Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
JBS of Denmark Bamboo Collection
Ibu Jewels
Kategori: Sundhed
Forstoppelse kan have sundhedsmæssige konsekvenser
Redaktionen

Et nyt studie viser, at jo hurtigere, din mad når fra mund gennem mave og ned i toilettet, des bedre er det for din sundhed. Således understreger studiet vigtigheden af at modvirke forstoppelse, da det over tid kan have sundhedsmæssige konsekvenser. Det er vigtig viden, da op mod 20% af den danske befolkningen i perioder lider af forstoppelse.

Forskning viser, at der er en sammenhæng mellem de stoffer, som produceres i tarmen når proteiner nedbrydes, og udvikling af sygdomme som tarmkræft, kronisk nyresygdom og autisme. Og ifølge nye studier fra DTU Fødevareinstituttet, så øges netop produktionen af skadelige stoffer i tarmen, jo længere transittiden er, dvs. den tid maden er undervejs. Den nye forskning udfordrer således den gængse opfattelse af at en stor bakterierigdom i tarmen er sundt, da en stor bakterierigdom i afføringen også ofte hænger sammen med at maden bearbejdes længere i tarmen. 

Øg transittiden og forebyg forstoppelse
Madens vej gennem tarmen kan stimuleres ved motion, fibre i kosten og væske. 

 • Motion fremmer fordøjelsen, fordi fysisk aktivitet stimulerer tarmens bevægelser. Motionens indflydelse på fordøjelsen skal man især være opmærksom på, hvis man er en af de mange, som tilbringer størsteparten af dagens timer på en kontorstol.
 • I en hektisk hverdag griber mange af os til hurtige fastfood-løsninger, præfabrikeret mad og take-away, som ofte er fattige på fibre. Gryn, groft brød samt tørret og frisk frugt er gode kilder til fibre.
 • For lidt væske er en kan meget ofte være årsag til forstoppelse. Tarmen har brug for 1 ½ til 2 liter væske dagligt.
 • Kostfibre opsuger væske i mavetarmkanalen, og det resulterer i et blødere tarmindhold, men det forudsætter, at der er rigelig væske i tarmen. Husk, at der skal mere væske til, hvis mængden af fibre i kosten øges.
 • Stress kan også påvirke fordøjelsen, ikke mindst hvis den medvirker til forstyrrelse i toiletvanerne. De fleste mennesker har et toiletmønster, som ligger fast fra dag til dag. Forstyrrelse af mønsteret kan det udløse forstoppelse. 

Gode råd mod forstoppelse

 • Drik rigeligt. Vend dig til at drikke 1 ½ til 2 liter væske dagligt.
 • Øg indtag af væske, hvis du øger mængden af fibre i kosten.
 • Spis fiberrig kost: Klid, rugbrød, fuldkornsbrød, fiberbrød, knækbrød, havregryn, tørret og frisk frugt, som figner, svedsker, abrikoser, dadler og rosiner. Andre kilder til gode fibre og vitaminer: Bønner & bælgfrugter, broccoli, nødder & frø, porrer, æbler, gulerødder, rosenkål, spinat, grønkål, kanel og kokos samt friske bær som hindbær, jordbær, kirsebær og brombær. (Kostfibre ødelægges ikke ved findeling, formaling, kogning, stegning eller frysning)
 • Dyrk motion. Bevæg dig. Gå min. 10.000 skridt hver dag.
 • Indøv gode toiletvaner: Samme tid hver dag. 
 • Sid rigtig på toilettet. Du kan selv påvirke tarmfunktionen i positiv retning ved at sidde rigtigt på toilettet. Sid midt på toilettet. Anbring fødderne på en skammel, hvis toilettet er for højt til, at du kan nå gulvet. Svaj i ryggen og læn dig let fremover. 
 • Undlad at presse. Når du presser afføringen ud kan slimhinden generes, hvilket øger risikoen for hæmorider. Giv dig god tid. Tag en dyb indånding, hvis det er svært at tømme tarmen.
 • Vær opmærksom på at mange lægemidler og naturprodukter kan påvirke tarmfunktionen negativt. Opstår der forstoppelse, bør man derfor undersøge, om den kan skyldes brug af medicin. Mange smertestillende lægemidler kan virke stoppende, og derfor suppleres behandling med morfin, morfinlignende præparater og psykofarmaka ofte med afføringsmidler.

