Kategorier: Sundhed  -  Gynækologi

Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Akutte smerter i underlivet

Akutte smerter, dvs. pludseligt opståede smerter, der i løbet kort tid forværres, kan blandt andet skyldes en bristet cyste på æggestokken, urinvejsinfektion eller underlivsbetændelse.

Kroniske smerter i underlivet

Når det drejer det sig om smerter eller ubehag af mere permanent art, dvs. gener, der har stået på gennem længere tid og måske med tiden er blevet mere udtalte, så kan det være symptomer på kroniske lidelser som fx endomentriose, muskelspændinger i underlivet eller klamydiainfektion.

Symptomer og årsager

Er man i tvivl om, hvad smerterne skyldes, så kan beskrivelser af de mest almindelige årsager og symptomer være et praj om, hvad de gener man oplever skyldes. 

  • Akut blindtarmsbetændelse
    Symptomer: Voldsomme smerter fortrinsvist i nedre del af maven i højre side, hvor blindtarmen sidder. Ud over mavesmerten er der ofte symptomer som kvalme, opkastninger og feber.
    Årsag: Årsagen til blindtarmsbetændelse synes som regel at være en ophobning af bakterier i blindtarmens hulrum. I de fleste tilfælde kan man ikke fastslå diagnosen uden at gennemføre en operation, hvor blindtarmen fjernes, såfremt den er betændt.

  • Bakteriel vaginose
    Symptomer: Lugt og tyndt udflåd, især i forbindelse med menstruation
    Årsag: Ved tilstanden, bakteriel vaginose, opstår der ubalance i skedens bakterieflora, hvilket kan give uønskede mikroorganismer, som for eksempel for de lugtdannende bakterier, gunstige forhold.
    Læs mere: Bakteriel vaginose

  • Bristet cyste på æggestokken
    Symptomer: Smerter ved samleje, tyngdefornemmelse i underlivet, forøgelse af mavens omfang, hyppige vandladninger og problemer med at tømme blæren
    Årsag: I æggestokkene dannes der hver måned nye folliker, som hver især rummer et æg. Ved ægløsning brister folliklen, og ægget opfanges af æggelederen. I nogle tilfælde brister folliklen imidlertid ikke, og der opstår i stedet en cyste. Cyster på æggestokkene forsvinder som regel af sig selv. I nogle tilfælde kan en cyste imidlertid blive afklemt eller springe, hvilket kan medføre pludselige og voldsomme smerter.

  • Bækkenbundsmyoser
    Symptomer: Stikkende smerter, murren eller sviende fornemmelse i den ene eller begge sider af lysken. Smerterne kan være konstante eller komme som jag, og kan stråle ud i balde, lænd og inderlår, og kan meget ofte give smerter i underlivet under og efter samleje.
    Årsag: Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidste spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser
    Læs: Muskelspændinger og myoser i bækkenbunden

  • Dyspareuni - fællesbetegnelse for smerter under samleje
    Symptomer: Smerter under eller efter samleje
    Årsag: Dyspareuni kan have psykiske årsager som fx stress og utryghed i forbindelse med sex og samleje. Blandt sygdomme, der kan forårsage dyspareuni, er blandt andet fibromer, svampeinfektion i skeden, genital herbes og vaginisme.
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Endometriose
    Symptomer: Nogle kvinder oplever ingen smerter ved endometriose, mens andre oplever lettere eller stærke kroniske smerter i forbindelse med menstruation og den menstruelle cyklus. Endometriose er ofte kilde til smerter under og efter samleje, og kan lede til ændret appetit, træthed og søvnforstyrrelser
    Årsag: Endometriose er en kronisk tilstand forårsaget af at slimhindevæv findes andre steder end i livmoderen, fx i bughulen og på overfladen af æggestokkene, hvilket kan føre til barnløshed. Årsagen til endometriose er ukendt.
    Læs også: Endometriose

  • Fibromer (Godartede muskelknuder, Myomer)
    Symptomer: Oftes er fibromer ikke anledning gener eller smerter, men nogle kvinder oplever blødningsforstyrrelser
    Årsag: Årsagen til fibromer er uafklaret, men er muligvis arveligt betinget

