Ingredienser til dejen
- 400 g hvedemel
- 200 g stuetempereret smør
- 150 g flormelis
- 1½ tsk stødt kanel
- 1½ tsk stødt nellike
- 4-5 æggeblommer (110 g)
Ingredienser til glasur
- 150 g sigtet flormelis
- ca. 50 g pasteuriserede æggehvider
Sådan gør du
- Ælt hvedemel, stuetempereret smør, flormelis, kanel og nellike sammen, til det smuldrer.
- Kom æggeblommerne i og ælt videre, til dejen samler sig og bliver ensartet.
- Stil den i køleskabet i ½ time.
- Tag dejen ud og rul den relativt tyndt ud i lidt ekstra mel. Udstik ønskede figurer – mænd, koner, grise osv.
- Saml de store og de små figurer på hver deres bageplade beklædt med bagepapir, så alle kager på den samme plade skal have samme tid i ovnen.
- Ælt alle dejrester sammen til en ensartet dej og gentag udrulningen. Du kan lave små pebernødder af de sidste små stykker dej.
- Bag figurerne i ovnen ved 170 grader i 8-18 minutter afhængigt af tykkelse og størrelse. Kig til dem med jævne mellemrum.
- Afkøl de bagte kager på en bagerist, inden de pyntes med sprøjteglasur.
Glasur
- Pisk flormelis og æggehvider til en hvid og luftig masse med en håndmikser. Den er færdig det øjeblik, den ikke flyder sammen, når du stopper piskningen.
Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller en engangssprøjtepose, som du klipper et ganske lille hul i. Pynt figurerne efter eget valg og lad dem lufttørre nogle timer, inden du kommer dem i tætsluttende dåser
Krydderkagerne bliver endnu mere dekorative, hvis du drysser dem med fx hakkede pistacienødder, mandler, krymmel, frysetørrede hindbær, sølvkugler eller andet. Det er oplagt at slippe børnene løs med farvet glasur, glimmer og kugler på disse figurer. De elsker det.
Opskriften på 'Julemænd og -koner' er fra Mette Blomsterbergs bagebøger, som du kan læse mere om og bestille på Metteblomsterberg.com