Kategori: Julemad

Panforte med Adam & James Price 

Panforte er en ægte italiensk specialitet. Her en opskrift på den delikate kage fra Brdr. Prices fine, nostalgiske opskriftsamling ’Jeg glæder mig i denne tid’.

Brdr. Prices opskrift på italiensk Panforte
Panforte stammer helt tilbage fra renæssancen i det nordlige Italien, nærmere betegnet byen Siena, hvor den stadig er en specialitet. Den har meget lang holdbarhed og smager krydret og intens.
"Det er ikke en kage, man spiser store mængder af. Men et par mundfylde til en god kop espresso er som at rejse med smagsløgene til Siena på et par sekunder." skriver brødrene og anbefaler, at man kaster sig ud i at finde sin personlige variant af panforte: "Prøv med andre krydderier - eller juster op og ned på forholdet. Andre nødder kan også anvendes."

Ingredienser:

 • 160 g Flyden honning
 • 130 g sukker
 • 100 g valnødder, hakkede
 • 100 g. sukat, hakket
 • 100 g. pomeranskal, hakket
 • 100 g figner, hakkede
 • 50 g kakaopulver
 • 1/2 tsk, stødt muskatnød
 • 1/2 tsk. stødt nellike
 • 1/2 tls. stødt koriander
 • 1/2 tsk. stødt allehånde


Sådan gør du:

 • Varm honning op i en lille gryde og kom sukkeret i. Lad det opløse og varm blandingen op til ca. 115 grader. Brug sukkertermopmeter eller se, om en lille smule af sukker/honning-blandingen danner en lille, blød kugle, når den droppes i et glas koldt vand. Så er temperaturen i orden.
 • Bland alle ingredienserne i sukker(honning-blandinge. Den bliver meget fasty i konsistensen og svær at arbende med - med bliv ved!
 • Kom dejen i en velsmurt springform på 20 - 22 cm i diameter. Pres sammen og glat ud, til overfladen er ensartet og fylder formen
 • Bag i oven ved 150 grader i ca. 30 minutter. Tag panforten ud af formen og lad den afkøle. Den kan holde sig længere i en lufttæt beholder
 • Drys med florsukker og skær den i tynde stykker.

Jul med Adam og James Price
Med den nostalgiske opskriftsamling ’Jeg glæder mig i denne tid’ samler de to nemlig alt, der lugter brunt og brændt, og som vækker minder om barndommens juleaften.
”Man kan pive nok så meget over det fugtig-kold-blæsende danske vintervejr og mørket, der lægger sig som en tungsindig dyne over os fra november til februar. Men så meget desto mere må man som kok finde glæde i, at vi bor i et land med fire årstider og al den skønne, gedigne vintermad, som man opdager, at man faktisk har savnet.” skriver brødrene i bogens forord. ”Vi har samlet en række af vores yndlingsretter, som enten er direkte relateret til julen – eller som er retter, vi typisk finder frem, når kulden og mørket er over os. De er repræsenterende for det meget blandede og vidtfavnende køkken, som vi oplevede i vores barndomshjem, og som også kommer til udtryk i den mad, vi selv har opdaget eller digtet os frem til senere i vores amatør-kokkeliv.”
Her er danske klassikere, som helstegt gås med kvæder, bankekød og flæskesteg, og der er fransk inspirerede retter, som Confit de canard, Pot au Feu, og Anderilette. Der er opskrifter på oksehaleragout, gullashsuppe og familien Prices farcerede kalkun med sauce og tændstikkartofler. 
Der er inspiration til julefrokostbordet og opskrifter på blandt andet sildesalat, finker, hjemmelavet medister, rullepølse og sylte, gravad laks og æbleflæsk samt James´ ultimative flæskestegssandwich.
Bogen byder også på opskrifter på varme drikke, som ’Hot Buttered Rum’ og Vinterpunch – og skønne desserter og kager, som julesmåkager og -trøfler, honningkage, Baba au Rhum romkage og opskriften på brdr. Prices Sachertorte. Fra bogen bringer vi her opskriften på italiensk panforte.

 

Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Julemad
Juleklejner - Hjemmebag er bare bedre! 

Den sløjfeformede klejne er en gammel, fin julesmåkage, som er kendt og elsket over hele Norden. Klejner er muligvis ikke den nemmeste julesmåkage at bage, men der er ingen tvivl - hjemmelavede klejner smager bare bedre! Søde og bløde inde, sprøde udenpå :)

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvins-gløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, f.eks. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Julemad
Opskrift fra Aarstiderne: Havregrynskugler Delight  

Aarstidernes opskrift på havregrynskugler i den delightfulde udgave med dadler og mandler.

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Hver dag til og med 22. december fra kl. 10.00-16.00 holder Camilla Plum økologisk julemarked på Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Her kan man nyde en hyggelig dag blandt boder fyldt til randen med delikate lækkerier og kreative ideer til jul og gaver.

"I år byder vi igen på et flot udvalg af pynt,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^