Kategori: Jul
Julelege: 5 sjove lege for hele familien 

Hvis der juleaften, mellem gaveudveksling og julemiddagen, er tid til lidt hyggelig adspredelse, så er der ikke noget, som en juleleg eller -quiz. Her får du 5 idéer til sjove julelege for hele familien juleaften og i juledagene.; Gaveleg, julequiz, julebingo, gæt julens dufte og julesækkeløb.

Julequiz: Hvad ved du om julen?

Deltagerne får en for en stillet spørgsmål, som vil gøre alle lidt klogere på julen, julensoprindelse og traditionerne. En af deltagerne har forberedt spørgsmålene, som deltagerne får point for at svare rigtigt på. 

Spørgsmålene kræver lidt research, men kan fx være: 

 • Hvor gammel er juletraditionen?
  Svar: Mens julen i dag er kendt som en kristen begivenhed, så har julefesttraditionen, ifølge Vikingeskibsmuseet, tusind år på bagen. I vikingetiden hed den nordiske skik ’Jól’, og festen (eller festerne) fandt sted fra begyndelsen af vintersolhverv, den 21. december og frem til dagene igen begyndte at blive lysere i slutningen af januar. I jólen samledes man med familie og venner, spiste og drak - og fester kunne vare flere dage. 
   
 • Hvordan lyder andet vers i ’Et barn er født i Betlehem’?
  Svar: En fattig jomfru sad i løn og fødte Himlens kongesøn. Halleluja, halleluja!
   
 • Hvor bor julemanden?
  Svar: Mens julemanden, der er opkaldt efter græske biskop Sankt Nikolaus, ifølge historikere oprindeligt er fra dét der i dag er den tyrkiske provins, Antalya, så er der stor uenighed om, hvor julemanden i dag holder til.
  Quiz-spørgsmålet har således ikke et entydigt svar, for alt efter hvem man spørger rundt omkring i verden, så bor julemanden i Alaska, Lapland, Tyskland, Norge, Sverige eller på Nordpolen, mens de fleste danskere nok er enige om, at julemanden bor i Grønland. Læs mere.
   
 • Hvor opstod juletræstraditionen?
  Svar: Traditionen opstod i Tyskland. Ifølge historikere opstod traditionen i det vestlige Tyskland i begyndelsen af 1500-tallet.
   
 • Hvilket juleslik med smag af pebermynte er populært i Danmark?
  Svar: Pebermynte pastiller og julestokke.
   
 • Hvem har introduceret det flettede julehjerte?
  Svar: Verdens ældste julehjerte blev flettet af H.C. Andersen for mere end 100 år siden, og er således en ærkedansk juletradition. Senere er det fine, finurlige papirklip blevet en del af juletraditionen i mange lande verden over.

Gaveleg

Forudsætningen for at kunne lege gaveleg er, at alle deltagere har medbragt et par smågaver. Det kan være gaver indkøbt ind til formålet, men det kan også være noget, man selv har lavet fx hjemmebagte småkager, et par hjemmestrikket vanter, en pose blomsterfrø høstet i efteråret, dekorerede stearinlys eller en decoupage pyntet æske.

 • Alle deltager sætter sig rundt om bordet og gaverne lægges i midten af bordet.
 • Terningen går rundt, og slår man en 6´er, må man vælge en gave.
 • Når gaverne er fordelt, sættes stopuret, og i de næste 5 minutter er reglerne, at man skal:
  - snuppe en gave fra én af de andre deltagere, hvis man slår en 6’er.
  - aflevere en gave til en deltager efter eget valg, hvis man slår en 4ér.
  - aflevere en gave til sidemanden til venstre, hvis man slår en 2ér.

Er der børn med i legen, kan man nøjes med en enkelt regel, og give børnene tid god tid til at følge med.
Hvis der er mange med i legen og det kun er voksne, så kan man spille med to terninger.
Husk at fjerne alt fra bordet, da det ofte kan udvikle sig til en lidt hektisk omgang.

Sækkeløb

Er der plads inden døre eller er er jorden ikke alt for smattet, så er et friskt sækkeløb alletiders leg, som både børn og voksne kan deltage i. Måske skal den bedste sækkeløber belønnes med en lille, ekstra julegave.

Julebingo

Julebingo er en hyggelig leg, hvor også mindre børn, der er i gang med at lære talrækken, kan deltage. Bingosæt med plader, kontrolplade og nummerbrikker koster fra ca. 100 kroner fx hos Bog & Ide.

Julen dufter af …

Fyld små beholdere eller papkrus med julekrydderier fx kanel, pebermynte, nellike, vanilje, kardemomme, gran og appelsin. Lad på skift deltagerne – med bind for øjnene - gætte duften.

Jul
Konfektopskrift: Julehjerte med marcipan og salt-karamel 

De fine julehjerter og -stokke er lavet af den lækreste, bløde marcipan med karamelsmag og salt. Det er en skøn kombination, som giver stor smag og fremhæver den herlige mandelsmag.

Figurerne er super nemme at lave, og smager ikke kun helt forrygende, men ser også så fine ud på marcipanfadet – især…

Læs mere
Jul
Opskrift af chocolatier Jesper Rahbek: Dadler med marcipan og lakrids 

Søde dadler, blød marcipan, sprød chokoladeovertræk og fennikelfrøs subtile lakridsagtige smag på toppen.

Læs mere
Jul
Juleblomster: 10 idéer til juledekoration med hvide blomster 

Blomster er slet ikke til at undvære i julen: Amaryllis, tulipan, hyacint og julestjerne er så smukke og stemningsfulde i julens stilleben og til borddekorationer. De fås i alverdens farver, men de hvide står i særlig smuk kontrast til den mørkegrønne gran og den fine julestads.

Læs mere
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Jul
Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden? 

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er…

Læs mere
Jul
Sære juletraditioner i andre lande 

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske,…

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted 

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet med kulørt og stemningsfuld vintageinspireret julepynt fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg, Brink Nordic og House Doctor. Klik på produkterne, og se forhandler og priser.

Læs mere
Jul
DIY: 22 kreative gaveidéer 

Julehilsner til venner og kollegaer og julegaver til hele familien ...

Julen er fuld af hemmeligheder og søde overraskelser, og der er intet så dejligt, som at få en personlig gave, giveren selv har brugt tid og kreative kræfter på at fremstille. Her får du idéer til 22 nyttige, hjemmelavede gaver,…

Læs mere
Jul
Julepynt: Hvid julestads 

Hvid julepynt skaber en særlig smuk og elegant kontrast til den mørkegrønne gran. Se udvalget.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^