Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Selvom vi i dag ikke kan forestille os at skulle undvære stærke krydderier som chili, ingefær, paprika, hvidløg, nelliker, muskatnød og karry, så var de for bare 30 år sjældne at finde i almindelige danskers køkken. 

De stærke krydderiers vej til det danske køkken

Godt nok blev mange krydderier, allerede i 1500-tallet, fragtet fra Indien, Indonesien og Mellemøsten, men dengang var rejsen så lang og bekostelig, at krydderierne var forbeholdt de allerrigeste, når de nåede Europa.

Der skulle gå mange hundrede år før de fandt vej til den almindelige danskers køkken. Først i midten af 1900-tallet kunne gullaschen, skipperlabskovsen og kåldolmerne få lidt peber, og det samme gjaldt for 60´ernes benløse fugle, kalvefrikassé, krebinetter og karbonader, stegt flæsk og tarteletter.

Der var heller ikke mange krydderier at spore i 70´ernes rejecocktail, millionbøf og fondue, eller i 80´ernes tunmousse, svensk pølseret, brændende kærlighed, forloren hare eller høvdingegryde. Først i 90´erne begyndte danskerne at få smag for de stærkere krydderier, i første omgang paprika og karry, som duftede og smagte i paprikagryden og den populære ret, boller i karry.

Men siden har danskerne fået mere mod og nyder stærkt krydrede mad fra hele verden. I første omgang med retter som Sydstaternes Chili con Carne, Caribiens Salsa, Thailandsk Tom Yum, Mellemøstens Falafler, Spanske Tortilla, Indisk Phal, Koreansk Kimchi og Indonesisk Sambal Oelek. 

Inspiration til fejring af  Hot & Spicy

Stærkt krydret mad har været en integreret del af mange kulturer i århundreder, og spiller i dag en vigtig rolle i vores oplevelse af verden omkring os. Dét gør de stærke krydderier værd at fejre med nogle spændende kulinariske oplevelser:

  • Prøv nye spicy retter, der udfordrer smagsløgene, eller nyd en klassiker som fx syltede chili , chili chokoladekage, chili frikadeller, asiatiske chili- & honningmarinerede kyllingespyd eller tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 
  • Tag på en af de mange, skønne etniske restauranter, og oplev de autentiske retter fra det thailandske, indiske og mexicanske køkken.
  • Er der andre i omgangskredsen der deler din kærlighed og hang til stærke krydderier, så invitér til et lille krydderi-event, hvor I mødes og udveksler opskrifter og krydderier. Tilbered og nyd en krydret ret i fællesskab og lav en testsmagning af hinandens stærke saucer.
  • Hvis du er en nysgerrig madentusiast, kan du bruge lidt tid på at lære om de forskellige typer af chili peberfrugter. Tjek fx scoville-skalaen, der måler styrken af peberfrugter, og bliv klogere på de milde og ekstremt stærke varianter.
Sesamboller til både burgere og sandwich.
Opskrifter & råvarer
Sesamboller til burger og sandwich 

Sesamboller er den perfekte allround bolle, ideel til både burger og sandwich. Disse luftige og lækre boller er nemme og hurtige at lave og passer perfekt til picnicen eller som en del af madpakken. Med en sprød sesamtop og blød krumme er de også perfekte til en hjemmelavet sandwich eller burger.

Læs mere
Ketoboller med frø og chokolade
Opskrifter & råvarer
Ketoopskrift: Kernestykker med chokolade 

Opskriften på Jane Faerbers herlige kernestykker fra hendes bog 'LCHF - Året rundt'. Kernestykkerne er fulde af sunde frø, kerner og frø, og udarbejdet på Keto- og LCHF-kosts principper. Opskriften, der her er bragt med tilladelse fra Politikens Forlag, er super nem, og kan være en sund og lækker…

Læs mere
Sådan laver du den perfekte broccoli- og porretærte: En kombination af sprød tærtedej og friske grøntsager.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Madtærte - vegetarret med bcroccoli og porre 

Broccoli- og porretærte er en nem og lækker opskrift, perfekt til både frokostbordet og som en let middag. Med en sprød tærtedej og et fyld af friske grøntsager, kombineret med æg og ost, kan du hurtigt få sat en den dejlige tærte på bordet. Følg vores enkle trin-for-trin guide:

Læs mere
Foccacia med grøntsager og feta: Prøv Anne W. Ravns opskrift på foccacia, Madbrød med rødkål, rosenkål og broccoli
Opskrifter & råvarer
Foccacia brød i flere variationer 

Foccacia er et dejligt mættende madbrød, som fungerer perfekt til madpakker, mellemmaden og som tilbehør på middagsbordet. Her får du grundopskriften på en basisdej, der bages som bradepandebrød med den topping, du har allermest lyst til.

Læs mere
Brug butterdej til dine pølsehorn, og nyd den sprøde krumme og smørrets runde smag
Opskrifter & råvarer
Butterdejspølsehorn - Små sprøde mundfulde 

At bage pølsehorn med butterdej i stedet for almindelig dej har flere unikke fordele, der gør dem til en særlig lækker snack. Butterdej består af mange tynde lag dej og smør, hvilket giver en let og sprød tekstur, der adskiller sig fra den mere tætte og brødagtige konsistens af almindelig dej.

Med…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Kreative jordbær opskrifter til sommeren, nye måder at nyde friske bær, fra salater til desserter
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrifter: 4 nye måder at nyde friske jordbær på 

Sæsonen for danske jordbær er kort, så det gælder om at få mest ud af de fine bær, mens de stadig er at finde på hylderne. Hvis du kan bruge til inspiration, så kig med her, hvor vi præsenterer fire kreative, nye måder, at nyde dine friske jordbær på.

Læs mere
Opskrift: Pasta med spinat og champignon
Opskrifter & råvarer
Pastasalat med stor umami-smag 

Orker du ikke at stå i køkkenet i aften, så har vi en perfekt idé til et nemt og lækkert måltid med ingredienser, du formentligt allerede har liggende. I så fald kan sidegevinsten være, at du får ryddet ud i de 'glemte' grøntsagsrester i køleskabet - og måske også sparret lidt på madbudgettet.

Læs mere
Opskrift: Grillet rødspætte
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grillet rødspætte med nye kartofler 

Rødspætte kan købes hele året, men der er nogen, der mener, at den er bedst i det sene forår og tidlig sommer. Og det er jo helt perfekt, for så kan den få en tur på grillen.

Læs mere
Hjemmelavede BBQ-sauce & marinader
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: BBQ-sauce & marinader  

Det er jo krydderierne og marinaderne, som giver det sidste ekstra pift til grillkødet, og med disse to opskrifter på BBQ-sauce og marinade kan du forvandle ethvert stykke kød til en kulinarisk oplevelse.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^