Kategori: Julemad
Sild på julefrokostbordet
Sildetatar
- med rørt røget æggeblomme, havtorn og lyn syltede løg
(2 pers.)
Det skal du bruge:
- 1 stk. kryddersild i små stykker
- 1 stk. marineret sild - deles i 6 tynde strimler
- 1/2 agurk i tynde strimler
- 1 spsk. havtorn og lidt frisk skovsyre eller andet
- grønt
- 1 rødløg skåret i tynde skiver
- 1 stk. æggeblomme
- 1 tsk. sennep
- Saft af en halv citron
- 2 spsk. røget rapsolie
- 1 tsk. røget paprika og lidt røget salt
- 1 tsk. akaciehonning
- 2 spsk. æbleeddike
- 1 skive ristet rugbrød
Sådan gør du:
- Sildene skæres i henholdsvis tynde strimler og små stykker og vendes med den strimlede agurk.
- Æggeblommen røres sammen med sennep, olie samt citron til det er som en tyk dressing.
- Løgskiverne vendes med Akaciehonning, æbleeddike og lidt røget salt - står i 3 min.
Anretning:
- Kom den rørte æggeblomme på tallerkenen, herpå lægges sildetataren.
- Drys med havtorn, krydderurter og de syltede løg. Serveres med ristet rugbrød.
Sildesandwich
- med rødbedespirer og karrysild
Det skal du bruge:
- 2 stk. karrysild
- 1 tsk. ristet karry
- 1 knsp. lakrids
- 5 blommetomater - deles i halve
- 2 spsk. rødbedespirer
- 1 spsk. saltede kapers
- 1 wrap
- 2 skiver rødløg
- 1 par blade hjertesalat
Sådan gør du:
- Rist karry. Skær wrappen til i ønsket størrelse, så du har en top og en bund, og rist dem et par minutter på panden. Drys med lakrids og ristet karry.
- Læg først tomater på. Derefter karrysild, løg og spirer.
- Læg toppen på og hvis du kan tåle det – så prøv lige med ristet spegeskinke eller bacon som et ekstra pift.
Sildetortilla
- med friske tomater
Det skal du bruge:
- 2 æg. – slås ud og piskes med 2 spsk. mælk, lidt røget salt og peber.
- 5 stk. små tomater i forskellige farver. Tomaterne deles.
- Frisk basilikum
- Friskhøvlet parmesan
- 1 tsk. saltede capers
- Lidt olie til at stege i
- 2 stk. kryddersildefileter
- Salt rub af 1 tsk. sellerisalt, grov lakrids, røget paprika, rørsukker og røget salt – du kan også købe en færdig rub, men vælg en med røg.
Sådan gør du:
- Slå æggene ud og pisk dem sammen med 2 spsk. mælk lidt røget salt og peber.
- Varm en lille pande op, kom olie på, og steg de halve små tomater. Hæld de sammenpiskede æg på panden, og sæt den i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.
- Sildene deles og halvdelen vendes i rub, og serveres sammen med tortilla og resten af sildene.
Sildeballotine
- med snapsegelé, syltetgran og røget mayo
Det skal du bruge:
- 1 stk. hvid-sild i strimler- 3 pr sild
- 1 stk. kryddersild i strimler- 3 pr sild
- 2 kviste dild
- Lidt røget salt
- 2 dl husblas
- 1 dl snaps
- 10 stk. danske bøgehatte
- 100 gr friske granskud
- 3 dl æbleeddike - koges med 1 spsk. røget salt, 3 spsk. honning, 1 tsk. hvide peberkorn. Hældes over gran og lader det trække en time.
- 1 stk. rødbeder (Bolsjebeder) i meget tynde skiver
- Lidt friske spise blomster
- 1/2 dl pasteuriserede æggeblommer
- Saft fra 1 citron
- 2 spsk. æbleeddike
- 2 dl koldpresset rapsolie (måske lidt mere - den skal være tyk) - Brug den kold røget
- Salt røget og peber
- 1 tsk. røget paprika
Sådan gør du:
- Pasteuriserede æggeblomme, citronsaft og hvidvinseddike piskes sammen i en skål. Tip skrå og pisk imens rapseolie hældes i en tynd stråle.
- Bliv ved med at piske til en konsistensen er tyk. Smag til med salt, peber og citron.
- Husblas udblødes og vendes i den lune snaps.
- Sildene ligges på film – Her på dild og så sild. Kom lidt gele ned over, hvorefter silden rulles sammen. Husk at klemme enderne godt sammen til en rund fast pølse. Lig pølsen på køl ca. 30 min
- Hver rulle deles i tre.
Grillet sild
- med grillet agurk, solskins mayo og bagt løgæg
Det skal du bruge:
- 1 stk. hvid sild – tørret og grillet 1 min på skindsiden på meget varm gril (en støbejerns grill er god).
- 1 stk. rødløg pilles og skæres i skiver – gerne lidt tykke, som deles i de enkle ringe.
- 3 skiver agurk – 3 cm høje. De grilles 1 minut. Kom så 1 dl kogende æbleeddike over samt en spsk. Akaciehonning.
- 1 stk. rød løg deles i to – brug kun den yderste ring.
- 1 æg
- 1/2 dl pasteuriserede æggeblommer
- 2 spsk. dl æbleeddike
- 2 dl rapsolie (koldpresset)
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Pasteuriserede æggeblommer, æbleeddike og sennep piskes sammen i en skål. Pisk imens rapsolie hældes i i en tynd stråle ved høj hastighed. Pisk til det er tykt.
- Bliv ved med at piske til konsistensen er tyk. Bland finthakket estragon i, og smag til med salt, peber og citron.
- Silden grilles og lægges efterfølgende på en tallerkenen.
- Det halve løg – hvor det kun er den yderste ring- –sættes på en varm pande. Slå ægget ud i løget. Dette bages ved ca. 160 grader i 8 minutter.
- Kom den grillede agurk på tallerkenen sammen med en lækker klat mayo.
Silde frokostwraps
Det skal du bruge;
- 1 rugbrødswrap lunes 3-5 min. ved 160 grader.
- 1 stk. sildefilet
- 2 stk. kogte kartofler
- 2 spsk. skyr
- 1 spsk. sennep
- 1 radicchiosalatblad
- 2 skiver agurk på den lange led
- Frisk dild
- Sennepssalat (små skud)
- Citron
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Wrappen smøres med sennep og skyr – herpå lægges salat, agurk og derefter silden.
- Dernæst skiveskåret kartoffel og frisk dild. Afslutningsvis krydres med peber og saft af en citron.
- Wrappen rulles stramt.