  • Fibromyalgi
    Symptomer: Øgede smerter i forbindelse med menstruation, hovedpine, søvnforstyrrelser, øget træthed
    Årsag: Årsagen til sygdommen er uafklaret, men skyldes sandsynligvis et samspil mellem hormonelle og genetiske forhold

  • Forstoppelse
    Symptomer:  Hård og knoldet afføring, luft og smerter i maven, smerter i forbindelse med afføring
    Mulige årsager: For lidt væskeindtagelse, fiberfattig kost, medicin, manglende motion
    Læs også: Irritabel tyktarm, Forstoppelse kan have sundhedsmæssige konsekvenser

  • Klamydia
    Symptomer: Man kan gå i lang tid med klamydia uden at kunne mærke det. De hyppigste symptomer er svie ved vandladning, pletblødninger, blødning i forbindelse med samleje,
    smerter i underliv og feber.
    Årsag: Klamydia skyldes infektion med bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der smitter ved ubeskyttet sex

  • Kondylomer (kønsvorter)
    Symptomer: Man kan være smittet med kondylomer længe uden at opdage det, da vorterne kun sjældent medfører let svie eller kløe. Efter nogle måneder vil man som regel kunne se vorterne, fordi de sidder yderligt omkring kønsorganerne, fx på skamlæber.
    Årsag: Kondylomer skyldes en virusinfektion med Human Papilloma Virus (HPV), som smitter ved seksuel kontakt.
  • Lichen sclerosus et atrophicus
    Symptomer: Smerter ved samleje
    Årsag: Men kender ikke årsagen til Lichen sclerouses, som er en kronisk hudlidelse, oftest lokaliseret i vulvarregionen. Ved Lichen sclerosus sker der en skrumpning af huden, som bliver tynd på grund af nedbrydning af det normale, elastiske væv. Skrumpningen gør, at skedeindgangen bliver snæver og mindre eftergivilig, samtidig er der ofte en yderst generende kløe i området. På grund af forsnævringen kan det gøre ondt ved samleje, og der kan opstå rifter.
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Svampeinfektion i skeden (candida vaginitis)
    Symptomer: Irriteret og sart hud, kløende, sviende eksem, og tykt, hvidt udflåd
    Årsag: Lichen sclerousus, psoriasis og overfølsomhed kan være årsag til svampeinfektioner, ligesom behandling med antibiotika kan ændre skedens bakterieflora og hæmme skedens normale bakteriebalance

  • Tamponsyge
    Symptomer: Symptomer på tamponsyge kan blandt andet være høj feber, kvalme, opkastninger, diarre, ømme muskler.
    Årsag: Man kan få tamponsyge, hvis tamponen har siddet for længe (mere end 2 til 3 timer) i skedens lune miljø. Her skabes et giftstof, som kan fremkalde symptomerne og i særligt slemme tilfælde give hjerte-og nyresvigt.

  • Urinvejsinfektion (blærebetændelse)
    Symptomer: Svie eller smerter ved vandladning, hyppig vandladningstrang, grumset urin.
    Mulige årsager: Urinvejsinfektioner skyldes i de fleste tilfælde, at tarmbakterier, fx ved samleje, har fundet vej til blæren gennem urinrøret.
    Læs om: Forebyggelse af urinvejsinfektion

  • Underlivsbetændelse
    Symptomer: Smerter lige over skambenet. Det gør som regel ondt at sætte sig ned, fordi stød går lige igennem den betændte livmoder. Ofte får man lidt feber.
    Årsag: Normalt er livmoderen helt uden bakterier, men skeden er i forbindelse med omverdenen og derfor kan bakterier trænge herfra ind i livmoderen og sætte sig til betændelse.

  • Vaginisme
    Symptomer: Smerter ved samleje
    Årsag: Angst for penetration (angst for at få noget op i skeden)
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Vulvodyni
    Symptomer: Vulvodyni er en tilstand af svien, kløen og en brændende fornemmelse omkring skedeindgangen. Ofte er området ekstremt følsomt overfor tryk eller pres.
    Årsag: Ingen ved, hvoraf tilstanden kommer, der gættes på mikroorganismer, hormoner, muskelspændinge, men også psykiske årsager.
    Læs mere: Vulvodyni

 

Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^