv nye spicy retter, der udfordrer smagsløgene, eller nyd en klassiker som fx syltede chili, chili chokoladekage, chili frikadeller, asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd eller tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 
  • Tag på en af de mange, skønne etniske restauranter, og oplev de autentiske retter fra det thailandske, indiske og mexicanske køkken.
  • Er der andre i omgangskredsen der deler din kærlighed og hang til stærke krydderier, så invitér til et lille krydderi-event, hvor I mødes og udveksler opskrifter og krydderier. Tilbered og nyd en krydret ret i fællesskab og lav en testsmagning af hinandens stærke saucer.
  • Hvis du er en nysgerrig madentusiast, kan du bruge lidt tid på at lære om de forskellige typer af chili peberfrugter. Tjek fx scoville-skalaen, der måler styrken af peberfrugter, og bliv klogere på de milde og ekstremt stærke varianter.
Farverige rodfrugter i sæson
Opskrifter & råvarer
Sæson: Kender du dine rødder? 

Kender du sæsonens skønne rødder: rødbede, grønkål, gulerod, hvidkål, peberrod, porre, pastinak, knoldselleri, jordskok, kartoffel, persillerod og rosenkål?

Lige nu bugner supermarkederne af alverdens fantastiske kilder til stor smag og vigtige vitaminer og mineraler. Dyk ned i fun facts om…

Læs mere
Nem gryderet – brug rester fra køleskabet til grundopskriften
Opskrifter & råvarer
Gryderet grundopskrift: Nem vintergryderet, der kan varieres i det uendelige 

Gryderetter er den perfekte ret til kolde vinteraftener. Med en enkel grundopskrift kan du skabe en smagfuld ret, der både varmer, mætter og giver dig mulighed for at bruge rester fra køleskabet: Der skal kun få ingredienser til, et par timer på komfuret – og voilà – så er der serveret!

Læs mere
Bagte rødbeder er nemme at tilberede - og helt perfekt tilbehør til vinterretter
Opskrifter & råvarer
Bagte rødbeder – en klassiker til vinterens retter 

Bagte rødbeder er ikke bare en flot kulørt ret, men smager skønt og fungerer perfekt som tilbehør til alt fra stegt andebryst, oksemørbrad og lammekoteletter, til kylling, vildtretter - og som en del af en vegetarisk menu.

Rødbeder er både alsidige og nemme at tilberede, og så er de kendt for…

Læs mere
Hjemmebagte croissanter kræver lidt tålmodighed, men resultatet er det hele værd.
Opskrifter & råvarer
Fransk vinterhygge: Kakao med appelsinlikør og hjemmebagte croissanter 

Forestil dig en grå vinterdag i Paris, hvor du søger ly på en lille, lun café. Duften af friskbagte croissanter og varm kakao fylder luften, og med en sprød, smørfyldt croissant og en kop dampende kakao tilsat et strejf af aromatisk Cointreau glemmer du hurtigt alt om det kolde, våde vejr ... …

Læs mere
Plantebaseret mad: Sådan bruger du umami og krydderier til at få retter, der minder om kødretter
Opskrifter & råvarer
Umami: Hemmeligheden bag smagfuld vegetarisk mad 

Flere og flere danskere skruer ned for kød og op for grøntsager. Nogle går hele vejen og spiser vegetarisk, mens andre blot ønsker at reducere kødforbruget for sundhedens, klimaets eller nysgerrighedens skyld. Men én forestilling står stadig i vejen for mange: at plantebaseret mad er kedeligt og…

Læs mere
Rødkålssalat: En farverig og aromatisk rødkål med stor smag. Perfekt til julens klassiske retter
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike, appelsin og sorte sesamfrø 

Blandt julebordets klassikere er den lune rødkål et uundværligt tilbehør til and, flæskesteg og andre traditionelle retter. Denne version er krydret med hindbæreddike, appelsinsaft og varme krydderier, som giver en skøn balance mellem sødme og syre. Sorte sesamfrø tilføjer fine smagsnoter og giver…

Læs mere
Chokoladesmåkager: Sådan laver du store chokoladecookies, der smelter på tungen
Opskrifter & råvarer
Store chokoladesmåkager: Sprøde cookies med blød midte 

Blandt skønne småkager er chokoladecookies simpelthen ikke til at komme udenom. Disse uimodståelige chokoladelækkerier med det sprøde ydre og en blød midte, smelter på tungen. Smagen er intens og rig og lige så perfekte til kaffen som til desserten med vaniljeis på toppen.

Læs mere
Lav nemt dine egne lakridsbolsjer med opskriften fra Urtegaarden.
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Iransk køkken: Dessert
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Iransk frugtsalat med safran og granatæble 

Julen behøver ikke kun at byde på de traditionelle desserter som risalamande. Camilla Plums opskrift på iransk frugtsalat er et frisk og aromatisk alternativ med safran, granatæble og tørrede frugter. Den smukke, farverige dessert tilføjer julen nogle spændende og eksotiske smagsoplevelser, og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^