International Hot and Spicy Food Day: Kulturel madlavning åbner døren til nye oplevelser og inspiration.

Stærke krydderier spiller en vigtig rolle i mange kulturer. Den 16. januar fejres de med 'International Hot and Spicy Food Day' ...

Sådan fejrer du Hot and Spicy Food Day den 16. januar med stærke smagsoplevelser 

Den 16. januar fejrer madentusiaster over hele verden 'Hot and Spicy Food Day' med fokus på køkkenets stærkeste krydderier og deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden.

Selvom vi i dag ikke kan forestille os at skulle undvære stærke krydderier som chili, ingefær, paprika, hvidløg, nelliker, muskatnød og karry, var de for bare 30 år siden sjældne at finde i en almindelig danskers køkken.

De stærke krydderiers vej til det danske køkken

Godt nok blev mange krydderier allerede i 1500-tallet fragtet fra Indien, Indonesien og Mellemøsten, men dengang var rejsen så lang og bekostelig, at krydderierne var forbeholdt de allerrigeste, når de nåede Europa.

Der skulle gå mange hundrede år, før de fandt vej til den almindelige danskers køkken. Først i midten af 1900-tallet kunne gullaschen, skipperlabskovsen og kåldolmerne få lidt peber. Det samme gjaldt for 60’ernes benløse fugle, kalvefrikassé, krebinetter og karbonader, stegt flæsk og tarteletter.

Der var heller ikke mange krydderier at spore i 70’ernes rejecocktail, millionbøf og fondue eller i 80’ernes tunmousse, svensk pølseret, brændende kærlighed, forloren hare eller høvdingegryde. Først i 90’erne begyndte danskerne at få smag for de stærkere krydderier – i første omgang paprika og karry, som duftede og smagte i paprikagryden og den populære ret boller i karry.

Siden har danskerne fået mere mod og nyder stærkt krydret mad fra hele verden. I første omgang med retter som Sydstaternes chili con carne, Caribiens salsa, Thailands tom yum, Mellemøstens falafler, spanske tortilla, indisk phal, koreansk kimchi og indonesisk sambal oelek.

Inspiration til fejring af Hot & Spicy

Stærkt krydret mad har været en integreret del af mange kulturer i århundreder og spiller i dag en vigtig rolle i vores oplevelse af verden omkring os. Det gør de stærke krydderier værd at fejre med nogle spændende kulinariske oplevelser:

  • Prøv nye spicy retter, der udfordrer smagsløgene, eller nyd en klassiker som fx syltede chili, chili chokoladekage, chili frikadeller, asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd eller tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 
  • Tag på en af de mange, skønne etniske restauranter, og oplev de autentiske retter fra det thailandske, indiske og mexicanske køkken.
  • Er der andre i omgangskredsen der deler din kærlighed og hang til stærke krydderier, så invitér til et lille krydderi-event, hvor I mødes og udveksler opskrifter og krydderier. Tilbered og nyd en krydret ret i fællesskab og lav en testsmagning af hinandens stærke saucer.
  • Hvis du er en nysgerrig madentusiast, kan du bruge lidt tid på at lære om de forskellige typer af chili peberfrugter. Tjek fx scoville-skalaen, der måler styrken af peberfrugter, og bliv klogere på de milde og ekstremt stærke varianter.
Hjemmelavet frugt- og bærmos i skål klar til servering
Opskrifter & råvarer
Super nem og alsidig hjemmelavet frugt- og bærmos 

Hjemmelavet frugt- og bærmos er nem at tilberede, indeholder kun ganske lidt raffineret sukker og smager helt fantastisk med is og desserter, kager - og ikke mindst på toppen af yoghurten.

Læs mere
Alt om grønne asparges: Tilberedning, sæson og opskrifter
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Rabarberkompot til både sødt og salt
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot – sødt, syrligt og alsidigt 

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstaveligste forstand – at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter. Men de lange stængler er også velegnede som tilbehør til både grillet kød og fjerkræ.

Her får du en klassisk opskrift på rabarberkompot, som kan serveres både varm og kold –…

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Cheesecake med lime - Sød, syrlig - og helt uimodståelig! 

Har du smag for syndige, søde og syrlige kager? Så vil du elske cheesecake med lime. Her mødes den klassiske cremede ostekage med friskheden fra lime – og resultatet er en uimodståelig balance mellem sødt og syrligt.

Læs mere
Opskrift: Klassisk rabarbertærte med kold flødeskum og friske jordbær på toppen.
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Påskeopskrifter med forårets råvarer
Opskrifter & råvarer
Påskeopskrifter: 12 lækre retter til påskefrokosten 

Foråret er kommet med lys og lune dage, sprøde tulipaner og anemoner i skovbunden - og dét skal fejres i påsken. Måske kan der i påskedagene blive tid til at nyde en ægte dansk påskefrokost, et veldækket bord med sildebasser, lam, æg og forårssalater – og snaps, ikke at forglemme. Altså sådan en…

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Misosuppe – opskrift på den klassiske japanske suppe med tofu og tang
Opskrifter & råvarer
Misosuppe - den ultimative opskrift på japansk umami 

Misosuppe er en dyb, velsmagende og nærende suppe, der kombinerer umami, salt, sødme og let bitterhed i én harmonisk skål. Suppens base er misopasta, en fermenteret sojapasta fyldt med probiotiske bakterier, der kan gavne tarmfloraen.

Dashi, en japansk bouillon, giver en subtil og fyldig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Kimchi er en smagsintensiv, sprød og fermenteret delikatesse, der kombinerer syre, salt og varme. Den tilføjer dybde til både asiatiske retter og hverdagsmåltider som grillet kød, sandwiches og salater.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^