- Julespecialitet i det sydlige Afrika: Proteinrige larver
Mens de tykke larver fra mopan møl tidligere udgjorde en vigtig kilde til protein i afrikanske lande som Zimbabwe, Zambia, Botswana, den nordlige del af Sydafrika og Namibia, så nydes de i dag mest som delikatesse. Da sæsonen for mopan larver netop er omkring jul, er det oplagt at de er en del af juletraditionen.
- Julespecialitet i Brasilien og Portugal: Klipfisk
Både i Brasilien og Portugal er klipfisk, bakalau eller bacalao, en juledelikatesse. I Brasilien serveres den med bacon og maniok Farofa, inspireret af Brasiliens oprindelige folk, mens man i Portugal spiser klipfisk gratineret med grøntsager, rodfrugter og bechamelsauce.
- Julespecialitet i Italien: Bouillonsuppe med tortellini
Ligesom i Danmark, er suppe populært i vinterhalvåret i Italien. Ikke mindst i julen, er bouillon suppe med kylling og ricotta fyldte tortellini en yderst populær ret.
Blandt mange skønne italienske desserter, er det især den traditionelle Panforte der serveres i julen.
- Julespecialitet i Ungarn: Karpesuppe
I Ungarn kan man kigge langt efter juleanden, her er julens favorit ret nemlig den paprikakrydrede fiskesuppe, Halászlé, der tilberedes med grøntsager, jordfrugter og ferskvandsfisken, karpe.
- Julespecialitet i Polen: Rødbedesuppe og dublings
Også i julen nyder polakkerne den dejlige traditionelle rødbedesuppe, barszcz (den polske variant af russisk borsjtj) som serveres med fyldte dublings kaldet pierogi.
- Julespecialitet i Filippinerne: Grillet svinekød, ris og østerssauce
I Filippinerne fejres højtiden med den traditionelle ret, Kawali, hvor stykker af mørt, sprødt svinekød serveres med ris og østerssauce.
- Julespecialitet i Frankrig: Chokoladeroulade
I Frankrig er julebordets højst skattet delikatesse rouladen, Bûche de Noël. Smagen af chokolade og kagens svampede konsistens er vigtig, men endnu vigtigere er kagens dekoration, som gerne skal få rouladen til at ligne en træstamme.
Bûche de Noël er også en populær juledessert i Belgien og Schweiz samt i tidligere franske kolonier som Canada og Libanon.
- Julespecialitet i Rusland: Salat anretning med syltede sild
Fisk hører hjemme på julebordet i Rusland, især den traditionelle Selyodka Pod Shuboy, hvilket direkte oversat er noget i retningen af 'sild under en pelsfrakke'. Selyodka Pod Shuboy kan bedst beskrives som en salat anrettet i lag af hakket hårdkogte æg, hakkede kogte rødbeder, revet gulerod, hakkede løg, syltede sild i tern og mayonnaise.
- Julespecialitet i Norge: Dampet fårehoved
At påstå at alle nordmænd er vilde med retten smalahove, er nok være en overdrivelse. Den traditionelle ret, hvis hovedingrediens er dampet fårehoved, var tidligere en yndet delikatesse, men i dag skal man være meget heldig, hvis man vil smage smalahove.
Måske tænker du, at der vel heller ikke er meget kød at komme efter på sådan et fårehoved, men nu er det heller ikke kødet der gør retten til en særlig oplevelse. De bedste dele skal efter sigende først og fremmest være øjne og øre, hvorefter man kan gå ombord i små lunser kød fra kraniet.
- Julespecialitet i England: Svampet krydderkage og brændevin
Christmas Pudding er en ærkebritisk juledessert. Kagen er tung og svampet, krydret med kanel og ingefær, og fyldt med nødder og dadler. Nydes gerne med brændevin.