Pendel fra House Doctor
Bloomingville Pendel
Sengelampe
Stor LED pære
Kategori: Sundhed
Slut, prut - finale - Om irritabel tyktarm
Redaktionen

Rigtig mange danskere er så generet af problemer med fordøjelsen, at det påvirker deres livskvalitet. Specialister indenfor mave-tarmsygdomme vurderer, at helt op mod 15% af danskerne lider af irritabel tyktarm med symptomer som ondt i maven, oppustethed, uregelmæssig afføring, forstoppelse og diarre.
Man har endnu ikke nogen enkel og entydig forklaring på årsagen, ligesom man heller ikke ved, hvorfor nogle mennesker er mere tilbøjelige til at udvikle mave-tarm problemer end andre. Oftest er problemer med maven en tilstand med både biologiske og psykosociale faktorer. Fx har de fleste af os oplevet, hvordan stress kan påvirke maven, ligesom en dårlig fungerende mave kan være udmattende.

Gode råd til velfungerende mave

Måske undervurderer vi hvor stor indflydelse tarmens bakteriesammensætning har på vores trivsel. Nyere forskning peger i hvert fald på en mulig sammenhæng ikke kun mellem vores tarmflora og vores fordøjelse, men også vores tarmflora og risikoen for at udvikle sygdomme som fx fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom.

Mens vi venter på, at videnskaben kan gøre os klogere på tarmbakteriernes rolle og på hvordan man i fremtiden måske endda kan behandle sygdomme med skræddersyet probiotika, så må mennesker med sarte maver og problemer med fordøjelsen ty til ernæring eksperternes råd.

 • Spis regelmæssigt og fordel måltiderne over dagen.
 • Spis sund og varieret kost - og husk fibre.
 • Tyg maden grundigt, så sluger du mindre luft.
 • Spis ikke for meget ad gangen. Det tager tid for kroppen at fordøje maden. Giv tarmbakterierne tid til at gøre deres arbejde.
 • Drik mindst halvanden liter vand dagligt. Undgå drikke med meget kulsyre.
 • Undgå tyggegummi og hårde karameller, specielt de sukkerfri, da de er sødet med sorbitol.
 • Drik pebermynte. Pebermynte er et gammelt husråd mod oppustethed og luftophobning. Fås også i form af kapsler.
 • Oppustethed og luft i maven kan være en forbigående gene, som følge af ændringer i kosten. Øger du fx mængden af kostfibre i din kost skal du være opmærksom på, at du i en periode kan opleve ekstra luft i maven indtil tarmene har vænnet sig til den nye kostsammensætning.
 • Syrnede mælkeprodukter kan modvirke luft i maven.

Husk også: 

 • Stress påvirker fordøjelsen. Giv dig selv tid til at spise og nyde måltidet.
 • Find nogle faste toilettider, sid korrekt på toilettet og giv dig god tid.
 • Motioner regelmæssigt. Motion er med til at holde maven i gang og få luften til at passere i tarmene.

Særligt omkring antibiotika

Vær opmærksom på, at nogle former for medicin, især antibiotika (penicillin), påvirker bakteriebalancen i tarmen. I forbindelse med en antibotika-kur kan man således ofte opleve luft i maven, mavesyre-reflux (sure opstød og halsbrand) diarre og forstoppelse. Hvis behandlingen kræver antibiotika, så kan et tilskud af probiotika (mælkesyre- og bifidobakterier) i nogle tilfælde genoprette balancen. 

Sundhed
Kost: Groft uden rug?

Spørgsmål: Hvad kan man spise, hvis man skal undgå rug, men stadig ønsker at spise groft?, spørger Astrid. "Jeg er allergisk over for rug og det giver mig nogen problemer i forhold til at spise groft nok. Har I nogle idéer til, hvad jeg skal gøre med grovheden, så jeg ikke ender med blød, hvidt brød...

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sundhed
Her finder du fremover nøgletal for COVID-19

Fremover vil Statens Serum Instituts daglige nøgletal for COVID-19 med nyeste opgørelser over antal testede, antal tilfælde, dødsfald og indlagte være at finde på et nyt, interaktivt dashboard.

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen

Symptomerne ved ved uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten.
Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en uimodståelig og akut trang...

Læs mere
Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Sundhed
Tip mod forstoppelse: Lilians morgensmoothie

Døjer du med træg mave, så start dagen med Lilians sunde – og effektive – morgensmoothie.

Læs mere
Sundhed
Slank & Sund: Hov, hov! Hvad var nu det, der røg i indkøbskurven?

Det siger sig selv: Har du kun sunde, fedtfattige og fiberrige sager i dine køkkenskabe, så vil det jo som regel være dét, du spiser. At købe fornuftigt ind er måske den allernemmeste vej til et slankere liv. Måske kan de 10 råd, som vi selv har haft succes med, også hjælpe dig til færre impulskøb.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn?

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gaveæske håndsæbe og håndlotion

Gaveæske håndsæbe og håndlotion

Hængelamper

Hængelamper

Izabel Camille

Izabel Camille

Spisebordsstole

Spisebordsstole

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
11.09.2020

Hospitaler: Begræns besøg af pårørende

Rigshospitalet

I lyset af det stigende corona-smittetryk henstiller Region Hovedstaden til at antallet af besøgende pårørende begrænses. Det betyder blandt andet, at man som indlagt opfordres til at vælge én fast pårørende til besøg i hele indlæggelsesperioden. Læs mere


03.09.2020

Fakta om kommende voldtægtslovgivning

Kvinfo

KVINFO forklarer her, hvad Danmarks kommende voldtægtslovgivning baseret på samtykke betyder. Læs mere


02.09.2020

Forskning: Hormonbehandling redder COVID-19-patienter

Rigshospitalet

Steroidpræparater med binyrebarkhormon tager toppen af betændelsesreaktionen og bedrer overlevelsen for svært syge COVID-19-patienter på intensivafdelingerne. Det er resultatet af ny dansk og international forskning støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere


27.08.2020

Test: Kemi i tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tandpastaer er i mange tilfælde gode kemivalg, som får Forbrugerrådet Tænk Kemis bedste bedømmelse. Få hjælp til at vælge en tandpasta uden uønsket kemi.

Læs mere


20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


Arkiv

Pandemi i USA Viagra