Midler mod forstoppelse
På apoteket findes en række midler, som hurtigt kan afhjælpe forstoppelse, men det er ikke ligegyldigt hvad man vælger. Søg altid råd og vejledning hos apotekpersonalet, så du er sikker på, at få det produkt, der virker bedst på problemet. 

Husk: Søg læge, hvis du har forstoppelse og ikke kan komme den til livs ved hjælp af ovennævnte råd eller et mildt forstoppelsesmiddel.

Sundhed
Deltag i COVID19 forskningsundersøgelse: Hvordan har krisen påvirket dit fysiske og psykiske helbred?

En ny, stor, international undersøgelse samler viden om, hvordan corona-pandemien påvirker det fysiske og psykiske helbred hos børn og voksne, og ikke mindst give et indblik i, hvordan krisen påvirker særlig udsatte grupper som sundhedspersonale og mennesker, som har en psykisk sygdom.

Læs mere
Sundhed
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,...

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Diætist: Hjemmearbejde har gjort os fede. Sådan vender du tilbage til en sund og slank livsstil

Mange arbejdspladser har været lukket ned, og tusindvis af danskere oprettede kontorlignende tilstande i privaten. Vanebrud og kort afstand til køleskabet gør det svært at holde vægten under hjemmearbejdsperioden, siger diætist Gitte Dreyer, der forklarer, hvordan vi kommer tilbage på sporet,...

Læs mere
Sundhed
Her er danskernes usunde vaner under Corona-krisen

Da Danmark blev lukket ned, betød det for manges vedkommende, at mange af hverdagens fysiske aktiviteter blev udskiftet med sofaen i hjemmet. Ifølge en ny undersøgelse svarer knap 30 procent af de adspurgte, at krisen har fået dem til at træne mindre og samtidig vurderer hver fjerde, at de også har...

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen

Symptomerne ved ved uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten.
Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en uimodståelig og akut trang...

Læs mere
Forår
15 råd mod pollenallergi

Foråret er en dejlig tid, men også en udfordring for de mange pollenallergikere. Her i april blomstrer el og hassel, og varsler begyndelsen på pollensæsonen med løbende næser, irriterede øjne og nys.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre for at forebygge...

Læs mere
Sundhed
Trist og ængstelig i en krisetid?

I en krise, som den vi befinder os i lige nu, bliver man nemt overvældet af frygt og ængstelighed. Det er utrygt, når ingen med sikkerhed kan sige, hvordan situationen vil udvikle sig, og det er stressende at tænke på, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man selv eller ens pårørende smittes.

Læs mere
Sundhed
Opfordring til alle: Bidrag til forskning i coronavirus

Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform, 'C19 SymMaps', hvor alle danskere opfordres til at registrere deres aktuelle sundhedstilstand - det gælder både, hvis du har eller ikke har, symptomer. Den indsamlede data skal hjælpe forskerne med at forstå og kortlægge...

Læs mere
Sundhed
Coronasmitte: Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?

På de sociale medier florerer der en masse ”gode råd” til, hvordan man kan spise sig til et stærkere immunforsvar og dermed undgå at blive smittet med coronavirus. Ingen fødevarer er en garanti mod corona, understreger Fødevarestyrelsen. Vigtigst er det at følge Sundhedsstyrelsens råd og holde en...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Forældre: Højtlæsning er vigtigt <BR>- men vi gør det for lidt

Forældre: Højtlæsning er vigtigt
- men vi gør det for lidt

BH uden bøjle i bambus

BH uden bøjle i bambus

Tanktop bambuskvalitet

Tanktop bambuskvalitet

Trusser - Super komfort

Trusser - Super komfort

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
27.04.2020

Coronakrisen slider mest på kvinders psykiske trivsel

Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet

Meget tyder på, at livet med corona-truslen sænker humøret mest hos kvinder, konstaterer professor Søren Dinesen Østergaard fra Aarhus Universitet på baggrund af en nypubliceret undersøgelse. Læs mere


21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


Arkiv

^