Læg trygt bekymringerne til side
Som forældre kan man godt være i tvivl; er julemanden bare en hyggelig og harmløs illusion, eller er det en løgn, som kan have konsekvenser for tilliden mellem barn og voksen?
Det spørgsmål har psykologer fra Southwest Missouri University sat sig for at undersøge. Gennem samtaler med børn i indskolingen kunne psykologerne først og fremmest konkludere, at børnene generelt var klar over, at julemanden ikke findes, når de nåede 7-års alderen.
Blandt de børn, der kendte sandheden om julemanden, gav kun få udtryk for frustration over bedraget, mens den overvejende del af børnene synes det havde været dejligt at tro på julemanden. Og ifølge den danske psykolog og forfatter, Charlotte Clemmensen, er der ingen grund til bekymring, når det kommer til børns tro på julemanden.
”Nogle forældre spørger om det ikke kan ske, at børnene mister tilliden til dem, når de har løjet. Svaret er nej – det gør de ikke. Børn elsker historier og myter om rare figurer som fx julemanden, specielt når det indgår som en del af legen med mor og far. Børn kan fint håndtere, at det var noget vi bare legede og tager på ingen måde skade af, at erfare de barske kendsgerninger.” siger hun. ”Fortællingerne om julemanden, rensdyr, nisser og anden magi, er til gengæld med til at bringe juleglæden frem i både store og små. Det skaber et fællesskab, magi og glæde.”
Julemanden kommer på besøg
Børns begejstring for julemanden, er ikke mindst noget man oplever, når man som Mads er hyret til at spille julemand juleaften.
”At spille julemand og dele gaver ud til børnene, er simpelthen en fantastisk oplevelse” fortæller Mads, der igen i år bruger eftermiddagen på at lægge vejen forbi juleglade børnefamilier og ønske glædelig jul.
”Der er jo ingenting som børnenes begejstring, når de ser julemanden. Og for mine egne børn, der nu er store, og for mig selv, da jeg var barn, var julemandens besøg det absolutte højdepunkt juleaften.”
Når barnet opdager, at det er en myte
Børns erkendelse af, at julemanden ikke eksisterer, kommer ikke fra den ene dag til den anden, det er noget der sker over tid med udviklingen og mor og fars hjælp.
”Det kan godt være, at vores børn opdager, at det er morbror Jens der er klædt ud, fordi de genkender hans briller. Alligevel går der en rum tid inden børnene forstår, hvordan det hænger sammen.” siger Charlotte Clemmensen.
Og for nogle børn, kan være lidt svært at give slip på den dejlige forestilling om julemanden, rensdyrene og nisserne.
”Mange børn forsætter legen lidt endnu efter ’opdagelsen’, ved at lade som om, at de stadig tror på julemanden. Når de er klar, vil de acceptere, at det blot har været en dejlig leg, og erkendelsen vil være en del af de mange erfaringer børn gør sig på deres vej mod voksenverdenen.”